De eerstvolgende regiobijeenkomst is op donderdag 19 maart. De natuurfotograaf Marcel van Kammen, ook bekend van o.a. mooie foto’s in de Leeuwarder Courant, laat heel veel opnames van zijn werk zien.

Alle bijeenkomsten zijn in Café/Restaurant Overwijk, Heawei 9, 8406 AV Tijnje; aanvang altijd om 20.00 uur.

Is het nu voorjaar of toch winter?

Dit is voor iedereen wel duidelijk. Een mooi plaatje van een winter-koning (koninkje). Draai die twee woorden om en je krijgt dan koning-winter. Nou, die is nog heel ver te zoeken. Het lijkt soms eerder op “voorjaar”. Op 18 januari j.l. waren er al “Maartse Buien”, met mooie donkere buien-luchten van waaruit het zo nu en dan zelfs hagelde. Voor een echte winter heb je toch echt wel wat meer nodig. De maand februari moet natuurlijk nog komen. Dan zou het ook best wel eens kunnen “winteren”, maar of dat er, vanwege de opwarming van de aarde, nog wel in zit?

Dit is een afbeelding van de sneeuwklokjes in onze tuin, in het gazon. De witte bloemknoppen zijn al weer zichtbaar. Normaliter bloeiden ze zo in de loop der jaren in de eerst helft van februari. Dat zal wel niet zo veel anders zijn, maar mogelijk nu ook nog wel iets eerder. Het afgelopen decennium (tijdperk van 10 jaar) was de warmste ooit! Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw was het elke keer weer raak. Elke periode van 10 jaar was het wéér warmer dan de tien jaar daarvoor.De oorzaak is de grote hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer. In 2015, bij het klimaatakkoord van 2015 was afgesproken zich algemeen in te spannen voor een vermindering van de CO2 uitstoot. Maar die stijgt sindsdien nog steeds.

Tijdens de afgelopen 10 jaar zijn ook de twee warmste jaren gemeten. In 2016 was het heet en in 2019 ook. In 2019 lag de temperatuur gemiddeld 1,1°C wereldwijd hoger dan het gemiddelde van 1850 tot 1900. Het jaar 2019 was voor Europa het warmste jaar sinds het begin van de metingen. In de Nederlandse geschiedenis was 2014 het warmste jaar.

Pittige wind buitengaats!

In het prille begin van januari 2019 zorgde een heuse storm boven de waddeneilanden er voor, dat een daar varend containerschip een flink deel van zijn lading verloor. Dat was een situatie waar men daar nog steeds de gevolgen van op de stranden kan aantreffen. Begin 2020 waaide het nog niet zo hard, maar iets later wél. Al was dat niet helemaal, maar toch bijna een echte storm en in onze contreien ging het ook even stevig te keer.

De stand gaat achteruit.

In heel Europa niet, maar in ons land is sinds de jaren ’90 een achteruitgang van de wilde eend te merken.

Volwassen vogels zijn er nog wel, maar de aanwas is slechts mondjesmaat. Helemaal zeker is het allemaal nog niet, maar er zijn wel mogelijke oorzaken van de achteruitgang te vinden. Zo bestaat er tegenwoordig meer nestpredatie en daaruit blijkt dat 60% van de nesten niet uitkomt.

                                                     

Fotootje links is een ideaalbeeld, maar het rechterplaatje laat zien hoe het tegenwoordig vaak is gesteld met de aanwas. Dat schiet echt niet op! Er is dus een vergrootte predatiedruk ook op de kuikens van de wilde eend. Ga maar na: op het land zijn dat de vos, steenmarter, verwilderde katten, hermelijn, bunzing, das en egel. Maar ook de marterhond, wasbeer en rat! Vanuit de lucht zijn dat bovendien de blauwe reiger, ooievaar, zilvermeeuw en zwarte kraai. In de sloten komt daar nog de territoriumdrift van de nijlgans en meerkoet bij. Daarnaast is er nog het maaibeleid van slootkanten, waardoor gebrek aan dekking ontstaat.

En nog eentje vergeten!

Een niet te vergeten en te onderschatten predator van eendenkuikens is ook nog de snoek. Als deze, onder water, met soms de blauwe reiger langs de slootkant, zo nu en dan een wilde eendenkuiken bij het eendje wegplukken, is na een paar dagen het aantal geslonken van 12 naar 1. Predatoren zijn er natuurlijk altijd al wel geweest, maar de laatste jaren worden de aantallen steeds groter, met afname van aantallen kuikens tot gevolg.

Is het weer zo ver?

Dit is een plaat van een hele grote vlucht vogels. Het zijn er zo veel, dat niet precies vast te stellen is wat voor soort hier zo massaal voorbij vliegt. Het zouden ook zo maar een hele kudde trekvogels kunnen zijn. Die hebben al heel vaak de schuld gekregen van het verspreiden van het gevaarlijke vogelgriepvirus.

