We kunnen er natuurlijk niet omheen, als de maand augustus voorbij is, komt altijd september. Da’s logisch toch? Maar her en der zijn er al kleurende appels aan de takken van de appelboom te zien. Maar ook vallen de verkleurende bessen of, zoals op bovenstaande foto, de roder wordende rozenbottels steeds meer op!
Er staan nog géén aktiviteiten voor het komende seizoen in de regioagenda vermeld.
Het dodelijke spook van het vogelgriepvirus zorgt er wel voor, dat zaken, die er anders niet waren, nu wel met wat andere ogen worden bekeken. Vogels van heinde en ver, overal vandaan halen en dan bij elkaar in de buurt brengen, kan een mogelijk risico zijn. Ons regiobestuur heeft dan ook besloten om in 2023 géén ruilbeurs te houden. Andere Nederlandse regio’s hebben ook nog geen ruilbeurs aangekondigd.
Bij onze zuiderburen daarentegen tilt men kennelijk niet zo heel erg aan die constante vogelgriepdreiging. In ons boekje, augustusnummer 2023, nr 292 staan in totaal vijf maal een ruilbeursadvertentie vermeld.
Zoals reeds vermeld in de kop van deze bijdrage zijn het de hondsdagen en die leveren een bepaald weertype op. Het waren over het algemeen mooie maar soms wel warme en broeierige dagen en plaknachten op. Erg nat was het niet. Behalve:
en dat leverde aan het slot bij ons een 7 mm. in de regenmeter op. Elders in ons land was de situatie duidelijk anders en kwam er wat meer water naar beneden.
In Wapse werd enige tijd geleden een wolf doodgeschoten, want hij had een mens gebeten. De opdracht kwam van de burgemeester en de politie moest dat doen. Maar…, dat werd me wat! Verschillende organisatie liepen te hoop!
De Stichting Faunabescherming ging enorm te keer! “Een schande was het, want de wolf is zwaar beschermd! Dat wordt een rechtszaak!”, riepen ze.
Intussen weten we van deze “probleemwolf”wat dat dier allemaal vóór die tijd had uitgespookt. Dat is het mooie van DNA-onderzoek.
Deze betreffende wolf, een jonge reu, genaamd GW3151m, leefde in Zuidwest Drenthe en Zuidoost Fryslân en is betrokken geweest bij zeventien (17) aanvallen. Op 99 gedode schapen werd zijn DNA gevonden. Ook beet hij, samen met nog een andere wolf een 33 jarige pony dood!
Alle dieren kwamen op een afschuwelijke manier aan hun einde en hebben veel geleden!!
En maar fanatiek zo’n probleemgeval de hand boven het hoofd houden!
In het Fochteloërveen, tussen Fryslân en Drenthe werd op zaterdagochtend 05-08 door een enthousiaste vogelaar een groene bijeneter gespot.
Deze vogel komt hier normaal niet voor, maar leeft meer in gebieden buiten Europa; meestal Azië en Afrika. Vogelaars vanuit het hele land trokken er op uit om maar een plaatje van deze bijzondere uitheemse vogel te kunnen schieten. Vanuit het ganse land stonden mensen met camera’s, telescopen en verrekijkers gereed om maar een glimp van deze uiterst zeldzame vogel te kunnen zien. Er werd extra hulp in geroepen van een aantal boa’s om de verkeersveiligheid rondom de vindplaats te kunnen waarborgen!
Ach, u kent dat fenomeen vast wel en/of u hebt het wel eens op het eigen terras meebeleefd. Zo meestal in augustus, soms ook wel eens iets eerder, komen de mannetjesmieren uit hun nest te voorschijn. Mannetjes hebben vleugels en gaan naarstig op zoek naar een koningin. Die moet dan worden bevrucht en begint daarna aan een gloednieuw nest op een andere lokatie.
De gevleugelde mieren kruipen naar een wat hoger punt om daarvandaan wat gemakkelijker te kunnen opstijgen. Ze zoeken vaak een wat rustig weertype uit met weinig wind. Gemakkelijk krijgen ze het niet, want sommige vogelsoorten als meeuwen en ook spreeuwen hebben zo’n vliegspektakel al vrij snel door. Rondjes vliegend wachten ze de zwerm vliegende mieren op, om er veel van te vangen en op te eten. Al die vliegers overleven het uiteindelijk niet.
P.S. (alle bovenstaande tekst en foto’s zijn niet kunstmatig tot stand gekomen!)