Verslagen

Verslag van de busreis op zaterdag 9 juni 2007

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Beste regioleden,

Op zaterdag 9 juni 2007 hebben we ons geplande “Rondje IJsselmeer” gedaan, een bustocht, geheel verzorgd, rondom het IJsselmeer, met tussendoor een bezoek aan drie collega-Aviornisleden, in eveneens drie verschillende regio’s.
Maar eerst, vooraf, voor dat we het vergeten, want we hebben dat lange tijd niet gedaan, een warm welkom aan nieuwe leden in onze regio.In het kader van: “Welkom nieuwe leden in onze regio!” de volgende namen:

P.Veendorp de Kampen 12, Engwierum
J.Bergsma Molenweg 30, Nieuwehorne
A.E. Vegter Oosterboereweg, Kollumerpomp
J.Keekstra Dodingawei 33, Engwierum
S.Conradi Hilaerdermieden, Hijlaard.

 


Zaterdagmorgen rond 07.30 stonden de eerste leden al te trappelen van ongeduld in Drachten. Wachten op de bus, waarmee een tour gemaakt zou worden, duurt nu eenmaal altijd te lang en in Heerenveen was het tegen 08.00 uur al niet anders.
41 leden (incl. aanhang) hadden zich opgegeven en dat was voor ons, als bestuur, natuurlijk een mooie score, want als je zo iets organiseert, wil je wel graag dat er belangstelling voor is, maar bovenal, dat het financieel goed zit. Nou, dat was het geval!!

Meer dan dat en dat was in het bijzonder te danken door de opgave van Geert Groeneveld en zijn vrouw. Zij hebben ons, als lid van een andere regio, bijzonder verrast door graag mee te willen en daardoor werd de kas nog meer gespekt!!

Even na achten vertrok de gehele kudde in een uiterst geriefelijke bus (1 jaar oud) richting Elburg, alwaar onze eerste stop zou zijn. Dank zij het tegenwoordig veel gebruikte navigatiesysteem kwamen we daar ook mooi op tijd aan. Lammert Zwep ontving ons uitgebreid met koffie en gebak.

Daarna kon de excursie beginnen. Op het zeer grote terrein van Zwep is o.a. een enorme vliegkooi gebouwd. Deze is zo groot, dat je bij de eerste aanblik denkt: “komt daar wel een eind aan?” De reuzenvoličre is in zeer grote vakken verdeeld, waarin dan ook nog weer kleinere vakken zijn te vinden. De bewoners variëren nogal, maar de foto’s spreken voor zich.

 

Aan het einde, als de vliegkooi stopt, gaat het terrein nog verder en dan kom je nog schapen, geiten en lama’s en Wallaby’s tegen. Zulke mooie, fraai ingerichte voličres, met zulk een gevarieerde bevolking, je kunt er alleen maar van dromen.

Na de uitgebreide tour door het gehele domein van dhr. Zwep hebben we hem als dank een goed gevulde zuivelmand aangeboden.

Daarna ging het verder richting Driebergen.
Het doel was het park van Lois Burger, waar we zo rond 12.30 zouden moeten arriveren en dat lukte ook weer aardig. Intussen, gedurende het uurtje rijden, kon met gemak de meegebrachte lunch worden aangesproken. Bij dhr. Burger zag het er weer compleet anders uit. Dat komt ook, omdat zijn vogels er eigenlijk niet helemaal permanent zijn gehuisvest, maar in principe langdurig tijdelijk. De gemeente werkt namelijk de plannen nog al tegen en dan moet je roeien met de riemen die je krijgt.
Maar door deze wat moeilijke situatie hebben de vijvers wel een heel natuurlijke uitstraling gekregen.


Soms was die natuurlijke uitstraling ook wel eens niet zo prettig, wanneer je op zoek moest naar een legsel of een aantal per ongeluk opgesloten kuikens van de wilde eend. En er huist ook heel wat, al is dat op de door mij genomen foto’s niet goed te zien. Zo waren er onder meer vier verschillende soorten Eiders te zien, kluten, steltkluten, tureluurs en dodaars (met jongen) en dan heb ik nog wel een paar soorten niet genoemd. Op dit indrukwekkend grote terrein, van een paar hectares, omgeven door een heel hoog hek, was nog een heleboel moois te maken, maar ja.
We hebben in groepjes van +/- 10 personen een rondleiding gekregen, de anderen konden intussen genieten van de koffie en even weer verder bijpraten. Was allemaal heel gezellig, maar dat is op de opnames ook wel te zien.

Ook hier hebben we als dank een gevulde zuivelmand overhandigd. Zo’n grote groep van 41 man/vrouw was op het terrein van Lois Burger zo maar een paar uur onder de pannen, maar de geplande afspraak bij het volgende adres in Wieringerwerf rond 15.30 uur moest wel nagekomen worden, dus gingen we weer verder.
Keurig op tijd kwamen we daar aan. De ervaren buschauffeur had ons veilig over de drukke wegen rond Amsterdam gereden en volgde behendig de door de routeplanner aangegeven binnenweggetjes naar het laatste adres.

Jan en Ina van Veldhuizen wonen samen met hun zoon een flink eind buiten Wierigerwerf in een tweetal boerderijen, omgeven door een gigantisch erf, maar dat is vaak zo bij een boerderij. Daarnaast hebben ze nog een flink aantal lapjes grond gehouden. Er wordt niet meer geboerd en dan komt met deze hobby’s wat extra ruimte goed van pas. Vader, moeder en zoon van Veldhuizen hebben alle drie een eigen liefhebberij en ze helpen en ondersteunen elkaar daarbij.
Respectievelijk: watervogels/landhoenders en schilderen, dwerggeiten en minitrekkers.

We begonnen achterstevoren, eerst maar eens kijken bij de schilderijen en de miniatuurtrekkers, dan even bijkomen en wat drinken in de grote schuur, waar genoeg ruimte was voor een ieder om even te zitten in de schaduw. Vervolgens de gehele groep via kippenrassen en een kudde geiten naar de zwanen, ganzen en eenden om dan weer bij nog meer dwerggeiten te eindigen. De navolgende foto’s geven zo een beeld wat er allemaal te zien was.Hier konden we ook zo maar een paar uur zoet brengen en dat is natuurlijk logisch als een groep gelijk gestemde mensen op een lokatie komt waar zo veel moois is te zien en je eigenlijk nog tijd en ogen te kort komt!

Maar… er wachtte ons nog een afsluitend diner, dus we gingen verder, maar niet nadat we ook aan de familie van Veldhuizen een zuivelmand als dank voor hun inspanningen hadden overhandigd. Het plan om in het bekende restaurant “de Zingende Wielen” (buiten Den Oever) te gaan dineren was vroegtijdig afgeblazen vanwege overboeking ( we konden er niet meer bij, maar dat was hun fout) gelukkig was dat keurig opgelost door ons over te plaatsen met korting naar een ander restaurant (in het dorp Den Oever). Daar kon een ieder even genieten van een drankje vooraf en een keurig driegangen diner.


Moe maar voldaan stapten we tegen 20.00 uur weer in de bus, waar we rond 21.30 uur in Heerenveen weer uit konden stappen en de rest was zeker een half uurtje later in Drachten.

Is er nog een moraal aan dit verhaal? Is er nog een slotwoord?
Jazeker, voor ons, als organisatie blijft het altijd spannend of het weer meezit en het gemaakte plan voor de deelnemers ook werkelijk dat brengt, wat wij dachten dat het zou brengen. Gezien de reactie na afloop, blijkt dus, dat we er ook dit jaar gelukkig weer in geslaagd zijn iets leuks voor de leden te doen. Niet alleen leuk en gezellig, maar ook nog leerzaam en het weer zat mee! Bij wie je ook komt, altijd is er wel iets waarvan je denkt: hé dat is handig dat wil ik ook zo of dat wil ik zo niet. Als we weer eens iets op touw zetten, beste leden die nu niet mee zij geweest, let de volgende keer maar goed op en grijp dan uw kans en ga mee! Want dat we weer een schoolreisje voor volwassenen gaan organiseren, dat staat al vast!

Alle mensen, die mee zijn geweest en deze dag tot een zeer geslaagde hebben gemaakt: Hartelijk Dank!!
Alle gastheren/vrouwen, die er voor ons voor gezorgd hebben dat het een geslaagd festijn is geworden: Bijzonder Bedankt!!
Alle leden, die na het zien van al die mooie plaatjes nu spijt hebben en graag mee hadden gewild: Volgende Keer Welkom!!!

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Verslagen

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC