Er even tussen uit (dus zomervakantie).

Kring.

De bovenstaande foto maakte mijn vrouw op zaterdagmiddag 21-05 rond het middaguur met haar telefoon (het zwarte vlekje hoort er niet bij, is zeer waarschijnlijk een heel toevallig passerende vliegje).

Waarom? Ze vond deze kring rond de zon een heel bijzonder gezicht. Ik vond dat ook, maar dacht gelijk ook aan een of andere spreuk of betekenis. (Even Googelen) Jawel daar is ‘tie: “Kring om de zon, regen in de ton”. Dat schijnt al een heel oud gezegde te zijn, die met dit verschijnsel te maken heeft. Als je dit aan de lucht waarneemt, dan zou er binnenkort regen kunnen gaan vallen! Nou, dat water kwam er ook wel, maar zeker niet in onze buurt. In het zuiden en oosten van ons land werd op maandag 25 mei j.l. code geel afgegeven vanwege gevaar voor wateroverlast. Bij ons kwam die regen ook, maar niet zo fel en pas ‘s middags op dezelfde dag.

Grut.

Het is voorjaar en dus is veel jong grut waar te nemen. Ik zag al hordes spreeuwen met hun jongen voorbij sjezen. Kuddes mussen met hun vliegvlugge jongen door het struikgewas scharrelen en op het terras rondneuzen.

Een soortgelijk groepje zag ik op een afstandje ‘s morgens vroeg door een paardenweide (daar is het gras niet zo heel hoog) achter moeders aan scharrelen. Op zoek naar van alles wat in de vroege morgen zo tussen de vegetatie te vinden is. Het waren ook een achttal kuikens, net zoals op de foto en ze waren al ietsje groter. Hopelijk blijven ze allemaal in leven, maar dat is altijd afwachten. Aan het weer heeft het tot nu toe niet gelegen.

Als de vlier bloeit….

Om deze tijd bloeit vaak de vlier. Meestal al wel van ver te herkennen aan de vele witte bloeischermen. Deze zijn voorzien van heel veel kleine witte bloempjes. Ze ruiken ook nog eens lekker en je kunt er ook wel thee van maken. Doe je dat niet, dan gaan al die kleine witte bloempjes bevrucht worden door hordes insekten. Want die komen op die lekkere geur af. Vervolgens komen er in de loop van tijd aan deze struik hele trossen met rood/paarse besjes, waar je “vlierbessenjam” van kunt maken. Is lekker! Doe je dat ook niet, dan komen er in de vroege herfst hele hordes spreeuwen en andere vogels op die bessen af. Die eten ze op en poepen de zaden elders uit. U kunt er meestal wel van uit gaan, dat overal waar nu een vlierstruik staat te bloeien, deze daar niet is aangeplant. Maar spontaan is gaan groeien.

Kortom: een poepje daar, een poepje hier en voor dat je het weet groeit weer ergens een vlier!

Ik wil dit plaatje even kwijt:

Stoppen met die waanzinnige en onnodige oorlog!!

Fotograaf.

Natuurfotograaf Marcel van Kammen krijgt prijs voor beste foto. De beste natuurfotograaf van Nederland kreeg op 21 mei j.l. de prijs: “de Groene Camera”.

De winnende foto toont 3 bij elkaar schuilende veldmuizen (zaten heel dicht tegen elkaar aan) op de kale pier van Holwerd, tijdens een storm op 14 oktober 2021. De schuilende veldmuizen konden nergens anders heen, want hun leefgebied, de kwelders, stonden onder water. Op de pier was het relatief veilig, maar het waaide daar wel hard. Ze zaten daar op een plek waar ze niet thuishoorden, maar veel andere keus hadden ze ook niet.

Als leden van regio Fryslân kennen wij Marcel van Kammen natuurlijk ook zeer goed. Hij heeft al meerdere keren een prachtig avondvullende programma, met veel fraaie vogelfoto’s, voor ons verzorgd. Vaak staan er ook opnames van hem in de Leeuwarder Courant. Zoals onlangs weer een foto van een mannetjes mus, die heel fel in een spiegel zijn eigen spiegelbeeld te lijf ging, omdat hij zijn territorium moest verdedigen tegen de indringer!

En dan nog even dit:

Tenslotte:

We gaan er even tussenuit. Hetgeen betekent dat we even een vakantiepauze gaan houden. Tot 14 augustus zult u geen nieuws en/of wetenswaardigheden op deze website tegen komen. Daarna gaan we weer van start.

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage aan deze blog is rond 14 augustus

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *