Verslagen

'Open dag' in de Wilp en Haule (25 september 2004)

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Had het de week voorafgaand aan deze dag regelmatig en behoorlijk geregend, op de dag zelf was het gelukkig droog en konden de bezoekers de vogelverblijven van beide “gastgezinnen” bekijken. Bij Ale Boorsma was de ruimte, zoals al eerder vermeld, wat minder groot vergeleken met de tuinen die we eerder hebben bezocht.
Toch was het goed ook hier eens een bezoek te brengen, te meer, omdat we dan eens konden zien hoe men op een relatief kleiner oppervlak, ook heel goed watervogels kan huisvesten.
Rond half tien meldden zich de eerste bezoekers, het aantal zou oplopen tot 17, ietsje minder dan dat we hadden verwacht, maar ja, het weer had tevoren ook niet meegewerkt.
Dat het de dieren goed ging, was direct al te zien bij binnenkomst.
Wat ook opviel, is het feit, dat de vogels achter de woning Akkermanstraat 17 wel gewend zijn aan regelmatig bezoek. Het nog groot aantal aanwezige jonge dieren was in het geheel niet schuw, terwijl het bezoek zich slechts op minder dan een meter afstand bevond. De jonge vogels liepen rustig heen en weer op het gazonnetje, ons nu en dan met een schuin oog aankijkend, alsof ze wilden zeggen: ”Wij zien jullie wel, wij gaan niet aan de kant, want wij waren hier het eerst en jullie gaan straks toch weer weg!” Rond een uur of half elf schonken we een bakje en daar werd gretig gebruik van gemaakt in de tot kantine omgebouwde garage.

Iedereen kon een zitplaats vinden, ook op de geďmproviseerde bank (twee tonnetjes met een balk er tussen!).Hier konden ook alle vragen gesteld en beantwoord worden.
Na de koffie ging de gehele club naar de fam. Plazier in Haule. Ale Boorsma zat in de voorste auto, want hij kende de binnendoor weggetjes, wij reden er allemaal achteraan.
Bij Sjoerd en Annemarie Plazier is alles groot en ruim opgezet. Ze wonen dan ook op een zeer mooi plekje achteraf, ver verwijderd van de naaste buren. Dat mag ook wel als je een hok vol muisparkieten hebt, want als die vogels eenmaal een vreemd gezicht voor hun voličre zien, is het geschreeuw niet van de lucht. Uw naaste buren zouden er echt niet blij mee zijn!
Ook waren hier weer allerhande watervogelsoorten te bekijken, waarvan sommigen zo maar vrij rondliepen op het grote gazon achter het huis. De zwarte zwanen, wel in een afgesloten perk, waren al aan het broeden geslagen en lieten duidelijk merken dat pottenkijkers niet welkom waren, ze konden het zonder ons ook wel klaren! Na een rondwandeling door de grote tuin, over heuveltjes en door dalen, al pratend over van alles en nog wat en over het nut van grote, hoge bomen en kleine, lage bomen konden we de mooie verzameling parkieten bekijken, gehuisvest in een indrukwekkende, degelijk gebouwde, in vakken verdeelde, voličre.
We zijn letterlijk overal wezen kijken, in de fazanterie en de schuur met de jonge dieren en ook even een blik geworpen in de achter het grondstuk gelegen polder, een groot natuurgebied, waar volgens Annemarie regelmatig foeragerende kraanvogels waren gesignaleerd.
Zo rond de middag hebben we gezamenlijk de lunch gebruikt in de garage, tijdelijk tot lunchroom gebombardeerd, gezeten op het tuinmeubilair. De fam. Plazier had een paar pannen heerlijke, maar hete, soep gemaakt en de broodjes smaakten ook weer goed, zodat het gezellig bij-, en napraten geen enkel probleem was. De bezoekers van deze dag houden er volgens mij weer een mooi herinnering aan over, want het even bij een ander in de keuken (lees tuin) kijken, geeft altijd weer een aantal ideeën, waar je je voordeel mee kunt doen.


<<<<<  terug naar Verslagen

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC