Van warm, koel en weer warmer.

Agenda.

De regioagenda is vrijwel leeg. De eerstvolgende regiobijeenkomst is gepland op 10 september. Maar dat duurt nog wel even. Net als de ruilbeurs, die ook in september is gepland.

Enkele zomerse dagen!

Was het eerst nog wel wat wisselvallig, daarna werd het wat vaster weer. Fel hemelsblauwe luchten en aangename zomerse temperaturen. Het groen werd al maar meer! Plotseling viel de temperatuur zo maar 10 º C naar beneden en haalde de noordenwind stevig aan. Dat was een week lang even heel ander voorjaarsweer! Maar later werd het gelukkig warmer.

Van mens op dier.

Dit is een foto van een fret. Onderzoek heeft aangetoond, dat deze dieren ook gevoelig zijn, evenals katten, voor het gevaarlijke coronavirus.  Vlak naast elkaar levende gehouden fretten besmetten elkaar door de lucht. Op verschillende nertsenhouderijen in Oost-Brabant in o.a. Milheeze zijn meerdere nertsen besmet gebleken met het Covid-19 virus. Medewerkers van die bedrijven hadden ook verschijnselen van het virus. Er wordt nu uit gegaan van een besmetting van mens op dier. De omgeving van de bedrijven is uit voorzorg afgesloten in een straal van rondom 400 meter. Er is bovendien direkt een meldplicht afgekondigd. Als er sprake is van ademhalingsproblemen en verhoogde sterfte onder de nertsen moet dit gemeld worden bij het NVWA. Er wordt niet verwacht dat het virus zich over grotere afstanden door de lucht zich zal verspreiden. Toch wordt eveneens uit voorzorg lucht en stofmonsters uit de omgeving van de bedrijven genomen. Besmetting met het coronavirus van mens op dier blijkt dus mogelijk.

                                      

Bij een hond en drie katten is het Covid-19 nu ook vastgesteld. De drie katten verbleven op een nertsenbedrijf waar eerder corona was gesignaleerd. De hond, van een particulier en van het type op de foto, is door een dierenarts uit zijn lijden verlost vanwege zeer ernstige ademhalingsproblemen. Dat bleek achteraf niet door het virus te zijn, maar het dier had wel antistoffen in het bloed. Virusoverdracht van dier op mens en vervolgens van mens op dier. Maar het zou nog heel goed mogelijk kunnen zijn, dat het licht gemuteerd alsnog weer overspringt van besmet dier op mens.

Zeer moeilijk.

Het zal wel zeer moeilijk worden om de populatie grutto’s in Nederland nog in stand te houden. De algehele neergang blijkt niet meer te stoppen. Zelfs in gebieden, die als optimale gruttogebieden bekend staan, zakt de stand de laatste jaren ook. In het studiegebied van de Rijksuniversiteit van Groningen, dat representatief is te noemen voor Nederland, ging de stand in acht jaar tijd met 18,5% achteruit. De geschatte landelijke populatie liep van 2012 tot en met 2019 terug van 3300 naar 2500 broedparen. Het is een complex gegeven maar de overleving van kuikens en volwassen vogels is in Nederland niet goed. Doordat de kuikens voortdurend bezig zijn met het zoeken naar voedsel ( ze zijn aangewezen op insekten) zijn ze constant zichtbaar voor predatoren. Er is al bekend dat er te weinig insekten zijn. Kuikens, die op trek moeten naar het zuiden kunnen die reis niet maken, omdat ze te licht van gewicht zijn. Het blijkt zeer belangrijk dat er ook in de periode vóór het uitvliegen nog meer aandacht komt voor agrarisch natuurbeheer. Er is slechts één manier om de afname van de grutto en andere weidevogels tegen te houden en dat is te zorgen voor: kuiken, kuikens en nog eens kuikens!

Versoepeling.

Het Nederlandse kabinet heeft heel voorzichtig versoepeling van de strenge maatregelen rondom de corona crisis aangekondigd. Op 11 mei mochten de schooljeugd voor het eerst weer naar school en van de contactberoepen, zoals bijvoorbeeld kappers en pedicures, gingen op die dag de deuren ook weer open. De anderhalve meter afstand houden is bij dergelijke beroepen niet altijd goed mogelijk. Verder in de maatschappij blijft die regel nog wel steeds van kracht.

Het kabinet gaat in ons land de zeer strenge regels, die bedoeld waren om de ziekte zo weinig mogelijk te verspreiden, nu meer en meer versoepelen. Het aantal patiënten op de IC-afdelingen in de diverse ziekenhuizen nam steeds meer af. Per 11 mei mochten o.a. kapsalons weer open. Voor velen waarschijnlijk een verademing, want het is echt geen pretje om als een hippie uit de “flower-power”periode dagelijks je hondje te moeten uitlaten.

Als het openbaar vervoer weer mag gaan rijden is er binnen een mond en neus beschermend masker verplicht. Vanwege het niet te kunnen voldoen aan de anderhalve meter afstand houden, is voor dit systeem gekozen. De eisen aan die “mondkapjes” zijn niet geheel duidelijk. Ze mogen best zelf gemaakt zijn, als het maar géén chirurgische exemplaren zijn. Niet iedereen is blij met zo’n ding. Ik zag laatst een filmpje van een mevrouw die er in het midden een gat had uitgeknipt. Een soort van spleet van een centimeter breed. Dan kon ze wat beter ademhalen, want achter dat doekje ging het maar moeizaam! Persoonlijk wordt ik telkens wat kriegel van het woord mond-“kapje”. Ik heb daar niets mee, maar dat heb ik ook al niet met “kap”-laarzen.

De dieren in de natuur schijnen er nu ook langzamerhand van op de hoogte te zijn dat er wat aan de hand is. Dat je rekening met elkaar moet houden. Dat je ook een bepaalde afstand van elkaar behoort te houden.

Hoe het verder gaat rondom de virus-crisis zullen we gewoon moeten afwachten. Als Aviornisleden hebben we ook nog een ALV te goed. Volgens de berichten zouden verplichte ledenvergaderingen tot 100 mensen al wel weer worden toegestaan. Maar ja, je weet natuurlijk nooit hoeveel enthousiaste leden er op de bijeenkomst in de Orchideeënhoeve af komen!

Voorjaarsaanbiedingen!

Het is eigenlijk elk jaar wel weer raak. De van/voor aanbiedingen van vele winkelbedrijven vliegen je elk voorjaar om de oren. Soms lijken ze wel zo goedkoop, dat je bijkans naar de supermarkt zou willen “vliegen”! Maar ook hier geldt vaak: “niets is wat het lijkt”en vele aanbiedingen zijn gewoon een paar centen goedkoper dan voorheen. Of eerst verhoogd en dan verlaagd. Of nog erger, de getallen eindigen altijd  op:  ,99. Wordt je ook niet veel wijzer van. Ik vond nog twee leuke voorjaarsaanbiedingen voor u. Geen idee wat er mee aan te vangen, maar wel leuk!

Wat dacht u van deze:

Mocht deze aanbieding niet in uw gezinssamenstelling passen, dan is er altijd nog deze:

Hoe dan ook, doe er uw voordeel mee!

Water!

Het mag dan een paar dagen wat geregend hebben, voor de natuur heeft dat niet heel veel gebracht. Er zijn mensen die afhankelijk zijn van de stand van het land. Je moet bijvoorbeeld gewassen telen op grote percelen. Of je moet koeien kunnen laten grazen. Als het water dan niet van boven komt, dan moeten er maatregelen genomen worden. De grond moet weer voldoende vochtig worden.

Mijn overbuur, met een groot aantal koeien, heeft de muizenverdelgingsapparatuur maar van “stal”gehaald.  Met deze methode werd een tijd geleden de grond heel nat gemaakt. De enorme populatie veldmuizen kon daar niet tegen. Velen verdronken jammerlijk. (Maar er blijven altijd wel een paar over!) De aantallen meeuwen op de achtergrond profiteerden daar van.Veldmuizen zijn er nu nauwelijks meer. Maar op deze manier de bodem van het noodzakelijke water voorzien werkt natuurlijk nog steeds. Want er moet wel weer gras gaan groeien voor die koeien!

‘T is mei!

In mei leggen alle vogels een ei. Soms ook al wel eerder. Als dan die eerder gelegde eieren kunstmatig worden uitgebroed krijg je dit:

 

Allemaal +2.

En dan nog even dit:

Mooi dat de kappers weer open zijn!

 

De volgende bijdrage is rond 31 mei.

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *