Herfstweer wisselvallig.

Temperaturen van laag naar hoog!

Bij Eelde had het nog voor het eerst -0,3ºC gevroren in de nacht naar 15 okt. j.l. Dit was  een vroeg moment voor de grondvorst, vorig jaar was dat pas veel later op 12 november.

Echter niet slechts daar in Eelde, ook bij ons voor het huis in een wat diepere greppel waren een paar berijpte plekken te zien. Ook daar was de nachttemperatuur even onder nul geweest.

Maar de volgende dag liep de temperatuur overdag zo maar op richting de 19ºC. M.a.w. het verschil tussen dag en nacht liep uiteen met een spreiding van wel 20ºC.

Daar is tie weer !

Bij Wekerom in Gelderland is op zaterdag 28 september een pony gedood. In een weiland, waar er twee pony’s liepen lag er op klaarlichte dag een van dood. Zeer waarschijnlijk gedood door een wolf. De andere pony mankeerde niets.

In het buitengebied onder Ede liepen dus die twee pony’s, waarvan eentje dood werd gevonden.

Eerder werden er 3 wolvenwelpen doodgereden bij Otterloo, in de buurt van Wekerom. De burgemeester maakt zich nogal kwaad en zorgen omdat er daar op klaarlicht dag wolven door bewoond gebied trekken, dieren aanvallen en er spelen ook  zo maar ergens kinderen!

Nog nooit geweest!

In de provincie Zuid-Holland is het dier nog nooit geweest. Deze provincie is er helemaal klaar voor. De wolf heeft daar nog nooit een stap gezet. De Gedeputeerde Staten denken wel dat er een reële kan bestaat, dat het dier zich er zal laten zien.

De wolf gedijt het beste in gebieden met veel natuurlijke vegetatie en weinig menselijk invloeden. In Nederland leven er nu, volgens een schatting van Bij12 ( de organisatie die namens de provincies wolvenzaken afhandelt) tussen de 104 en 124 wolven.

Wel of niet beschermen…..

Als we in Nederland onze weidevogels goed willen beschermen, dan moeten we daar wat voor doen! De aantallen weidevogels gaan helaas niet vooruit, maar gaan langzaam maar zeker achteruit.

               

Bovenstaande plaatjes zijn foto’s van een paar specifieke weidevogelsoorten als vertegenwoordigers van dit verhaal. Er zijn nog wel een paar soorten weidevogels meer!

Als we alles op alles zetten en een ideaal weidevogel biotoop creëren, dan zou in principe de daar levende weidevogelpopulatie elk jaar moeten groeien. Maar dat is niet zo. Oorzaak=predatie en niet zo weinig ook. Laten we eens gaan kijken welke dieren verantwoordelijk zijn voor de achteruitgang van weidevogelpopulatie’s. Let op….. het zijn er niet te weinig !!

                   

                   

                  

                  

                  

                                     

Ik telde er 14, maar dat zijn ze nog niet allemaal, want in de vorig bijdrage aan deze blog noemde ik ook de grauwe kiekendief en zo zal er nog wel eens een zijn.

Een meeste van bovenstaande predatoren geniet de beschermde status, daar moet je dus afblijven. Het is dus helemaal niet zo moeilijk om je voor te stellen dat het elk voorjaar in een prachtig en ideaal weidevogel broedgebied dweilen met de kraan open is, qua vooruitgang. Nog een wonder dat er elk jaar een paar overblijven!

Als de massale predatie van weidevogelkuikens niet op volle kracht wordt aangepakt kun je ze nooit beschermen.

Predatoren en weidevogelkuikens beide beschermen is onbegonnen werk en de weidevogels zijn steeds de verliezers !!

Mosterd.

Ik kom nu zeer zeker met “mosterd na de maaltijd”. We zijn nu al wat verder dan half oktober.

Ik wilde eigenlijk gewoon mededelen dat de boerenzwaluw gewoontegetrouw naar het zuiden is vertrokken rond eind september. Dat is mogelijk wat weersafhankelijk. Bij heel slecht weer stellen ze het vertrek nog even uit, maar erg lang zullen ze niet dralen.

Soms, als de jongen nog niet helemaal klaar zijn, vertrekken die nog ietsje later. Dat kan dan nog wel eens begin oktober zijn. Maar nu zijn ze echt definitief allemaal vertrokken!

Vlieg.

Het was een tijdje geleden hoogzomer en we dronken een bakje, buiten op het terras. Ik krijg daar een stuk koek bij. Heerlijk. Daarmee vul je de tijd tussen ontbijt en lunch een beetje op.

U kijkt naar de rand van ons tuintafeltje, met daaronder de zitting van een leeg tuinstoeltje. Het is allemaal verder niet zo heel interessant, maar de vlieg wel.  Op de rand van die tafel bleven twee, minuscuul kleine koekkruimels achter. Nogmaals, het was hoogzomer en dus veel vliegen. Deze vlieg, mijn vrouw maakte daar met haar telefoon deze foto van, was niet weg te slaan van die twee mini koekkruimels.

Wat was er nou zo bijzonder aan deze gebeurtenis? Eigenlijk ook niet ze heel veel, maar vliegen hebben geen mondje met tanden. Wel een zuigsnuitje, waarmee ze slechts vloeibaar voedsel tot zich kunnen nemen. Die twee kruimeltjes waren voor deze vlieg een lotje uit de loterij, maar om het op te kunnen eten moest het eerst wel vloeibaar worden gemaakt. Dat duurt dan even !

Deze moet ik nog even kwijt:

Deze ook nog:

En dan tenslotte nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage aan deze blog is rond 20 oktober.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *