Het kan ook ergens anders over gaan…..

Agenda.

Er zijn nu geen bijeenkomsten meer, de eerstvolgende is op donderdag 10 september.

Bijeenkomsten zijn altijd bij Café/Restaurant Overwijk, Heawei 9 8406 AV Tijnje.

De Staart van Maart.

We hebben al weer van alles gehad. Een zeer nat hondje op dinsdag 10 maart. Maar ook wel zo nu en dan een wat ander weerbeeld. Wel met wat drogere en iets vriendelijkere omstandigheden. De wind bleef hoofdzakelijk wel telkens stevig zijn best doen. Daardoor voelde het soms even niet erg prettig aan. De vooruitzichten bleken wel goed! Een lange periode zonder regen was er voorspeld en uitgekomen. Maar nu, met de wind uit de oosthoek, voelt het schraal!

Maar er kwam natuurlijk de absolute, niet te missen, “Staart van Maart” nog eens even tussendoor.

Dan werd de lucht wat grijzer en wat donkerder. In plaats van regen kwam er wat anders naar beneden. Voorheen had je af en toe een “maartse bui”, waaruit wat hagel viel. Tegenwoordig heet dat “korrelhagel”. Maar dat is precies hetzelfde als wat het vroeger was.

De Fotobalk en de Mobiele Telefoons.

Als u uit het niets op onze website terecht komt, dan ziet u aan de bovenkant een grote foto van een landschap. Als u nu even wacht, dan verschuift die foto, om plaats te maken voor een ander plaatje. Dat is altijd een Aviornisvogel. Daarna komt er een opname van iets wat op dat moment bloeit. Ik heb destijds, toen deze website is gebouwd, mijzelf een voorrecht gegeven. Met  de twee buitenste foto’s, probeer ik de voortgang van de seizoenen te laten zien. En er is altijd een verbinding met de vogels van onze vereniging. Onze website is ook op uw mobiel te bekijken. Daar is het beeld natuurlijk wat kleiner. Maar ook daar werkt die fotobalk. Echter, ik ontdekte, dat mobielbezitters bij het zien van de foto, al heel snel verder scrollen. Maar dan missen ze het effect! Daarom de volgende tip voor mobiel bellers bij het zien van de eerste foto: wacht even, er komen er nog twee!

De gevreesde grote predator.

In Duitsland zijn in 2018 meer dan 2000 landbouwhuisdieren door wolven gedood (per aanval waren dat 3,2 dieren). In dat jaar waren er in dat land zo’n 130 wolvenroedels/paren. In Nederland werden er in 2018 116 landbouwhuisdieren gedood. Dat was 3,8 dieren per aanval. De uitgekeerde schadevergoeding loopt in ons land al op naar 33 000 euro. In ons buurland mag een veehouder, die heel veel overlast heeft te verduren, nu een vergunning aanvragen om een wolf te te kunnen doden.

In de buurt van Epe op de Noord-Veluwe is op 4 maart j.l. een wolf doodgereden. Het bleek uiteindelijke een jonge reu te zijn. Er gaat nu onderzocht worden of het om een jong gaat van het vijftal welpen. Immers vorig jaar werden die daar in de buurt  geboren. Het was overigens ook niet bekend hoeveel van die welpen er nog in leven zijn.

Het ei bleef in het nest.

Het eerste kievitsei van Nederland was al gevonden. Het eerst ei van onze provincie werd op 08-03-’20 gevonden op een maisakker om 15.12 uur. Deze was gesitueerd tussen Oudega en Kolderwolde. Twee hele echte eierzoekers waren daar aanwezig. Aan de manieren van de vogels kregen ze al snel door dat er een ei was gelegd. De twee kieviten raakten behoorlijk overstuur toen er een zwarte vogel (kraai of roek) over vloog. Het koppel verjoeg deze vogel heel fanatiek. Deze vinddatum past bij het gemiddelde van de laatste jaren. De vinder werd beloond door de commissaris van de koning met “de zilveren kieviet”, een oorkonde en €15,- vindersloon. Het ei bleef in het nest.

Hoe nu verder…

Het allereerste kievietsei van Nederland en het allereerste van Fryslân werden allebei gevonden op een maisakker. Laat dat nu voor de kieviet een zeer gewilde plek zijn voor een nest. De Europese kieviet is van oorsprong een steppebewoner en geeft de voorkeur aan zo’n steppeachtig uiterlijk. Maar dan is er wel een hele grote maar bij! Dan wordt het uitermate zorgelijk! De maisakker is op het moment van de leg nog kaal. Maar dit soort landerijen moet nog wel een paar maal bewerkt worden. Anders kan er geen mais gaan groeien. Dat bewerken door grote machines is uiteindelijk funest voor de kieviet. Als er niet zeer zorgvuldig, door zeer bekwame “nazorgers” met de nesten wordt om gegaan, komt er geen jong groot. Worden alle eieren vernield!

In de ban van:

Nederland is intussen helemaal in de ban van COVID-19, beter bekend onder de naam “het Coronavirus”. Was er in het begin nog niet zo heel erg veel aan de hand, dat werd later per dag wel anders. Het uit China afkomstige griepvirus werd al heel snel verspreid door allerhande mensen. Die besmette personen reisden per boot of vliegtuig naar een bestemming. Die was op dat moment nog virusvrij. Maar daarna al heel snel niet meer. Het aantal besmettingen nam al heel snel toe. Ook Nederland bleef niet vrij. Er waren in ons land ook besmettingen, bij mensen die in het noorden van Italië waren geweest. Die later carnaval zijn gaan vieren in Noord Brabant. Daardoor raakten er weer meer mensen besmet. Er werden in ons land allerhande veilheidsmaatregelen uitgevaardigd. Hoofdzaak daarbij is telkens het gehele besmettingsgevaar zo klein mogelijk te houden. Maar dat is heel moeilijk, want het  gevaarlijke virus is al bijna over de gehele wereld verspreid. Het griepvirus is gevaarlijk, omdat niet iedereen er tegen bestand is en er van kan komen te overlijden.

Paniek slaat toe.

De veiligheidsmaatregelen volgen elkaar in rap tempo op. Er zijn in andere landen soms draconische regels. Dan slaat blijkbaar de paniek toe. In Italië (waar de besmettingen het hevigst zijn) is het overal maar een stille boel en lijkt alles uitgestorven. Bijna geen mens meer op straat. In andere landen als Frankrijk en Spanje zijn scholen en horeca e.v.a.gesloten. Dat is ook in ons land al het geval.

Dat jaagt mensen blijkbaar schrik aan. Er gaat plotsklaps in Nederland door velen gehamsterd worden. Vooral ontsmettingsmiddelen en mondkapjes worden massaal ingeslagen. Ook levensmiddelen zijn op grote schaal gehamsterd. Dat is eigenlijk nergens voor nodig. De winkelbedrijven geven telkens maar weer aan, dat er méér dan genoeg op voorraad is.

Toch is het gek dat in de supers regelmatig een heleboel schappen met allerhande levensmiddelen hélemaal leeg zijn. Maar het allervreemdst is dus het hamsteren van toiletpapier! Waar dat nou voor nodig is? Er is meer dan genoeg! Andere mensen moeten toch ook gewoon van het toilet gebruik kunnen maken? Is er dan helemaal geen fatsoen?

In tijden van crisis zijn er ook vaak grappen. Dat is goed, het maakt het allemaal wat minder strak. Over van alles worden grappen gemaakt.. Over dat hamsteren van papier voor het kleinste kamertje ook.. Ik geef u er één  van:

De maatregelen, genomen om Nederland op een veilige manier door deze crisis te loodsen, zijn heftig. U hebt ze al aan den lijve ondervonden. Heel veel zaken werden al afgelast. Zo ook onze verenigingsbijeenkomsten. Scholen zijn gesloten. Horecagelegenheden zijn dicht. Het algehele sociale leven zit even op slot. Maar het is, zoals onze minister president al zei, tijdens een bijzondere persoonlijke boodschap voor het gans Nederlandse volk: “we komen de crisis te boven als we allemaal meewerken!” In de op 20 maart j.l.door onze koning gepresenteerde toespraak, werden ook woorden van gelijke strekking gebruikt. Bovendien moesten we vooral nu er om denken dat mensen niet vereenzamen. Het jaar 2020 werd een jaar om nooit meer te vergeten, zei hij.

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage is rond 5 april.

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. Hoeke Vellinga schreef:

    Dag Sietse,
    Wer as fanâlds in moaI ferhaal, alhoewel sa moai is it op dit stuit net.
    It is allegearre sa ûnwerklik, de minsken binne fan slag.
    Mar de natoer giet gelokkich syn gong.
    Ofronne wike seach ik myn patryzen al wer oan it trêdzjen.
    Dan duorret it meastal net sa lang mear, en komme de earste aaien.
    Ik hoopje dat it foar elke fûgelleafhawwer wer in suksesfol briedseizoen wurd.
    De jongen fan ferlyne jier bin ik allegearre kwyt.
    Ik ha no noch twa briedkoppels europeeske patryzen.
    Dit wie it foar safier, oant in oare kear.
    Groetnis Hoeke Vellinga. Gytsjerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *