Al heel lang, zo lang ik mij al met de website bezig hou, zo lang ik in ieder geval al teksten met u deel, begon en begin ik met kleine uiteenzetting over het weer. Vaak van de afgelopen veertien dagen. Ik deed en doe dat met de simpele en eenvoudige achtergrond, als je over het weer begint heb je bij een gesprek met een andere Nederlander gelijk een opening. Want over het weer heeft iedereen wel een mening en we maken het allemaal mee!
De herfst zet echt wel door, met winderige, gure en natte en soms toch ook nog wel weer een mooie herfstdag. Er komt echter nog steeds meer blad naar beneden, dus zal er soms, af en toe, ook geharkt moeten worden, om al dat gevallen blad te verwijderen op plekken, waar het beter niet kan blijven liggen.
Het is eigenlijk best wel een sneu verhaal, maar het is de mensen van Staatsbosbeheer, belast met het verminderen van de aantallen edelherten in de Oostvaardersplassen, niet gelukt. Het grote aantal herten moest uiteindelijk teruggebracht worden naar 490. Maar het wordt blijkbaar steeds moeilijker om dat op een veilige manier te doen vóór het einde van het jaar. Na een uitgebreide telling blijken er nog 1575 te zijn. Er zijn er dus nog meer dan 1000 teveel! Ook daar nog veel werk aan de winkel dus!
Heb je net daar net aandacht aan besteed, haalt het nieuws je gewoon rechts in! De bestuursrechter in Lelystad heeft het verder ruimen van de overtollige edelherten verboden. De noodzaak en het behalen van het aantal van 490 is, volgens de rechter, niet goed onderbouwd. De stichting Faunabescherming (zal wel niet), stichting Dierbaar Flevoland en de stichting Fauna4live maakten bezwaar tegen de ruiming. Hoe het nu verder gaat is onduidelijk. De ontheffing uit 2015 geldt nog wel onverminderd, dieren die lijden mogen nog wel worden gedood.
Ik heb de buitenvogel- voederplank weer neer gezet (niet die zoals op de foto). Er is van alles te verkrijgen en er is ook veel aanloop. De vogels kunnen terecht bij een vogel-pindakaaspotje, mezenbollen, ongebrande pinda’s en een fles gevuld met pitten van de zonnebloem. Tot nu telde ik al 6 koolmezen en 4 pimpels tegelijkertijd, ook veel mussen en 1 roodborst.
Over die laatste gaat het volgende kleine verhaaltje. De roodborst (Erithacus rubecula) verschijnt elk winterseizoen wel in onze tuin en ook wel bij het potje pindakaas. Soms is hij er ‘s morgens al heel vroeg bij, als het nog wat schemerig is. Roodborsten verschijnen elke winter in tuinen; ze komen van elders o.a. Oost Europa of Scandinavische landen. Of het elk jaar dezelfde mannelijke roodborst is, die ons gebied heeft uitgezocht als voedselterritorium, valt natuurlijk niet waar te nemen, want ze lijken allemaal op elkaar! Ik weet al heel lang dat deze vogels elkaar absoluut niet verdragen en elkaar fanatiek verdrijven. Kerst/Nieuwjaarskaarten met 2 roodborstje op een besneeuwde hulst-tak met een besneeuwde achtergrond zijn absoluut “fake”. De makers van deze idylle hebben er helemaal geen weet van, maar komen er twee elkaar tegen, loopt het uit op slaande ruzie. Ik was daar laatst getuige van, want vlak naast de voederplank, of liever daaronder, vloog de ene roodborst de ander plotseling, vanuit het niets, bovenop de rug! Deze draaide zich nog pijlsnel om, maar kwam toen in een onmogelijke houding terecht. Het geheel leek alsof een sperwer een tortelduif te pakken had! De rust is weergekeerd, maar ik vond de volgende dag wel een dood exemplaar langs de weg.
Jazeker, want zoals al in de agenda stond vermeld is er een bijeenkomst in de grote zaal van Overwijk op 21 november a.s. door het regiobestuur gepland. Thema voor deze avond, die net als al die andere avonden om 20.00 uur begint, is de kraagfazant. Dhr. Paulo Raeymakers uit België is stamboekhouder van de werkgroep kraagfazanten binnen Aviornis. Het doel van deze werkgroep is uiteindelijk de soorten zo soortzuiver mogelijk te maken, voor zo ver dat dan nog mogelijk is. In het verleden hebben er namelijk nog al wat kruisingen plaatsgevonden.
Bovenstaand plaatje is er niet een van een kraagfazant, hoewel je dat misschien op het eerste gezicht mogelijk wel zou gaan denken, als je de imposante kraag vanuit z’n nek zo bekijkt. Deze vogel heeft helemaal niets met kraagfazanten te maken, het is namelijk een baltsend prairiehoen, maar ik vond het best wel een mooi plaatje, vandaar!
Er zijn dus slechts twee soorten kraagfazanten, bovenstaand de goudfazant. De genoemde werkgroep is daar al een heel goed mee bezig en er worden voor goede dieren speciale ringen uitgegeven, de z.g. 5000 ringen, om aan te geven dat de soortzuiverheid al best een heel eind op weg is.
De andere kraagfazantensoort is de Lady Amherst fazant. Ik heb eigenlijk helemaal geen idee hoe ver men met deze soort is qua behalen van de grootst mogelijke soortzuiverheid. Om op de hoogte te zijn is het van belang dat u als fazantenliefhebber op donderdagavond 21 november a.s. in de grote zaal van Overwijk in de zaal zit. U wordt vast en zeker wat wijzer van de mogelijk-, en onmogelijkheden bij het verbeteren van de soortzuiverheid van beide soorten kraagfazanten. Een zuiverheid van 100% zal uiteindelijk wel nooit meer mogelijk zijn, maar hoe dicht zitten we er nu tegenaan? Komt en laat u wijzer maken!!
Om het op zo’n regioavond wat gastvrijer en extra gezellig te maken zijn er traditiegetrouw twee items van belang: U krijgt de koffie en de thee helemaal gratis, die betaalde het bestuur al een tijdje voor u. Daarnaast wordt er tijdens elke bijeenkomst een kleine loterij “met leuke prijzen”gehouden, met als bijkomend voordeel, dat wanneer de prijzen zijn verrekend, het resterend bedrag ten goede komt aan de regiokas, waarmee het bestuur dan weer t.z.t leuke dingen voor de leden kan gaan doen.