Vier pluimveeorganisaties willen dat er snel in Nederland een ophokplicht komt, want in Oost-Europa heerst de vogelgriep. Die willen ze hier niet hebben. De vier organisatie willen dat de (toch al zo druk bezette minister van landbouw) nu snel maatregelen neemt en niet langer mag wachten. Het gevaarlijke vogelgriepvirus is opgedoken in o.a. Hongarije, Slowakije, Roemenië en Polen. Bij dat laatste land is de Duitse grens ook al bereikt en inmiddels is daar ook bij een dode wilde vogel (een kolgans) de griep vastgesteld. Volgens de overheid van de deelstaat Brandenburg, het ministerie van Consumentenbescherming, loopt het niet zo’n vaart. De kans is klein, volgens hen, dat het virus van wilde vogels over gaat op pluimvee. Een eerdere uitbraak van het H5N8 virus in 2016/2017 leidde echter in Duitsland tot ruimingen van honderdduizenden vogels.

Als oorzaak werden toen de trekvogels, die van Azië naar Europa waren gevlogen, aangewezen.

Het zijn de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie, landbouworganisatie LTO, Nederlandse Vakbond Pluimveehouders en de centrale organisatie Broedeieren en Kuikens. Zij hebben deze oproep aan de minister geschreven. Zeer waarschijnlijk zullen particuliere pluimveehouders ook deze keer gevrijwaard worden van zo’n ophokplicht. Maar je weet het natuurlijk nooit! Intussen is gebleken dat de landbouwminister nog niet van plan is om verregaande maatregelen te nemen.

Gewetensvraag!

Kijk goed naar onderstaande twee foto’s. Welke van de twee vindt u mooier, de bovenste met de vrije uitloop kippen of die daaronder, die al opgehokt zijn? Het is toch een verschil van dag en nacht.  Ik weet bijna wel zeker, dat de organisaties, welke de minister om een opdracht hebben gevraagd, zelf uiteindelijk ook niet zo blij zullen zijn met wéér die vermaledijde ophokmaatregel. Zeg nou zelf, dat opgehokte gevogelte ziet er toch niet uit? Al dat pluimvee hutje-mutje! Nauwelijks ruimte om de kont te keren!

Hoeveel jaren moeten er nog weer overheen gaan, voordat deze giga pluimveehoudersbranche (er leven in ons land 100-miljoen kippen!) uiteindelijke een afdoend veiligheidssysteem heeft gevonden? Je zou eigenlijk nooit meer deze afschuwelijke maatregel moeten gaan gebruiken. Er zullen toch beslist wel betere en diervriendelijkere methodes te bedenken zijn? Het is wel erg eenvoudige om steeds maar weer, jaar in jaar uit, deze wel heel gemakkelijke en dieronvriendelijke methode uit de kast te toveren! Sinds 2003 is men er al mee bezig! Dat is dus al 17 jaar! Bedenk eens wat beters!

Regiobijeenkomst/jaarvergadering slecht bezocht.

Tijdens de onlangs, op donderdag 16 januari gehouden regiobijeenkomst, was vooraf wat tijd ingeruimd. Elk jaar is er, voor elke vereniging, een verplichte ledenjaarvergadering. De standaard zaken kwamen daarin voorbij. Zoals daar zijn een jaarverslag van de penningmeester, een jaarverslag van de sekretaris. Daarnaast ook een jaarverslag van de afdeling ledenadministratie/promotie. Van de ex-voorzitter en daarna nog een jaar lang vice voorzitter werd afscheid genomen. Als dank voor al zijn werkzaamheden kreeg René de Velde Harsenhorst een goed gevulde mand met lekkernijen. De huidige penningmeester Egbert Boezerooy had al te kennen geven te willen stoppen en er was ook al een opvolger. De rollen werden omgedraaid, algemeen lid Bouke van der Heide werd als nieuwe penningmeester aangenomen en de ex penningmeester is nu algemeen lid.

Bij de nu ex-penningmeester was een probleem ontstaan, omdat er vóór de bijeenkomst de kas niet gecontroleerd is kunnen worden door de twee kascommissieleden. Oorzaak ziekte van één lid en het overlijden van de andere, maar alles zal goed komen. Voordat de jaarcijfers naar het hoofdbestuur gaan is e.e.a. gereed.  Uit de ledenadministratie bleek dat er op het totale bestand 7 leden minder zijn te tellen, maar er zijn ook weer 8 bijgekomen. Er zijn nu dus 181 regioleden.

Wel heel erg jammer en teleurstellend was de bedroevend lage opkomst naar deze, toch wel een beetje feestelijke nieuwjaars- bijeenkomst van regio Fryslân. Met aangeklede nieuwjaarsborrel! Er waren slechts 8 leden in de zaal te verwelkomen. Van de in totaal 181 leden waren er dus minder dan 5 % aanwezig! Klein voordeeltje: de borrelhapjes hoefden door minder mensen te worden gedeeld. Bovendien was de kans op een prijsje bij dit kleine aantal deelnemers tijdens de loterij een stuk groter. Het bestuur gaf te kennen, gezien de voortdurende lage opkomst, de leden eens te willen gaan bevragen d.m.v. een vragenlijst. Zo wil men er proberen achter te komen wat hun eventuele voorkeuren zijn. De vragenlijst komt t.z.t.via de e-mail.

                                                                                                                    

Tussentijds hebben we kunnen kijken naar een dvd van een heleboel eenden. Vele soorten kwamen voorbij en daarbij waren de opnames soms ook nog heel mooi gemaakt!

Tenslotte nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage aan deze blog is rond  9 februari.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *