Verslagen

Verslag van de busreis op zaterdag 10 juni 2006

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Beste regioleden,

Het was een warme dag, op zaterdag 10 juni. Zeg maar gerust een zeer warme dag!
Gelukkig was onze bus voorzien van een airconditioning, want anders was de lange rit, geheel dwars door Nederland naar Beesel ( vlak bij Roermond) en Kevelaer ( over de grens in Duitsland) wat minder aangenaam geweest. Toegegeven, het blijft een heel eind, maar dat is met behulp van de gratis consumpties en de conversatie met medeleden en observaties van de voorbij komende landschappen natuurlijk best te doen.

Bij het vertrek in Drachten, ( eerste opstapplaats ) ontstond rond 07.00 uur enige consternatie, omdat de buschauffeur even een andere opstaplocatie in gedachten had dan was gepland, maar het kwam allemaal goed. Via Heerenveen, waar de resterende regioleden opstapten ging het regelrecht door naar Zwolle, waar nog eens 12 leden van de regio Zwolle werden opgehaald. Mooi dat men in deze regio ook mee wilde, want zo kregen we toch nog een bus, gevuld met 44 deelnemers.

Huub Dijcks in Beesel


Rond 11 uur, geheel volgens plan, aankomst in Beesel, waar Huub Dijcks ons al opwachtte. Hij had het goed geregeld, want hoe ontvang je zomaar ineens 44 mensen in je tuin. Nou, handig opgelost! Stuur de ene helft alvast de tuin in voor een rondgang zodat de andere 11 mensen aan de koffie kunnen gaan en bij terugkomst van de eerste groep werd er gewisseld. Huub Dijcks is een fervent liefhebber van hoenderachtigen. In een imposante hoeveelheid rennetjes (naast elkaar wemelde het van de koppels pauwfazanten in verschillende soorten, zandhoendersoorten en patrijzensoorten. Ook kwam je tragopanen, diverse tinamoes, roulrouls en duifjes, waaronder dolksteekduivensoorten, tegen.


Elke ruimte was voorzien van een uitgekiende beplanting, die het voor ons als toeschouwer wel eens bemoeilijkte de vogels te ontwaren, maar door de hitte was het niet helemaal onlogisch, dat ze zich wat terugtrokken in de schaduw.
Om het de bezoekers wat eenvoudiger te maken, was aan de voorzijde van elke ren een uniek bordje geplaatst met foto en naam, zodat je precies kon zien, welke soort zich in het struikgewas bevond. Een heel unieke belevenis, vooral omdat je staande voor het huis, niet in de verste verte kon vermoeden, dat er in deze toch al diepe tuin, zo veel vogels gehuisvest zouden zijn.


We zijn er tot rond 12.30 uur gebleven, konden honderduit vragen stellen en die werden ook allemaal beantwoord! Tot slot overhandigde onze voorzitter de fam. Dijcks een royaal gevulde zuivelmand als dank voor de gastvrijheid en de geboden mogelijkheid, zo massaal eens door hun fraai aangelegde tuin te mogen snuffelen. Huub Dijcks vond het allemaal geen probleem en zei: “Als jullie ooit weer eens in de buurt zijn, zijn jullie allemaal weer welkom!”

Van het bezoek aan Huub Dijcks op 10 juni in Beesel hebben we nog een paar grotere foto’s ontvangen, door de gastheer zelf gemaakt, waarvan ik er u een paar niet wilde onthouden. Op de eerste foto ziet u, geheel links, zittend (met pet!) ons aller welbekende erelid, dhr.A.Boorsma.

Hij wilde beslist dit reisje niet missen en het was dan ook heel bijzonder dat hij er weer bij was in goede gezondheid! De andere foto’s geven een beeld van de grootte en de schoonheid van de tuin, de batterij volières en de comfortabele bus waarmee we deze reis hebben gemaakt en de gezellige sfeer rondom dit bezoek.

Park Plantaria in Kevelaer-Twistdeden in Duitsland

De reis werd voortgezet en na een uurtje bus, met als chauffeur de man met de toepasselijke naam “Bert Bus” ( echt waar!), kwamen we aan bij het park Plantaria in Kevelaer-Twistdeden in Duitsland.

Het Nieder Rhein Park “Plantaria” werd in 1998 geopend en is een bloemen-, en vogelpark op 11 hectare. Er zijn verschillende tuinen te bewonderen zoals o.m. een hortensiatuin, heidetuin en rododendrontuin. Het merendeel van de vogels bestaat uit kromsnavels, waarvan er vele soorten uit 5 continenten te zien zijn in mooie, degelijke, goed verzorgde volières.

De imposante, royale doorloop-vliegkooien met parkieten en papegaaien waren een belevenis, al moest je soms wel oppassen, dat de soms handtamme exemplaren niet je kostbare sierraden ontfutselden. In de grote tropenhal, waar het met dit mooie weer al gauw zo’n 35 graden was, waren nog meer volières aangebracht, met wederom een aantal fraaie parkietensoorten.


Ook waren er kleine aapjes en in diverse terraria leguanen en soms fel gekleurde gifkikkers. In het middengedeelte was een grote vijver aangelegd met daarin een flink aantal vissen zoals de imposante koikarpers. Je kon tegen betaling wat visvoer uit een automaat halen en dat leverde een hoop gespartel en gespetter en dolle vispret op.


Al wandelend kwam je in het park ook ander dieren tegen, zoals halfapen, kraanvogels, ooievaars, fazanten, ibissen, uilen en een paar vijvers met zowaar wat watervogels. Naar onze maatstaven, zijnde leden van Aviornis, hadden dat er best wat meer mogen zijn.Naast de verschillende verblijven voor o.a. land-, en waterschildpadden was er voor de jeugd een heuse kinderboerderij gebouwd, met pony’s, ezels, dwergzebu’s, cavia’s, konijnen , kippen, duiven en dwerggeiten enz. In het bijzonder grote zelfbedienings-restaurant was voor een ieder wat te verkrijgen en door de drukkende hitte was het op het terras onder de parasol met een koel biertje van Duitse makelij best uit te houden.

Terugreis

Allemaal hadden ze zich aan de afspraak: “half zes bij de bus” gehouden, zodat we mooi op tijd de terugreis konden beginnen. Nog een bijzonder detail: rond 18.00 uur was de gehele snelweg voor onze bus gereserveerd. Nergens, nog voor nog achter ons was enig verkeer te bespeuren. Even dachten we nog dat het kwam omdat er een goed gevulde bus met noordelijke Aviornisleden onderweg was, maar het kwam natuurlijk omdat er op dat moment een voetbalwedstrijd op de buis was. Via dezelfde route, maar dan andersom, werden de diverse leden weer op hun diverse bestemmingen gebracht, de laatsten zullen tegen 21.00 uur weer in Drachten zijn aangekomen.

Wat beogen wij met deze leerzame reizen?

Is er een moraal aan dit verhaal? Jazeker, één van de doelstellingen van Aviornis is kennis te verspreiden en te delen. Wij, als bestuur van Aviornis regio Fryslân, proberen ieder jaar een leerzaam reisje te organiseren, dat natuurlijk ook best gezellig mag zijn. Dat doel is ook deze keer weer geslaagd, mede dank zij het bijzonder mooie weer. Wilt u ook eens een keer mee, geeft u zich dan t.z.t. eens op, kunt ook eens bij een ander kijken of in een vogelpark, waar het ook weer anders is als thuis.
Het belangrijkst van allemaal is natuurlijk, dat u met anderen, ook leden, ook met diezelfde hobby en passie, onderweg of op locatie, uw ervaringen met elkaar kunt delen. Wie weet, misschien tot de volgende keer!

Agenda voor winterseizoen 2006/2007

De data van bijeenkomsten in het winterseizoen 2006-2007 zijn al bekend.
We komen er nog wel op terug, maar u kunt ze nu al vast wel in uw agenda noteren (of op de kalender):
2 september 2006 - ruilbeurs
12 oktober 2006 - 1e bijeenkomst Tijnje
21 oktober 2006 - “Open Dag”
23 november 2006 – 2e bijeenkomst Tijnje
18 januari 2007 – 3e bijeenkomst Tijnje
22 maart 2007 – 4e bijeenkomst Tijnje

Zomervakantie


We gaan nu eerst even met vakantie, maar zodra er weer nieuws is, laten we het weten.

Wilt u meer weten betreffende de nieuwe periode van ophok-plicht, die zeer waarschijnlijk per 1 september weer in zal gaan, kijk dan snel op de Aviornissite.
(www.aviornis.nl)

 

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Verslagen

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC