Kuikens, camera’s en eieren.

Weersverschillen. 

Het is dan wel lente, maar “April doet wat hij wil”. Leek het eerst wel zomer, met weinig wind en hogere temperaturen maar je kon er natuurlijk op wachten. Heb je hoge temperaturen, komt er vast onweer van.

Nou dat kwam er ook en in onze provincie was dat een spectaculair schouwspel, omdat het in de avond plaats vond en er enkele buien tegelijk rondom regionaal naar het noorden trokken. Je kon dus overal in het rond zo nu en dan bliksemflitsen waarnemen en de donder, die dan daarna komt, was van alle kanten te horen, soms veraf en dan weer dichterbij en als zo vaak, na onweer veranderen de temperaturen.

Op  Koningsdag kon je nou niet zeggen dat het echt lenteachtig was. Eerder dichterbij de herfst, want bij 8 -10°C moest je jezelf echt warm lopen, van stilstaan werd je koud en dat hebben heel veel mensen ondervonden die in Amersfoort langs de kant stonden te wachten totdat de Koninklijke familie voorbij kwam wandelen. Het was toen gelukkig wel droog geworden, want de Koningsdag van 2019 was de op één na natste koninklijke feestdag ooit. Er viel 8,9 mm. regen, tegen 9,6 mm. op Koninginnedag van 1955. Maar goed, de laatste dagen van de maand april en de eerste van mei blonken nou niet uit in echte prettige, lenteachtige temperaturen. Man, man, ‘t leek wel herfst! In zekere zin een herfstige lente!

Weidevogelpredatie. 

Ik heb er al eens eerder aandacht aan geschonken in een vorige bijdrage aan deze blog.

Maar is het niet, want die zijn in werkelijkheid veel kleiner, die kun je ongeveer in de palm van je hand houden, maar hebben inderdaad wel vaak een camouflage print.Sinds begin april staan er 40 wildcamera’s bij evenzoveel nesten opgesteld van weidevogels, die zitten te broeden. Het systeem in de wildcamera reageert op bewegingen en legt alles vast. Mocht een nest worden geplunderd door een predator, dan wordt de camera naar een ander nest verplaatst. De verwachting is dat op een dergelijke manier er zo’n  240 nesten bekeken zullen kunnen gaan worden. Er zijn al beelden te zien van bunzing en van verschillende steenmarters. Als na het broedseizoen is komen vast te staan, dat de steenmarter één van de belangrijkste predatoren is, wil men proberen hiervoor een ontheffing te krijgen om dit dier te kunnen vangen en te doden.

Het onderzoek met camera’s is een aanvulling op het intensievere predatieonderzoek, dat al sinds 2017 loopt. In de buurt van Aldeboarn zijn vorig jaar (met toestemming) 15 steenmarters weggevangen en gedood en dit jaar ligt het aantal daar nu al op 19. In de gebieden Skrok en Skrins lopen gezenderde dieren rond.

Eieren en kuikens. 

Omdat er al kuikens van watervogels zijn, (ik zag ze al wel van de wilde eend), deze keer eens even niet een verhaal, maar een reportage, een klein “fotoverslag” van Moeder de Gans (nijlgans is geen echte gans, maar een wat grotere eend) die haar schare kuikens (het zijn er ook niet zo weinig!!) onder haar vleugels krijgt, zodat deze kleumende jonge dieren weer wat op kunnen warmen.

 

 

 

En dan zitten ze er met z’n allen onder!

Gaat er nog wat gebeuren?

Jazeker, traditiegetrouw is er een busreis gepland en volgens afspraak wordt deze door onze buurregio georganiseerd. Op zaterdag 25 mei a.s. (zet deze datum al vast in uw agenda of op de kalender als u mee wilt!) kunnen Aviornisleden mee met een reis naar twee lokatie’s in buurland Duitsland. Eén van de adressen is een particulier en het andere adres is een dierentuin. Dat is voorlopig alles wat ik kan vertellen, maar meerdere details komen vast wel binnenkort via een persoonlijke mail naar u toe!

En dan nog even dit: 

 

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage is rond 19 mei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *