Eerst droog, dan wisselvallig!

Agenda.

Er staat in de agenda dat er niet eerder dan 10 september weer een regiobijeenkomst is gepland.

De lente in volle omvang!

Er zijn natuurlijk veel meer zaken te benoemen, die laten zien dat de lente nu echt in volle omvang aanwezig is. Ik heb voor dit plaatje gekozen. Dwars door de in de bloesem komende appelboom het fraaie Friese landschap bekijken. De paardenbloemen allemaal in bloei. Het gras verschrikkelijk groen en de lucht prachtig hemelsblauw. Binnen, die op zich al mooie criteria, een hele  grote kudde (bijna) allemaal zwartbonte koeien(er lopen een paar roodbonte tussen). Hoe mooi wil je het hebben! Nou, een heel groot bollenveld met allemaal fel gekleurde tulpen is ook fraai. Of een koppel grauwe ganzen met zeven kuikens, bloeiend fluitenkruid of meidoorn. Allemaal hele mooie attributen die de schoonheid van de lente duidelijk onderstrepen!

Ik zag er drie.

We weten allemaal dat één zwaluw nog géén zomer maakt. Twee doen dat vast wel en drie gaan er helemaal tegen aan! Maar er zullen vast al wel een paar meer geweest zijn. Hoe dan ook, ik zag er al drie en dat is naar mijn mening een mooie start van de zomer. Die moet eigenlijk nog wel beginnen, maar gezien het weer en de temperaturen van de afgelopen dagen, lijkt het er soms al wel op! Maar dan, na méér dan 40 dagen strak blauwe luchten, zonneschijn en aangename temperaturen, eindelijk nattigheid. Was de “Woningsdag”nog fraai, de dag daarna viel er regen. Niet veel, maar wel gestaag en gedurende de gehele dag!  Ook de dagen daarna viel er zo nu en dan wel wat regen. Nou, alles kon wel even een opfrisbeurt gebruiken!

Een ander verhaal.

In mijn vorige bijdrage aan deze blog vertelde ik wat over de kerkuil in onze tuin. Die werd later morsdood en mager gevonden. Naar mijn stellige overtuiging door een tekort aan voeding. Dat idee kreeg gestalte door de verhalen van een bevriende preparateur, Jan van der Laan in Makkum. Bij hem werden de laatste tijd heel veel dode uilen binnen gebracht. Ook allemaal broodmager. Ik snap best dat er mensen zijn, die een uil, bijvoorbeeld een ransuil of een kerkuil, opgezet op het dressoir of aan de muur willen hebben. Een dergelijke mystieke nachtelijk roofvogel krijg je niet vaak te zien. Bovendien hebben ze een fraai uiterlijk in vele tinten wit, grijs en bruin.

Van hem was ook de opmerking, dat de toestroom van vele dode uilen, die vaak al zeer vermagerd waren, wel eens veroorzaakt zou kunnen zijn door een gebrek aan voedsel. Dat waren dan de veldmuizen geweest, want die enorme populatie is zo goed als verdampt. Dus ik vertelde hier een, naar mijn idee, geloofwaardig verhaal. Dat werd een paar dagen later onderuitgehaald door de vondst van twee, vlak naast elkaar zittende en hevig geschrokken, ransuilen. Daar zag ik de volgende dag nog één van terug. Nog wat later bleek er opnieuw een kerkuil onze tuin als dagopvang te gebruiken. Dus, het ene verhaal werd onderuit gehaald door een ander verhaal. Het werd toch weer wat anders!

Oorzaak (nog) niet bekend?

Het is niet duidelijk wat er precies aan de hand is, maar er gaan in buurland Duitsland heel veel pimpelmezen dood.  Duitse natuurbeschermers denken dat een vreemde ziekte de populatie pimpelmezen bedreigd. Laatst ontstond de vraag, na de vondst van meer dan 150 dode exemplaren, of er sprake was van een uitbraak van een nieuwe, mysterieuze ziekte. Intussen zijn er al meer dan 20.000 nieuwe meldingen binnengekomen. Dus het zou zo maar kunnen, dat er inderdaad daar een gevaarlijke, besmettelijke ziekte onder deze mooie kleine zangvogels is ontstaan! In Nederland is er nu ook wat aan de hand. Men denkt dat het om een bacterie zou kunnen gaan, die bij deze mezensoort longontsteking veroorzaakt. Deze bacterie zou wel eens verspreidt kunnen worden en overspringen tijdens het bijvoeren. Daarbij zou je kunnen denken aan de “vetbollen”, pinda-netjes en andere. Dus maar stoppen daarmee !

Er nog midden in…

Binnen de zeer stringente maatregelen, om het gevaarlijk virus zo weinig mogelijk verder te laten verspreiden, zijn er wel al wat versoepelingen bekend gemaakt. Schooljeugd, onder een bepaalde leeftijd, mogen in speciale condities, na de meivakantie weer naar school.  Het géén handen schudden, veel handen wassen en afstand houden blijft nog stand houden. Er ontstaan in deze crisis, die zich niet slechts alleen in ons land afspeelt, ook zo maar nieuwe woorden. Zo krijgt het gehele Nederlandse volk straks te maken met een andere economie. Tenminste, als de absolute minimale afstand tot de medemens anderhalve meter  moet blijven. Dan ontstaat er de ANDERHALVE METER ECONOMIE. Hoe lang die gaat duren is vooralsnog niet bekend.

Verstand van.

Wat mij persoonlijk stoort, is dat er in deze verschrikkelijke moeilijke tijd (let wel, er is een wereldwijde pandemie aan de gang) politici plotseling ook zo maar ineens medische kennis hebben. Zich ook als zodanig gaan gedragen. Een uitspraak van een politicus van een Nederlandse populistische partij: “dit gevaarlijk virus zal snel uitsterven wanneer de temperaturen hoger worden en de wind van zee komt!”

Een belangrijk man in de USA, de president, die zich zelf heel belangrijk en zeer schrander vindt, ontdekte een andere wetenschap: een virus op een oppervlak is binnen een minuut gedood, als je een desinfectiemiddel gebruikt. “Misschien zou men eens moeten onderzoeken of je bij een besmet persoon ook snel resultaat krijgt als je een desinfectie-middel injecteert!”

Boete!

De regels rondom deze viruspandemie zijn niet in alle landen ter wereld gelijk. Zo moet je in ons land bijvoorbeeld zo veel mogelijk anderhalve meter afstand houden van elkaar. Zowel binnen als buiten. Hoewel de regels voorschrijven zo veel mogelijk binnen te blijven, mag je bijvoorbeeld wel naar buiten om noodzakelijk zaken aan te schaffen bij een supermarkt. Gewoon naar buiten mag ook wel, als je je maar houdt aan die precieze afstand.

In Spanje zijn de regels nog wat strenger. Daar mag je absoluut niet op straat rondlopen, als je daar niets te zoeken hebt. In Madrid is een man een boete rijker geworden, omdat hij op straat rondliep. Dat mag daar niet, als je geen goede reden hebt. Je huisdier uitlaten is wel een goede reden, dan mag je wel op straat zijn. Deze man liet zijn goudvis uit, het dier zat in een kom. Voor hem was dat een goede reden, het was immers zijn huisdier!  De politie kon dat echter niet zo waarderen en dus kreeg de man een bon. Als de man veel geld zou hebben gehad, zou hij het juridisch hebben kunnen aanvechten. Waarschijnlijk nog wel gewonnen ook, want het was zijn huisdier! Maar het lak was dan duurder geworden dan de brief! Als dit allemaal waar gebeurd blijkt, is het een mooi verhaal!

Beloofd!

In de vorige bijdrage heb ik verteld van het merelnest, dat ik dagelijks vele malen passeerde. Het zat op schouderhoogte met een tussenruimte tussen schouder en nest van slechts 20 centimeter. Dat er 3 eieren in lagen, die desondanks voorbeeldig werden bebroed. Ook dat er intussen drie jongen waren geboren.

Ik maakte er, zoals beloofd, zo nu en dan een foto van. Echter, ondanks dat de jonge vogels helemaal niet zo schichtig waren als je wel zou denken, was er geen goede opname bij. Want als er drie jongen in zo’n nest zitten/liggen, dan wil je die ook alle drie waarnemen. Dan moeten ze ook alle drie te zien zijn. Meestal was er slechts één in beeld en zaten de andere twee er onder. Maar op een morgen kwam ik er langs voor de morgen voer ronde van mijn gevogelte en toen zag ik bovenstaand plaatje. Daar maakte ik dus deze opname van. Ik had ze graag alle drie op een rijtje gekiekt, maar vogels laten zich heel slecht regisseren. Later bleek, dat ik precies op het juiste tijdstip deze foto had gemaakt, want een paar uur verder in de tijd waren ze letterlijk en figuurlijk alle drie gevlogen.

Vreemde vogel gezien?

Nee hoor, niet echt. Een roodborst zien we vaker in onze tuin. Afgelopen winter waren er zelfs twee, die slaande ruzie kregen. In de winter zie je wel vaker deze vogels om en nabij de voedertafel verschijnen. Maar het is nu lente en nu zijn er zo maar twee roodborsten, die geen ruzie krijgen. Dat heeft ineens een andere betekenis. Het is misschien wel een stel! Vogels in het voorjaar gaan heel vaak ook een nestje bouwen. maar waar? Deze vogelsoort, iets kleiner en slanker dan een mus, is niet erg schuw, maar door de goede olijfgroen/grijsgrouwe schutkleuren (behalve de oranje/rode voorkant) wat moeilijk te volgen. Bovendien hebben ze de gewoonte het niet zo nauw te nemen met de plek van het nest. Dan wordt het moeilijk. Maar het zou heel mooi zijn als ze bij ons tot broeden zouden overgaan!

U wilt ook wat kwijt?

Ik kan mij levendig voorstellen, wanneer u in deze vreemde tijd van dreigend virus, “blijf zo veel mogelijk thuis” en daardoor zijn alle dagen gelijk, zo nu en dan wel eens wat kwijt wilt. Of u maakt ook wel eens wat mee. Of juist weer helemaal niets! Op deze website is een mogelijkheid om een bericht achter te laten. Kunt u van harte doen! U krijgt zeker antwoord, want ik ben  elke dag wel even aanwezig. Ik ga u géén hart onder de riem steken, die uitdrukking hoor en lees ik al veel te veel en veel te vaak! Bovendien weet ik niet welke riem bedoeld wordt! Als het de broekriem is, dan is het een nutteloze aktie, want die zit nu eenmaal veel te laag!

En dan nog even dit:

We sluiten ook deze pagina, zoals altijd, met een naar mijn idee, heel grappig plaatje. Maar dat “grappig” is heel persoonlijk!

 

De lente kan je soms ook wel eens wat teveel worden !!

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredakteur.

De volgende bijdrage is rond 17 mei.

 

 

 

1 Comment

  1. S. Dijkhuizen schreef:

    Beste Sytse,

    Waar haal je toch altijd die mooie plaatjes en die prachtige verhalen vandaan
    Ga zo door, het is steeds weer genieten.

    Hartelijke groet,

    Sybrand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *