Het waren halverwege vorige maand tropische temperaturen!
In onze omgeving werden waarden van 34° C gemeten rond 17.00 uur. Maar elders in Nederland kwam het wel tot 38 of 39°C. Het was in 2022 de warmste julimaand ooit! Kijk maar:
Maar in de tweede week van de maand augustus was het soms ook niet om uit te houden met temperaturen rond de 30°C. Toen was er sprake van een hittegolf !!
Nog wat gegevens, waargenomen vóór en tijdens de vakantieperiode…
Er werd begin juni op de A50 nabij Apeldoorn een wolf doodgereden. Het bleek een goed doorvoede wolvin te zijn. Verder kun je natuurlijk niets met zo’n bericht, behalve dat er nu wel weer 1 minder is op de Veluwe!
In ons watervogel perk, waar ook een toom kippen woont, zijn nog een stel waterhoentjes aktief. Het perk bevalt dit span blijkbaar zo goed, dat ze er jaarrond verblijven en er elk jaar ook meerdere nesten grootbrengen. Hun eerste nest bestond dit jaar uit 8 kuikens, die, zoals te zien op onderstaande foto, gedurende de tijd langzaam hun natuurlijke schuwheid afleggen. Dat is elk jaar zo.
De opvolgende legsels waren een stuk minder groot; 1x 2stuks en 1x 4 jongen. Dat scheelt weer in de portemonnee, want de ouders weten al jaren lang de goedgevulde voorbak te vinden!
Ik hou wel van een experimentje op plantengebied af en toe. Een paar jaar geleden kocht ik een paar bloembollen, lelies, die volgens de tekst op de verpakking wel heel erg hoog zouden kunnen worden. Het eerste jaar gebeurde dat niet. Ze werden niet echt zo reuze als op de verpakking was te zien. Maar moet je nou eens kijken:
Ze staan in een pot, want zo kan ik ze nog wat steunen en beschermen tegen de soms harde wind. Maar apart is het wel toch?
Nu we zo langzamerhand richting herfst en winter gaan (ik schrijf “langzamerhand!”), staan er ook aktiviteiten voor dit seizoen in de agenda.
U kunt terecht in de grote zaal van café/restaurant Overwijk in Tijnje.
Als we die dan gehad hebben mag u ook in groten getale komen kijken op de door onze regiobestuurders georganiseerde ruilbeurs:
Hopelijk trekken deze beide aktiviteiten veel belangstellenden, want uw regiobestuur heeft natuurlijk niet voor niets alle zeilen bijgezet om voor de leden aantrekkelijke zaken te plannen.
Dat zijn nieuwe “invasieve exoten”; zorgwekkende indringers.
Een hert (het Axishert uit India Sri Lanka) een eekhoorn en twintig andere planten en dieren. Deze hóren dus uiteindelijk niet in Europa thuis, maar zulke “invasieve exoten” vóelen zich er wél thuis. Ze kunnen zich er ook vaak snel vermeerderen en daarmee de plaats innemen van inheemse soorten. Ze kunnen ze zelfs verdringen en voedsel inpikken van soorten die hier wonen. Zo ook de roodbuikbuulbuul, koningsslangen en een nieuwe rivierkreeftensoort. Andere, reeds wat bekendere soorten als de tijgermug, rivierkreeft en de Japanse duizendknoop kwamen via handel of via schepen of ander vervoer.
Het is de plicht van Europese landen om de “invasieve exoten” te weren en te bestrijden. Maar dat gaat lang niet altijd adequaat genoeg. Kijk maar eens naar de felgroene exoot, die je nu al jaren in ruime aantallen in veel grote steden kunt aantreffen: de halsbandparkiet!
Ander voorbeeld: in ons land zijn in de vrije natuur de zeer fraaie mandarijneenden ook al lang ingeburgerd!
Hopen dat aan die afschuwelijke oorlog snel een einde komt !!