Het was ‘s nachts nog zeer regelmatig vrij koud met temperaturen rondom 0°C. Overdag was het vaak ook niet veel warmer dan een graad of 10. Dank zij de vaak zonnige droge dagen liep alles toch razend snel uit. Het was dan, dank zij een hoge drukgebied in onze omgeving, een hele lange tijd mooi droog en zonnig weer. Maar op 29 april kwam daar een abrupt einde aan. Gedurende een aantal uren in de middag viel er veel regen. Zeer veel zelfs. Onze regenmeter gaf meer dan 30 mm. aan! Goed voor de tuin en de waterlelies!
Ik probeer altijd zo veel mogelijk mooie afbeeldingen van de veranderingen in het jaargetijde te laten zien. Vooral in het hele prille voorjaar, met sneeuwklokjes en vroege narcissen lukt dat nog wel. Maar we zijn al zo ver gevorderd en het is al begin mei. Nu is de pracht en praal van de ontluikende natuur niet meer bij te houden. Elke dag komt er steeds meer kleur bij!
Niet alleen in tuin en park, ook in de landerijen is het soms een explosie van veel kleur. De eigenaren van deze percelen hebben deze konstruktie niet beslist bedacht voor de toerist. Al zullen die met een rondje toeren door de “bollenvelden” wel even kunnen profiteren van de mooie vergezichten. Uiteindelijk groeien hier slechts bloembollen ter vermeerdering voor de handel. Maar tenslotte profiteert de consument er wel van.
Het is er natuurlijk wel de tijd voor! In de vorige bijdrage kwam een kleurrijke paring van twee flamingo’s voorbij. Hier ziet u de hofmakerij tussen twee houtduiven. Het eindresultaat is dan later te zien in een rommelig takkennest, ergens achteraf in een paar slordige coniferen. Na een broedtijd van 14 dagen komen daar weer twee nieuw houtduiven tevoorschijn. Volgend jaar om deze tijd begint het van voren af aan. Met dit stel of eventueel met andere partners. Maar dat weet je nooit, want alle houtduiven zien er uit als alle andere houtduiven. (p.s. deze duivensoort levert meerdere nesten met jongen af per jaar!)
Niet alléén de veldbloemen komen nu in beeld, ook de struiken laten zich niet onbetuigd. De, veelal stervormige, wat kleinere bloemen van de tulpenboom geven deze struik het effect, alsof deze uit alleen maar bloemen bestaat. Dat is ook zo, de bladeren komen wat later. De grotere broer (of zus) van deze magnolia laat dan ook vaak niet zo lang op zich wachten. Daarvan zijn nu de grote knoppen ook al te zien.
Er is mogelijk weer een uitbraak van vogelgriep onder wilde watervogels uitgebroken. Terwijl heel Nederland zucht onder de druk van Corona, komt dat er ook nog eens bij. In de week van 12 -17 april werden er in Noord-Duitsland kadavers van brandganzen gevonden. Nu is er in het Lauwersmeer gebied mogelijk een besmetting aan de gang. Er zouden bij Esumakeeg mogelijk wel honderden dode vogels liggen. Het waren er niet zo veel, maar er werden wel tientallen dode brandganzen gevonden.
Vorig jaar werden er in november en december wel honderden dode watervogels langs de kust gevonden. Er lagen toen vooral brandganzen. Voor pluimveebedrijven geldt overigens nog steeds een ophokplicht sinds 23 okt. 2020. Na de uitbraak van de vogelgriep raakten bij 12 bedrijven bijna een half miljoen stuks pluimvee besmet. De laatste keer op 20 febr. in St.Oedenrode, Brabant.
Dit zijn ook brandganzen. Maar niet allemaal. Al zal die lichtgekleurde wel het idee hebben dat ie er een is. Misschien zijn dit allemaal dieren uit 1 nest. Of twee koppels en een losse. Pa of moe is mogelijk een keertje vreemd gegaan, wie zal het zeggen. Hoe dan ook, er zit een hele duidelijke mutant tussen!
Precies zo’n trio zag ik op 23 april j.l. in een sloot langs de weg. Deze kuikens zijn op dat moment al zeker een tiental dagen oud. De lagere dag-, en nachttemperaturen, met soms een graad of 2 nachtvorst, hebben hen zeker niet gedeerd. Er was al wel wat kroos aanwezig, dat helpt ook. Ik denk overigens wel dat dit stel jonge wilde eendenkuikens het restant is van een grotere groep broertjes en zusjes.
Wie deze eendenkuikens heeft uitgebroed? Een raadsel. Of zouden het toch ook nog jonge WC-eendjes kunnen zijn? Zo niet, dan was het mogelijk de “badeendjes-fabriek”.
Het gaat goed met de wolven in noordoost Duitsland. De populatie groeit daar met jaarlijks 30%. Inmiddels leven er in dat land 166 roedels.
Een roedel is pa, ma en de kinderen. Maar er leven ook nog koppels en eenlingen. De meeste wolven leven in het noorden en oosten van Duitsland. Er werden voor het eerst wolven geboren in oostelijk Saksen in 2000. Van daaruit hebben ze zich over geheel Duitsland verspreid. Via dat land is de wolf ook in Nederland terug na een eeuw afwezigheid. In 2019 werden er op de Veluwe de eerste puppy’s in Nederland geboren.
De “versoepelingen”op de verstikkende coronamaatregelen geven de Nederlandse bevolking wel een beetje meer lucht. Cijfers van besmetting waren echter nog steeds te hoog. Toch kwamen er wel verandering. Terrassen mochten een korte tijd ‘s middags open. Winkels mochten weer mee publiek ontvangen, begrafenissen 100 i.p.v. 50 bezoekers. Over verenigingen werd nog niet gerept, dus dat is nog afwachten. Aangezien er vóór juni een overzicht voor het hoofdbestuur moet zijn van de goedgekeurde regiofinanciën, krijgen regioleden die binnenkort in hun mailbox. Met de vraag een reaktie (goedkeuring) naar het regiobestuur terug te sturen.
Het bestuur van regio Fryslân heeft voorzichtig en onder voorbehoud een ruilbeurs gepland op zaterdag 25 september.
Het landelijke bestuur heeft voorzichtig en onder voorbehoud een ALV gepland op voorlopig zaterdag 9 oktober.
Maar om daar goedkeuring voor te krijgen moeten de leden dat wel goed vinden. U zult in uw mailbox een brief van het hoofdbestuur aantreffen. U wordt door het hoofdbestuur vriendelijk verzocht om via een “link” in die brief te reageren. In het formulier dat dan verschijnt wordt u gevraagd toe te stemmen (of niet) in het verplaatsen van de ALV naar later in het seizoen. U wordt ook gevraagd uw e-mail adres te versturen.
Het regiobestuur vraagt aan haar leden vooral mee te denken aan het verlevendigen van haar regiobijeenkomsten. Mee-, en vooruitdenken zou geweldig zijn. Hoe en met welke onderwerpen voor een boeiende en edukatieve avond willen de regioleden hun stoel voor de televisie verruilen voor een stoel in de grote zaal van Overwijk.
Wat is mogelijk boeiend, spraakmakend, onvergetelijk of razend interessant?
Hebt u voorstellen, tips of wilde ideeën? Laat het a.u.b. aan een regiobestuurslid weten. Uw idee is mogelijk inspiratie voor andere leden om een regioavond bij te komen wonen.
Het leek het demissionaire kabinet, ondanks dat het aantal besmette personen nog heel hoog was, de deur van het slot te doen. Weliswaar nog voorzichtig op een kier. Maar sinds 28 april mocht er wel wat meer. De avondklok was passé, je kon van het terras gebruik gaan maken (tot 18.00 uur). Met meerdere mensen in de winkel zonder afspraak en tijdslot. Bij uitvaart of crematieplechtigheid worden nu 2x zoveel bezoeker toegestaan. (nu 100, was 50).
Wel weer verschrikkelijk jammer dat het dan gelijk weer mis gaat! Op verjaardag van de koning was het op sommige plekken in de grote steden véél te druk. Het gevaarlijke virus is beslist nog niet het land uit; de graad van besmetting is nog steeds véél te hoog. Maar dat kon de massa blijkbaar niet deren. Er braken rellen uit, de ME kwam er aan te pas. Evenals politie te paard.
Toen de mensen waren verdreven bleef er, net als andere keren, een giga hoop afval op straat achter. Zo slordig!
Al met al, als deze trend van verruiming doorzet, zou het best nog eens zo kunnen zijn, dat we dit najaar regiobijeenkomsten zouden kunnen bezoeken !
Nee, inderdaad het slaat helemaal nergens op. Tenzij…., ik vond het een mooi plaatje en de eerste Nederlandse aardbeien liggen in de winkel.(Heb daar overigens geen provisie van) (Of ze lekker zijn weet ik ook niet!).