Agenda. 

28 september a.s. Ruilbeurs in Burgum-West en 21 november Paulo Raymakers over fazanten.

 

In Memoriam Ale Boorsma.

Onlangs is overleden ons oud-regiobestuurslid en landelijk ere-lid Ale Boorsma uit De Wilp. Hij heeft een flink aantal jaren strijd omtrent zijn gezondheid moeten leveren, maar is daar altijd moedig mee omgegaan. Ale Boorsma was een gepassioneerd  liefhebber van tal van vogelsoorten, maar ver bovenaan stonden de watervogels. Vele, maar vaak ook zeer bijzondere soorten heeft hij in de vijvers achter de woning gehouden en daarvan ook vaak regelmatig jongen grootgebracht. Ale is 73 jaar oud geworden. Wij zullen hem gedenken als een pionier, een belangrijk man en voortrekker voor onze vereniging en onze regio. Wij behouden herinneringen aan een gewaardeerd en aimabel mens.  Dat hij moge rusten in vrede.

______________________________________________________________________________________

Na-zomeren. 

De afgelopen tijd waren er best wel mooie dagen bij, met fraai zomerweer en een aangename temperatuur. Ondanks dat het ook wel eens een dag gewoon kon doorregenen, was het al met al best te doen. Gewoon wat na-zomeren dus! Ook op zaterdag 31 augustus was het ook een bijna te warme dag, maar dat is maar net hoe druk je jezelf maakt. Daarover zo meer.

Terugblik naar mei j.l. 

In mei j.l. waren er hier een paar foto’s te zien van een moeder nijlgans, die haar kroost onder haar vleugels liet opwarmen. We zijn nu een paar maanden verder en zo zijn ook de jongen van dit nijlganzen-stel. Al heel flink gegroeid en al bijna volwassen! Wat gaat dat dan snel!

Bijzondere vogel gezien. 

Eén van de meest voorkomende kustvogels Noord Amerika werd hier in Nederland gezien rond 16 en 17 augustus. Hier in ons land is deze kleine strandloper, de Alaskastrandloper, gespot op het wad bij Westhoek boven Oudebildtdijk en daar kwamen op 17 augustus dan ook weer vele vogelspotters op af. Vanaf de dag daarvoor was deze kleine, hier in ons land uiterst zeldzame strandloper, al daar gezien.

Terug naar zaterdag 31 augustus j.l. 

Het organiserend bestuur van onze regio kon die zaterdagmiddag van 31 augustus zo rond 13.00 uur bijna 33 bezoekers ontvangen bij “de Fugelhelling” bij Ureterp. De laatsten, om die 33 vol te maken kwamen ook wel, maar wat later, omdat er een omleiding was, vanwege wegwerkzaamheden en het was niet helemaal duidelijk hoe er dan te komen. Maar het kwam goed. We kregen, gezeten in een zaaltje in een grote kring, eerst koffie en toen een zeer uitgebreide uiteenzetting van één van de vele vrijwilligers, die bij dit instituut werkzaam zijn. Zonder die vrijwilligers en de financiële steun van diverse bijdragen zou deze opvanglokatie voor vogels en zoogdieren niet kunnen bestaan.

Daarna en aansluitend volgde een uitgebreide rondgang over het terrein, waarbij we aan diverse opvangmogelijkheden voorbij kwamen, met daarin ook diverse vogelsoorten. Sommige verblijven werden expres voor het publiek afgesloten gehouden om de gekwetste en kwetsbare vogelsoorten niet al te zeer te verontrusten, zodat ze, eenmaal beter, zo de vrijheid weer in konden.Bovenstaande foto laat een grote vijver zien met een heel scala aan ooit opgevangen watervogels, die al of niet vrij kunnen vertrekken. Sommigen doen dat wel, vertrekken ‘s avonds en en komen ‘s morgens weer terug, anderen doen dat niet, omdat ze dat niet meer kunnen. Het was heel boeiend om zo eens betrokken te zijn bij wat er op zo’n opvangstation allemaal komt kijken.

Door naar het volgende adres. 

In een grote colonne werd de reis vervolgd naar een mooi adres in de provincie Groningen. Bij Janke en Trienko mochten we in twee groepen de hele grote “watervogel-, en zoogdierentuin” bekijken en dat was wederom zeer de moeite waard. Niet alleen was er een groot scala aan mooie en bijzondere watervogels te bewonderen, ook kwam je daar verschillende zoogdieren tegen als alpaca’s, aardhonden, wasberen, stokstaartjes en eekhoorns.

Van de “veelkleuren”eekhoorn hier een opname en dit is er eentje van vijf, want pa en moe hadden 3 jongen. Deze foto was niet moeilijk te maken, want deze diertje zijn telkens zeer belangstellend als je langs het gaas komt, maar dat gaas zie je dan ook prominent op de foto. Aansluitend werd er gebarbecued, waarbij geen nee te koop was en er was ook nog van alles bij te drinken. Voor de 33 deelnemers (incl. bestuur) was deze dag bijzonder geslaagd!

Tamme vogel in de tuin! 

 

Bovenstaande opname is er niet een van een postduif, maar van een, op nog geen twee meter afstand lopende, wilde holenduif. Dit doffertje van die soort komt met  zekere regelmaat mee-eten van het uitgestrooide graan voor mijn  kippen en duiven. Mijn vermoeden werd uiteindelijke waar, want ik dacht dat deze vogel een paar jongen had te verzorgen. Enige tijd later heb ik die ook, samen met moeders, gezien, maar die waren in een scheet vertrokken. Begrijpelijk, (het was niet door mijn  uiterlijk) maar wel doordat ze voor de mens erg schuw zijn. Pa heeft daar nog steeds niet de minste last van en wij hebben er soms weer een mee-eter bij.

Patrijs. 

Deze vogels kent u vast wel. De Europese patrijs was voorheen overal wel te vinden, langs de randen van percelen bouwland. Daar groeide het insekten aantrekkende onkruid, waarvan de jonge vogels moesten opgroeien. Maar toen alles grootschaliger werd en netter en er geen stroken waren overgebleven, met gewassen die veel insekten aantrokken, werd het voor de patrijs (Perdix perdix) ook  veel moeilijker om zich te kunnen vermeerderen. Er wordt de laatste jaren van alles en nog wat aan gedaan, om de leefomstandigheden voor deze kleine hoenderachtige drastisch te verbeteren, het gaat inderdaad bergopwaarts, maar we zijn er nog lang niet.

Ei,ei. 

Dit is een ei van een Europese patrijs. Ons regiolid Hoeke Vellinga vond er zo een in zijn volière. Dat was niet zo heel bijzonder, want, hoewel hij, als groot liefhebber van fazantensoorten die nu niet meer had, was er nog wel een koppeltje van deze patrijzensoort. Het vrouwtje raakte aan de leg en ging daar voortvarend mee door! Het werd ons lid Vellinga te gortig en van de 27 eieren die hij vond in het mulle zand in het drogere gedeelte van het verblijf, raapte hij er 5. Bleven 22 eieren over en daar ging de vrouwelijke helft van het patrijzenstel op zitten en broeden, net zo lang tot alle 22 eieren uit kwamen!

Helaas heeft Hoeke Vellinga totaal 4 van deze patrijzenkuikens tijdens het opkweken verloren, maar de overgebleven 18 maken het uitstekend. U ziet ze hier zich te goed doen aan een handje wildzang-zaad, waar ze verzot op blijken te zijn. De jonge vogels zijn nu verdeeld in twee groepen, zodat ze nog meer ruimte krijgen om volwaardige patrijsvogels te worden.

Gaan we ook nog wat doen? 

Goed opgelet! Dat gaan we dus doen op zaterdag 28 september en dat is al zeer binnenkort!  Heus en echt waar, u mag allemaal komen! Al was het slechts om even bij te praten, want dat is de historische opzet van dit gebeuren! U kreeg allen een mail van de voorzitter omtrent deze manifestatie en meer gegevens zijn eventueel nog te vinden op blz. 81 van het augustusnummer van ons boekje.

Burgemeesters van diverse grote steden willen heel graag dat de regering haast maakt met de aanpak drugs-criminaliteit, want het begint er, volgens hen, op te lijken dat de onderwereld langzamerhand de bovenwereld is geworden.

Daarom nog even dit: 

En dit: 

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage is rond 6 oktober.

 

 

 

 

 

2 Comments

  1. Anne Bosma schreef:

    Mooie editie Sytse en goed dat je ook een in memoriam geschreven hebt voor Ale Boorsma. Goed verwoord. Ik heb zelf een kaart gestuurd kon niet bij de condoleance aanwezig zijn. Groet Anne Bosma

  2. Hoeke Vellinga schreef:

    Dag Sietse
    In moai stikje oer de patryzen, ik bin se op trije nei allegearre al kwyt, hâld sels noch twa
    Koppels oer, ik ha ek in pear ruile om ûnferwant te meitsjen.
    Groetnis Hoeke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *