Net, als je bezig bent met het idee dat het nu niet meer zo heel lang kan gaan duren, blijkt het voorjaar ineens toch nog wel heel ver weg te zijn. De sneeuwklokjes waren er al, krokussen en narcissen ook. Temperaturen in de dubbele cijfers Krijgen we het met z’n allen ineens heftig voor de kiezen. In een zeer korte periode 4 stormen achter elkaar. Was je net van de ene bekomen, dacht je: “Nou, dat was het dan”, kwam er snel een opvolger en toen nog een en nog een.
Van woensdag 16 februari naar donderdag 17 kregen we de eerste. Toen was het even rustig en dan werd op 18 wel heel heftig! Veel schade, omgevallen bomen, weggewaaide daken en dakpannen etc. en 5 dodelijke slachtoffers. Het weekend daarop bleef wel wat onstuimig. Maar ons werd weinig rust gegund, hoewel 19 februari redelijk rustig was, ging het op 20 en ook naar 21 februari weer stevig te keer.
De gemiddelde meteorologische winter loopt van december tot en met februari. Meestal zijn er in die periode zo’n 4 stormen. Deze keer waren dat er 9 en dat is meer dan 2x zo veel! Het is best mogelijk dat er zelfs 5 op een rij zijn geweest, maar ik ben bij 4 stormen achter elkaar maar opgehouden. Het was zo ook al genoeg !!
Zondag 20 februari was weer eens zo’n dag die ik als een “natte hond”zou willen typeren. Trouwens, het begin van 21 verdiende ook wel die uitdrukking. Het was weer eens natter dan nat met veel overstromingen in de Noordelijke provincies. Later werd het wel wat beter, maar het rustige voorjaarsweer is nog even niet in de buurt. Sterker nog, er kwam koude lucht opzetten en er vielen af en toe winterse buien waaruit dan ook weer veel wind achteraan kwam. Er wordt hard gewerkt door allerlei gemalen, om al het teveel aan water de provincies uit te krijgen.
‘s Avonds werd er op de laatste dagen van deze maand nog met enige regelmaat gestrooid, omdat de temperatuur onder het minimum kwam te liggen.!
Voorbeelden voor het naderende voorjaar zijn nu ook:
Eerder al genoemd, de narcissen en de sneeuwklokjes, waarbij uit de laatste categorie een bijzonder kweekproduct te zien is. Een sneeuwklokje met een dubbel hart.
Maar ook het lenteklokje kunt u al wel eens ergens tegenkomen, want is eveneens een vroegbloeier.
Het huidige kabinet heeft nu de sleutels ingeleverd en daarmee kan alles van het slot! Als ik het goed heb begrepen, zijn alle regels en maatregelen aan het eind van deze maand van de baan en is er geen enkele beperking meer. Kortom, het leven kan dan weer zijn gewone gang gaan !!
Dat betekent nu automatisch ook dat er weer beweging in het verenigingsleven kan ontstaan. Zowel regionaal als ook landelijk. Over het landelijke later meer.
Op deze avond, voor verenigingen een verplichte avond, komen sekretaris, penningmeester en ledenadministratie aan bod ! Hopelijk zijn er dan ook veel bezoekers! Nu er eigenlijk geen verplichte regels meer zijn, wil het regiobestuur toch nog graag weer meer aktiviteiten organiseren, zoals de regioavonden. Daarvoor zijn interessante onderwerpen, gerelateerd aan onze liefhebberij,van groot belang. Mocht u boeiende gedachten en/of ideeën voor te bespreken onderwerpen hebben, laat het aan het bestuur weten!
Dat het nu andere tijden zijn is zo langzamerhand wel duidelijk. Eerst de ene storm na de andere, die dan ook nog eens de zwaarste was sinds tijden, daarna nog maar weer eens een er achter aan en toen nog een. Dat alles in een zeer kort tijdsbestek.
Dan blijkt de grutto, onze nationale (weidevogel) trots, ook nog vroeger te zijn terug gekomen dan ooit tevoren. In het vogelreservaat Skrok, nabij Wommels, is de vroegst teruggekeerde geringde grutto gespot. Dat gebeurde op 14 februari j.l. Op dezelfde plek, maar dan in 2020, werd ook een zeer vroege geringde grutto gespot, Maar dat was iets later, namelijk op 17 februari. Deze,als eerste gespotte en teruggekeerde vogel, werd geringd in mei 2013 bij Workum en werd daar later, in maart 2021 ook weer gezien. Dat de grutto’s dit jaar zo vroeg zijn heeft mogelijk alles te maken met de steeds zachter wordende winters.
Er blijken steeds meer wilde ganzen jaarrond te verblijven i.p.v. naar Noord Europa terug te keren. De kolgans trekt nog wel, maar de grauwe gans is een blijvertje geworden. De vraatschade blijft daardoor op hetzelfde niveau en de provincie heeft daar nog steeds niet voldoende grip op.
Bij een leghennen bedrijf in Putten (Gelderland), werden 77000 kippen geruimd i.v.m. bovenstaande ziekte. Twee andere bedrijven binnen een straal van 1 kilometer worden nu doorlopende gecontroleerd. In de drie kilometerzone daar in de buurt liggen nog 7 pluimvee bedrijven, welke ook regelmatig worden gecontroleerd. Binnen 10 kilometer daarom heen zijn nog eens 50 bedrijven, die nu een vervoersverbod hebben gekregen.