Verslagen

Excursie naar Fam. Graveland en Avifauna (23 april 2005)

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Op zaterdag 23 april hebben we de reis met de bus naar de fam. Graveland in Nieuwerkerk a/d IJssel en vogelpark Avifauna in Alphen a/d Rijn gehad. Zo’n 38 personen hebben hier aan deelgenomen. 5 uit de regio Gr./Dr. en de rest uit onze eigen regio. Het was ’s morgens eerst nog wel fris, maar toen we rond 10 uur bij het eerste adres arriveerden heerste er al een aangenaam temperatuurtje. En dat werd alleen nog maar aangenamer op het uitgebreide terras van de fam. Graveland.

Van het voormalig kassencomplex was het grootste gedeelte afgebroken, maar op cruciale plaatsen blijven staan, zodat mens en vogel er profijt van hadden. Wij zaten mooi gedeeltelijk overdekt, hij had er zijn plantenhobby en zijn opfokruimtes in ondergebracht(er zaten al een aantal jonge kieviten in) en de vele soorten steltlopers hadden aan het eind van de tuin nog een overdekt winterverblijf.
Het brede, betonnen pad, dat tot voor kort tussen de kassen lag, diende nog steeds als pad om van voor naar achter te komen, maar was nu van het begin tot het eind voorzien van een boogconstructie, waarover vele soorten klimrozen gedrapeerd waren,die later in de tijd, ongetwijfeld een imposant schouwspel te zien zullen geven. Vanaf het terras hadden de deelnemers een goed overzicht op de vijver met vele soorten watervogels en op de zeer diepe, fraai aangelegde tuin daarachter, met daar in nog een paar kleinere vijvers.
Vanuit de woonkamer moet dit zeer beslist elke dag weer een bijzonder uitzicht zijn.
Dus, lang recht pad naar achteren, onder vele soorten rozen door, links de tuin, rechts de indrukwekkend grote, met netten overdekte ruime volières en aan het eind een hek, met daarachter minstens nog eens zoveel ruimte met de per paar gehouden zwanensoorten en de her en der nog loslopende ganzen, kalkoenen, kippen en de kwade zilverfazant!
Aan ruimte beslist geen gebrek! Wat een weelde! Rond het middaguur hebben we een uitgebreide lunch gebruikt, bijzonder comfortabel en gezellig gezeten onder de warme voorjaarszon en zo tegen enen ging het verder naar Alphen a/d Rijn, uiteraard na dankzegging en het overhandigen van een presentje als dank voor de gastvrije en uitgebreide ontvangst.
Avifauna is natuurlijk al jaren een bekend vogelpark en je komt er dan ook vele soorten tegen. Voor liefhebbers van kromsnavels, fazanten, roofvogels, watervogels en tropische soorten is er genoeg te bekijken. Ook aan de beplanting kun je zien dat het park al heel lang bestaat. Mooie monumentale bomen en grote borders geven het geheel een mooie aankleding.
We hadden met elkaar afgesproken rond 17.15 uur bij de bus te zijn en konden dan ook deze resterende drie uurtjes benutten, om alle verblijven, inclusief de tropische hallen te bekijken.
Er was dus voor elk wat wils. Van grasparkieten tot ara’s, van steltlopers tot pelikanen, van uilen tot arenden en van kleine tropische vogels tot de indrukwekkende dubbelneushoornvogels. Met deze laatste soort deed men in Avifauna een experiment. Het samenstellen van fokparen bleek in de praktijk minder gemakkelijk dan men aanvankelijk dacht.
Daarom werd er telkens naast de volière met een vrouwelijk exemplaar regelmatig een ander mannetje geplaatst. Dit werd steeds herhaald. Later werd een mannelijk exemplaar centraal geplaatst en het vrouwtje steeds in de buurt gebracht, uiteindelijk net zo lang, totdat het er op begon te lijken dat er liefde in het spel was. Zo werd dan weer een fokstel gevormd, waarvan men hoopte dat dit voor nageslacht zou gaan zorgen, want erg best gaat het niet met deze soort in de natuur.
Een demonstratie met vrij vliegende vogels doet het altijd goed.
Leuk om te zien, die drie paartjes fel gekleurde ara’s, de jonge hoornraaf, die fanatiek probeert een nepslang te doden, de vier zwarte wouwen, die opgegooide insecten uit de lucht plukken. Ook de uitleg bij het handmatig voeren van pinguïns trekt altijd weer veel publiek, net zoals het zelf mogen voeren van de lori’s in de futuristisch gebouwde kas.
Ze komen op je hand zitten! Flamingo’s, ibissen, kraanvogels, emu’s, nandoe’s , struisvogels, ze zijn er allemaal. Jammer voor de grasetende ganzensoorten, de ruimte die hun was toebedeeld bevatte nog geen spriet! Ook jammer, dat zo nu en dan naambordjes op de kooien ontbraken, zodat je moest raden wie je aan de andere kant van het gaas zat aan te kijken.
Inderdaad reed rond 17.15 uur de bus weer voor en begon de weg terug. Tussen 20.00 en 21.00 uur zullen de meeste van de deelnemers wel weer op hun huisadres zijn teruggekeerd, terugkijkend op een zeer geslaagde dag met bijzonder mooi weer. Dat laatste is altijd zeer belangrijk tijdens zo’n uitje en maakt het helemaal af!
Hebt u nu belangstelling gekregen en wilt u ook eens mee? Houdt dan de teksten van deze Nieuwsbrief goed in de gaten, want wie weet, doen we het volgend jaar weer en gaan we ergens anders naar toe.
Sytse Buursma


<<<<<  terug naar Verslagen

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC