Verslagen: Excursie Peter Kooy

Deel 1 (’t Zand, zaterdag 27 april 2002)

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Zoals u van ons bent gewend gaan onze reizen naar verre oorden niet onopgemerkt voorbij. De redactie van de Nieuwsbrief kan zich gelukkig prijzen een redacteur als Sytse Buursma met een groot waarnemingsvermogen en schrijfvaardigheid in haar midden te hebben. Hij legt nu al weer een paar jaar alle gebeurtenissen op onnavolgbare wijze vast.
Hierna volgt zijn verslag van ons bezoek aan de familie Kooy:

Beste mensen,
U heeft wat gemist op deze koude, winderige dag. Het was bewolkt met echter zo af en toe een buitje en zo nu en dan wat zon en dan was het nog best aangenaam. Maar u zit natuurlijk niet op een achterhaald weerbericht van mij te wachten , maar op een verslag van deze busreis. De eerste passagiers moesten al vroeg opstappen in Buitenpost (7.45 uur), de laatste leden konden opstappen bij de halte Nijlân, rond 9.50 uur, waaronder ikzelf. De verwachtte bus zou een "knalrode" zijn, met in grote letters de naam van de busmaatschappij in wit. Daar keken we dus naar uit! Maar het was een heel andere kleur met een andere naam.Verwarring dus, maar het zat goed, we zijn er toch gekomen. Zo’n 75 mensen hadden zich voor deze excursie opgegeven, dus u kunt zich voorstellen , dat er een hele grote bus (dubbeldekker) voor nodig was om ons allemaal te vervoeren. Dat verliep overigens perfect. Het leuke van zo’n reisje is, dat je ook ineens weer allemaal bekende gezichten ziet. Dat zijn dan dus de gezichten behorend bij de mensen, die al eens eerder zijn mee geweest op een dergelijke happening. Je kunt er dan ook van uit gaan, dat al deze mensen bijzondere liefhebbers zijn. Ook al zou dat niet het geval zijn, je komt nog eens ergens en je kunt samen wat bekijken en er samen over praten.

De ontvangst bij de fam. Kooy was allervriendelijkst. Voor de ontvangstruimte was tijdelijk een soort gele tent geplaatst, (die vrolijk in de felle wind stond te klapperen, maar wel overeind bleef) omdat anders het groot aantal bezoekers niet overdekt opgevangen kon worden. 
We werden verwelkomt door Peter Kooy zelf. Hij legde ons uit hoe het bedrijf was ontstaan, hoe het bedrijf nu gerund werd en hoe de rest van dag er uit zou zien. De groep zou worden opgesplitst in drie kleinere groepen, waarbij hijzelf, zijn zoon en zijn schoonzoon elk een groep zou rondleiden over het terrein.
Wat moet je je nou van zo’n terrein voorstellen? Welnu, het is zo groot, dat je vanuit de voorkant gekeken, nauwelijks de achterzijde van het gebied kan zien. 
Of anders gezegd. het voer( véél voer) voor de diverse afdelingen, wordt d.m.v. een kleine tractor met aanhangwagen over het park gereden.
 Op een aantal heel lange sloten, gegraven in de lengte van het "landgoed", zijn aan weerszijden perkjes aangebracht, zodanig, dat elke ruimte een water-, en een landgedeelte had, gescheiden door gaas en vlechtschermen. De breedte van deze perkjes is afhankelijk voor welk doel deze bestemd is, bijvoorbeeld voor de handelsvoorraad breder en voor de kweek smaller, maar dan met weer meer begroeiing.
Op dit grote terrein staan drie huizen, voor de vader, de zoon en de dochter elk 1, die vanzelfsprekend ook elk een royale vijver voor het huis hebben. Die vijvers zijn dan wel weer een onderdeel van die al eerder genoemde lange sloten, maar zijn zo vlak voor de grote ramen van de woonkamers flink royaler gemaakt en mooi "gestoffeerd".

We liepen eerst door het kweekgedeelte, waarbij aan de rechterzijde steeds 1 koppel, soms een trio eenden van allerlei soorten per ren waren gehuisvest, aan de linkerkant waren de rennen wat dieper en breder, speciaal gemaakt voor de wat grotere soorten eenden en de ganzensoorten.
Af en toe, zoals bij sommige ganzen-, en zwanensoorten, waren er 1 of 2 paartjes eenden bij ondergebracht. Mocht u zich afvragen, welke soorten kweekkoppels watervogels je daar dan tegenkomt, dan kan ik u zeggen, alle, bijna alle soorten van de wereld, op een paar zeer zeldzame uitzonderingen na.
 
Zie ook: Peter Kooy (1)
Peter Kooy (2)
Peter Kooy (3)
Peter Kooy (4)

<<<<<  terug naar Verslagen

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC