Rustig, grijs en gekwakkel.

Niet echt winterweer.

Als het niet echt winterweer wil worden, dan krijg je wat anders. Dan gaat het kwakkelen.

Deze foto is door mij bij ons in de buurt genomen. Zo kunnen we dan af en toe de buien van ver al aan zien komen. Echter, zo’n donkere en onheilspellende lucht in de verte hoef niet altijd wat te betekenen. Je zou zeggen, als je dit op je af ziet komen: “nou daar komt weer zo’n schip met zure appels”. Maar veelal komt er niet meer uit dan wat voorzichtig gespetter. Maar een portie sneeuw is soms ook heel goed mogelijk. Dat is overigens nog niet gebeurd.

Maar preventief wat zout strooien in de avonduren kwam nog wel voor. Was het overdag dan af en toe nat tot langdurig kletsnat, met temperaturen rond 6 tot 8 ºC, het kon ‘s avonds zo maar een beetje onder het vriespunt zijn.

Het kwakkelde overigens niet voortdurend; er waren ook wel grijze en mooie rustige dagen bij. Net zoals op bovenstaande foto zijn er ook steeds meer “vliegtuigstrepen” aan de blauwe lucht te ontdekken. Er wordt kennelijk weer meer dan voorheen gebruik gemaakt van het vliegtuig

Het openbare leven.

Horeca en de cultuursektor zijn nu nog steeds “op slot”. Er zijn door het kabinet met het modewoord “VERSOEPELINGEN” gebruikt. Scholen mogen wel weer open, alle scholen dus. Niet essentiële bedrijven nu ook. U zult nog ook weer naar de kapper kunnen bijvoorbeeld. Horeca en cultuur moeten nog 10 dagen wachten op verder uitsluitsel.

Op scholen zal bovenstaand beeld nog wel even te zien zijn.

Daarnaast wordt in het hele land naarstig door de GGD gewerkt aan het geven van de gewenste “Boosterprik”.

Daarmee wordt ingezet op het zo snel mogelijk zo veel mogelijk Nederlanders een effectieve update vaccin te geven. Dat moet voorkomen dat de veel besmettelijker virusvariant op korte termijn mensen ziek kan maken. Volgens de gegevens is nu de helft van alle Nederlanders voorzien van die extra vaccinatie.

Het zal mogelijk nog wel even gaan duren met die coronatoestand. Maar uiteindelijk zal er toch “licht aan het einde van de tunnel”verschijnen!

Het verenigingsleven.

Hoewel veel bewegingen en samenscholingen even in de pauzestand staan, heeft het regiobestuur toch maar vast vooruitgekeken en voorzichtig een regiobijeenkomst gepland. Zoals het nu is opgezet is het de bedoeling om op donderdag 27 januari a.s. leden van regio Fryslân bij elkaar kunnen komen. Er werd ook druk gezocht naar invulling voor die bijeenkomst op die avond. Naast de verplichte kost als bijvoorbeeld de regio-financiën, leden-administratie en jaaroverzicht, zou het ook mooi zijn wanneer er iemand op die avond een interessant verhaal kan komen vertellen. Wat dan meestal “een spreker” wordt genoemd. Houd uw mailbox in de gaten, want het kan zijn dat de geplande bijeenkomst toch niet op de geprikte datum doorgang kan vinden. Regelgeving omtrent samenscholing zou daar nog wel eens tegen kunnen zijn + de horeca moet dan ook wel weer open zijn.

Intussen is het regiobestuur ook op zoek naar een enthousiast regiolid, die de funktie van regiovoorzitter zou willen kunnen gaan vervullen. Onze huidige voorzitter wil er graag mee stoppen. Mocht u, als u dit leest, denken: “daar heb ik zo lang op gewacht” of anders: “dat lijkt mij wel wat” of “misschien is dat wel wat voor mij! Laat het eens weten aan één van de bestuursleden. Niet bang zijn, samen komt u er altijd wel uit!

Een lichtpunt, zo aan het begin van het nieuwe jaar! Er zijn twee nieuwe leden bij onze regio te verwelkomen!

 

Mooi resultaat! Zo vaak zien we geen enthousiaste mensen tegenwoordig nog lid worden van onze mooie vereniging.

Nog één keer het fazantenboek!

Ik ga er van uit, dat alle leden nu al wel weten dat het fraaie fazantenboek beschikbaar is. Deze dikke pil is alléén te verkrijgen bij Aviornis International Nederland. Het is ook door deze vereniging uitgegeven. Net als het eerder verschenen watervogelboek bedraagt de prijs € 59,95. Belangstelling? “Mail naar onze penningmeester Bauke v.d.Heide, heideb@knid.nl of bel 0618466966.

