Nog steeds op slot.

Nederland nog steeds op slot!

Ons land is nog steeds op slot. Veel zaken, die niet mogelijk waren, blijven dat voorlopig ook nog. In ieder geval tot en met de eerste week van de volgende maand. Begin februari wordt er gekeken of er versoepelingen mogelijk zijn. Tot zo lang moet het Nederlandse volk zich nog even koest houden. Hoe moeilijk dat ook is!

Hopelijk zijn we rond de Paasdagen van dit soort dingen verlost. Dan hoeft de paashaas er ook geen last meer van te hebben. Maar als de vaccinatie in dit trage tempo doorgaat, kan het allemaal nog wel eens best lang gaan duren. Het aantal besmettingen loopt al wel wat terug. Maar de Britse variant van het Covid 19 virus schijnt nog al wat besmettelijker te zijn. Om het allemaal nog niet erger te laten worden komt er een avondklok. Voorlopig tot en met 9 februari.

 

Vanaf 21.00 uur tot en met 04.30 mag er eigenlijk niemand meer de straat op. Ja, er zijn wel een paar uitzondering op deze regel. Hulpverleners en mantelzorgers bijvoorbeeld. Werknemers met een schriftelijke verklaring van hun werkgever.

Als je een hond hebt, net zo groot als deze, of groter, mag je die na 20.30 uur nog wel uitlaten. Trouwens kleinere exemplaren mogen ook nog wel! Maar de allesoverheersende vraag is nu: WIE GAAT NU DIE KLOK WAAR OPHANGEN?  En dan nog een vraag: MOET JE ZO’N KLOK ZELF OPWINDEN OF ZIJN ER BATTERIJEN BIJ?

Wat staat er in de agenda?

Zoals al aangegeven is de verenigingsagenda nog steeds angstvallig leeg. Ook wel logisch. Want met veel mensen bij elkaar komen zit er ook voorlopig nog niet in. Ook wij wachten op betere tijden. Dat kan ook nog wel eens heel lang gaan duren!

Even wat winterweer!

In de nacht van 16 op 17 januari werd geheel Nederland getroffen door een heuse “sneeuwstorm”. In de volle lengte trok van noord tot zuid een gebied met lichte sneeuw over ons land. Door de stevige wind en temperatuur onder nul werd het opgejaagd en bleef ook nog even liggen.

Gedurende de nacht steeg de temperatuur weer boven het vriespunt. De sneeuw was zo weer rap verdwenen. Wat er ook gebeurt, ook als het Nederlandse kabinet is gevallen, andere dingen gaan gewoon door. De natuur laat zich niet zo gemakkelijk de les lezen! Bovendien en dat is al te merken, het blijft al weer wat langer licht!

In het najaar in deze pot gestopt en zodra dan de temperatuur wat gaat stijgen, komen de puntjes boven. Dit zijn blauwe druifjes. Normaal helemaal blauw, deze hebben een witte bovenkant. Maar daar moeten we nog wel even op wachten. Het gaat er zeker van komen! Voor de rest was het af en toe geen winter, maar gewoon nog herfst. Met nattigheid en veel wind, vooral langs de kust. Daar ging het even kortstondig hevig te keer!

Gespot!

Er hangt een “wildcamera” ergens op de Veluwe. Die is daar met een goede reden door de Zoogdierenvereniging geplaatst.

Blijkbaar was dat ding daar op precies de juiste plek opgehangen, want er werden mooie beelden mee gemaakt. Dit was op de noordelijke Veluwe. Een gehele wolvenfamilie trok aan dit apparaat voorbij.

                                                    

Het waren er acht. (Grapje, niet zoals op deze fotootjes) Ze leven allemaal in dit gebied. Een stel met hun twee generaties jongen. Van de eerste lichting blijkt er 1 te zijn gedood in het verkeer. Een andere heeft een partner gevonden en woont nu in het zuidelijke deel van de Veluwe. Het begint daar nu druk te worden!

Vogelgriep slaat weer toe!

Begin januari werd er de gevaarlijke variant van de vogelgriep vastgesteld. Dat was in een grote schuur nabij Moergestel. Achttienduizend (18000) van deze grote vogels werden daarop geruimd.

Het gaat nijpend worden.

Als bovenstaande idylle nou eens werkelijkheid kon worden. Dan zag de toekomst er rooskleurig uit. Maar helaas is dat niet het geval . De stevig beschermde wolf gaat op den duur in Nederland andere dieren eten. Absoluut niet alleen de wilde dieren uit de natuur. Zodra er hier meer gaan wonen, zullen ze zich ook gaan vergrijpen aan dieren uit de veestapel van boeren. Het zijn immers gemakkelijke prooien.

                                                  

                                                  

Een individuele wolf zal een jong als een eenvoudige prooi zien. Een roedel wolven rekent gemakkelijk af met een wat ouder dier. In ons buurland Duitsland wordt alom door de agrariërs geklaagd. Er wordt daar langzamerhand véél te véél vee  aangevallen.

Er is nu een stichting opgericht. De naam is “Stichting Wolvenhek Fryslân. Deze organisatie wil rondom Fryslân  een hoog hek  plaatsen. Het voornaamste doel is te voorkomen dat wolven onze provincie binnenkomen. Dat ze er komen is zeker, want de populatie in ons buurland groeit elk jaar groter! Daarachter zit nog een wat steviger doel. Voorkomen dat er over enkele jaren helemaal geen vee in de weiden te zien zal zijn.

Vee, van wie dan ook, is buiten de beschutting van schuur of stal op den duur in de landerijen niet meer veilig. Een dergelijk gewenst hek zou 150 kilometer lang moeten worden. Is 170 centimeter hoog en bovenin naar buiten afgeschuind. Er komt stroom op te staan. Onderin komen mazen van 20 x 20 centimeter. Daardoorheen kunnen kleinere dieren met gemak migreren. Er zitten nog wel wat pijnpunten aan deze oplossing!

                                                       

De financiën. Zo’n constructie zal betaald moeten worden.

Wolven zijn niet bang voor water, dus de watergangen zullen bewaakt moeten worden.

Maar er zijn ook nog wegen. Daar kun je ook niet zo maar afsluitende hekken plaatsen.

Hopelijk zullen felle lichtgevende strepen afschrikken.

Zou een boze, op wacht staande BOA, afschrikwekkend genoeg zijn om wolven bij doorgaande wegen en watergangen dag en nacht tegen te kunnen houden?

Er schijnt al wel wat geld te zijn ingezameld, om het hek mee te kunnen financieren. Maar vooralsnog is dat niet voldoende om van start te gaan.

Een afsluitend hekwerk in de praktijk kan wel degelijk. Dat blijkt uit een dergelijk project tussen Denemarken en Duitsland. Daar is een constructie geplaatst om wilde varkens niet naar Denemarken te laten komen.

Zo is het wel weer even genoeg, daarom nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage is rond 07 februari.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *