De januaridagen wisselden elkaar af in vele tinten grijs. Er was weinig zon, weinig wind en weinig regen. Dat was het zo wel een beetje. Eigenlijk rustig “winterweer” met weinig afwisseling. Met af en toe een zwaan die kwam en ging. Overdag een graad of 5 tot 7 en ‘s nachts wat lager, richting 0°C.
Maar daar kwam voorzichtig wat verandering in. Vooral aan het einde van de laatste week van deze maand viel er regen. Er kwam wat meer wind, behoorlijk meer en de zon was veel meer in beeld.
Groener wordt het langzamerhand ook. Bovenstaande narcissen staan in een kistje groen te worden. Als het even meezit gaan ze straks ook nog mooi bloeien. Bij ons staan de narcisbollen al jaren in de koude klei. Maar er steken nu ook al (van de vroeg bloeiende soorten) punten een paar centimeter boven de grond uit.
Ook steken de sneeuwklokjes hun neuzen boven het gras en ik zag zowaar al wat witte punten. Bovenstaande foto klopt natuurlijk voor geen meter. Want hier was nog geen sneeuw te bekennen. Maar qua groen komt er toch wat beweging in!
Zoals het er nu voor staat zijn de horecagelegenheden open, zij het dan wel tot 22.00 uur ‘s avonds. Zoals het er de laatste tijd uitzag met die lege lokalen was het maar een trieste aangelegenheid.
Zo zag dan “het buiten de deur eten” er tot nog toe uit: een afhaalpizza alleen opeten op een leeg terras. THUIS!
Dan ziet een goed gevuld terras aan een drukke winkelstraat er toch een stuk gezelliger uit !
Er zullen best nog wel een aantal regels overblijven, als er eenmaal wat versoepelingen zullen zijn.
De mond/neus maskers van chirurgische kwaliteit zullen nog weel een tijdje aan de orde zijn. In winkels, horeca, musea en bioscopen. In het openbaar vervoer en op scholen is het vast ook nog wel een regel. De vraag is dan: Hoelang gaat het met die maskers dan nog duren?
Het zal toch hopelijk niet zo zijn, dat we rond de paasdagen nog steeds met die lapjes in het gezicht zullen moeten blijven rondlopen?
Overigens, ter uwer informatie, het is nu eind januari en ik zag in een folder van een supermarkt nu al de paaseitjes in de aanbieding. Doe dan ook gelijk maar de kerstkransjes in augustus! Het moet niet gekker worden !! Waar gaat dit heen?
Het regiobestuur van regio Fryslân zoekt een voorzitter omdat de huidige heeft aangegeven het voorzitterschap steeds moeilijker te kunnen combineren met zijn werkzaamheden. Mocht u zich geroepen voelen of denkt u misschien dat lijkt mij wel wat, laat het aan het bestuur weten. Het kan ook zijn dat u best wel op uw manier uw vereniging zult willen ondersteunen, omdat u ook vindt dat het om ons aller welzijn gaat. Ook prima, geen punt, geef het aan het bestuur door.
Zo ziet een voorzittershamer er uit en dit exemplaar is nu nog van de huidige voorzitter. Kan dus, na de goedkeuring van de regioleden, het belangrijke gebruiksvoorwerp van de nieuwe voorzitter worden.
Langs de A67, niet ver van Eindhoven, is op de vluchtstrook een dode wolf gevonden. (Niet onderstaand exemplaar!)
Het dier zal worden onderzocht door het Dutch Wildlive Health Center van de Universiteit Utrecht. Ook het Wageningen Environment Research gaat het dode dier onderzoeken. Sinds deze predatoren in 2019 Nederland binnenkwamen is het nu in totaal 7 keer voorgekomen dat er een wolf werd doodgereden. Je mag hopen dat je er niet een voor de auto krijgt, want zo betrekkelijk groot dier zal wel een beste klap geven. De vraag is nu steeds of Nederland wel een geschikt land is om er als wolf te leven. Daarnaast is er ook de steeds toenemende schade aan de landbouwhuisdieren. Voorlopig zal het verkeer wel de grootste doodsoorzaak blijken.
Via DNA onderzoek uit de keutels zal nu uitgezocht gaan worden of de aangereden en dode wolf een zwerver uit Duitsland was. Maar het kan ook nog wel gaan om een exemplaar uit zuidelijk Europa, die hier sinds 2020 in de buurt van de aanrijding woonde.
Op het eiland Schiermonnikoog lopen nu ongeveer 50 verwilderde katten rond. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Katten zijn huisdieren en horen niet in de natuur lopen te struinen. De dieren zijn een gevaar voor de op het eiland levende kust-, en weidevogels.De Stichting Zwerfkatten Nederland gaat op het eiland de verwilderde katten vangen en verplaatsen. Op het eiland Texel gebeurde (gebeurt) dat al door dezelfde Stichting en was (is) daar een groot succes.
Eind januari gaat een mobiele operatie-bus naar Schiermonnikoog. Huiskatten kunnen daar dan worden gechipt, gesteriliseerd of gecastreerd. Half februari worden de vangkooien uitgezet. Daarin zit vis. Met een geurspoor van vis worden de zwervende katten naar de kooien gelokt. Eenmaal in die val wordt er direkt aktie ondernomen, want de vangkooi is voorzien van GPS. Vele vrijwilligers gaan ook regelmatig de kooien controleren op andere dieren.
De gevangen katten worden naar de vaste wal gebracht om bij een opvanglokatie te worden gesocialiseerd. Als dat gelukt is wordt er een nieuwe plek gezocht.
Als ratten/muizen verdelger op boerderijen kunnen ze dan een nieuwe werkkring krijgen. Als er ook nog een beetje goed op wordt gepast gaan ze daar hopelijk niet hun oude gewoonte, het zwerversbestaan, weer oppakken!
Dank zij wildcamera’s zijn er op de Zuidwest Veluwe nieuwe wolven gespot. Deze zijn in de plaats gekomen van een stel dat daar een territorium had. Die leven intussen niet meer. Want sinds 2019 leefde daar eerst een wolvin en daar is later een reu bij gekomen. De wolvin raakte zwanger, maar werd ergens dood gereden en het mannelijke exemplaar vond de dood door een kogel. Het vrij gekomen territorium is dus nu weer bezet. Afwachten hoe lang deze wolven het daar gaan uithouden.