Vogelgriep (vervolg).

Bij Blija, in onze provincie, zijn onlangs 22 000 vleeskuikens (niet zoals op bovenstaande foto) geruimd. Sinds eind oktober van 2021 zijn er in totaal al 730000 dieren vroegtijdig gedood, o.a. in Ysselsteyn, Tzum, Den Ham en Zeewolde. In Bentelo, in Overijssel in dezelfde periode, werden 120000 legkippen uit een grote kippenschuur+  6900o uit een naast gelegen schuur van dezelfde eigenaar geruimd. (wel zoals op bovenstaande foto) Hier in totaal dus 189000 (eenhonderdnegenentachtigduizend.)

Dat zijn er de afgelopen periode héél veel. Maar op de keper beschouwd valt dat eigenlijk nog wel mee. Per dag worden er in Nederland hoofdzakelijk 1.500.000 kippen geslacht. Per elke dag dus hè. Da’s andere koek!

Is een trager groeiend ras gevoeliger voor de vogelgriep? Het schijnt nu op te vallen dat bedrijven met vleeskuikens iets vaker getroffen worden door deze nare ziekte. Voor de vleeskuikens zou het griepvirus dit jaar ook besmettelijker zijn dan andere jaren. Maar of dat mogelijk ook komt omdat ze twee weken langer mogen blijven leven (acht i.p.v. zes weken) is nog niet helemaal duidelijk. Gedurende twee weken langer worden de kuikenstallen nu geventileerd. De kans op besmettingen is dan dus ook twee weken langer.

Persoonlijk vind ik het nog steeds een raadsel, hoe het mogelijk is dat er elk jaar weer besmettingen plaats vinden in die mega grote kippenschuren, waar zo immens veel dieren opeen gepakt zitten. Ik begrijp ook best dat er dan een roep om vaccinatie tegen vogelgriep gaat ontstaan. Maar daarmee zijn ze er natuurlijk nog niet. Want hoe ga je die duizenden pluimveevogels stuk voor stuk een inenting tegen de vogelgriep toedienen? Hoe gaan dan de landen waar de geslachte pluimveeonderdelen naar toe geëxporteerd worden daar dan mee om?

Nog nooit zo ernstig!

Nog nooit was er in Europa zo’n ernstige vorm van vogelgriep uitbraken als in 2021. Sinds begin oktober van vorig jaar is er bij wilde vogels 675 keer het gevaarlijke virus vastgesteld en bij gehouden vogels 540 keer. Deze keer werd bijvoorbeeld het vogelgriepvirus o.a. ook voor brandganzen heel vaak fataal.

Het was soms zo erg, dat ze terstond, tijdens het voorbij vliegen, zo maar uit de lucht vielen, veelal op het water maar ook op het land. Zo kon het gebeuren dat er plotseling een brandgans dood neer viel bij iemand in de, helemaal niet zo’n grote, achtertuin.

Wederom wolven.

Specialisten in het Europese parlement vinden nu dat wolven gedood mogen worden als er teveel schade aangericht wordt. In heel Europa leven nu al meer dan 20 000 stuks. In ons land, zoals op de Veluwe, zijn er een aantal en wat dichterbij, zoals in het Drents Friese Wold, een koppel. Vooral daar zijn steeds nu vaak schapen weer de klos. Buurtbewoners en ook schapeneigenaars klagen. Ook zeer begrijpelijk. Het is voor wolven nu eenmaal niet zo gemakkelijk om een watervlugge ree te verschalken. Schapen, soms slechts op nog geen 100 meter van de bebouwing, zijn natuurlijk veel eenvoudiger te pakken. Die zijn in principe altijd een gemakkelijke prooi. Helaas worden die niet altijd tijdens een wolvenaanval gewoon gedood. Er zijn afschuwelijke beelden te zien hoe de weerloze dieren soms toegetakeld worden achtergelaten. Een te hulp geroepen dierenarts kan vaak niets anders meer doen dan de ernstig gewonde dieren in te laten slapen.

Dat er langzamerhand wat moet gaan gebeuren is wel duidelijk. We kunnen met z’n allen wel blijven beschermen. Maar we kunnen ons nu zo langzamerhand ook wel eens gaan afvragen, net als de leden van het Europese parlement: “Is het leven van een in het wild levende wolf méér waard dan dat van talloze, weerloze gehouden schapen”?

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage aan deze blog is rond 30 januari.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *