Verslagen

'Open dag' in Spanga en Scherpenzeel (24 april 2004)

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

De dag begon wat bewolkt, met af en toe een spatje regen onderweg, maar gaandeweg de dag klaarde het op en werd het prachtig. Bij de fam.Maarssen aan de Spangahoekweg 14 in Spanga werd al op ons gewacht, want de Aviornisvlag hing klaar en buiten, voor de afrastering, stonden stoelen opgesteld en op de banken lagen kussentjes. Zo langzamerhand kwamen de leden binnen en jawel, wederom van heinde en verre had men de reis aanvaard om deze “Open Dag” te komen bezoeken. Niet alleen van de beide noordelijke regio’s waren leden komen opdagen, maar ook van andere, maar dat is logisch, sommigen krijgen onze Nieuwsbrief daar opgestuurd. Dat zijn onze abonnees.. Let wel, even anderhalf uur in de auto uit Niewekerk a/d IJssel, Putten, Rutten en Veendam, Scheemda, om maar een paar plaatsen te noemen, zonder af te doen aan al die anderen, die de moeite hebben genomen om al dat moois te gaan bekijken. Want het was mooi bij de fam. Maarssen en druk, we telden tenslotte 34 bezoekers!
Ooit begonnen in 1984 met 14 ooievaars uit het buitenstation Het Liesveld, thans meer dan 20 vrij vliegende paren.
Was de populatie ooievaars vroeger bijzonder groot, in 1981 waren er in heel Nederland nog maar 3 paartjes, die jongen produceerden. Dan is het wel 5 voor 12!
Het was in het begin de bedoeling om 25 ooievaarsstations in te richten, het zijn onder de hoede van Vogelbescherming Nederland uiteindelijk maar 12 geworden en dat in Spanga was nummer 8. Eigenlijk is het onvoorstelbaar om te zien, dat al die ooievaars, die nu de nesten bevolkten, heel ver weg zijn geweest om dan dit plekje weer op te zoeken om hun jongen te krijgen en op te laten groeien. De omgeving van Spanga is daarvoor ook heel geschikt, want rondom lage venenlandschap, rietvelden en vochtige weilanden. Vogelbescherming Nederland heeft nu besloten dat het ooievaarsprojekt geslaagd is, er zouden nu genoeg vrij levende ooievaars in Nederland zijn en vinden buitenstations niet meer nodig, de fam. Maarssen denkt daar anders over en gaan gedreven door. “Want,”zegt Thomas Maarssen, “wil je de ooievaar in Nederland behouden, dan zullen er altijd concentraties ooievaars moeten blijven, waar toezicht op gehouden wordt en dat kan heel goed op buitenstations”.
Voor ons, als Aviornismensen, was het natuurlijk schitterend zo veel van die prachtige vogels van zo dicht bij zo comfortabel te kunnen bekijken. Wat is het een mooi gezicht die majestueuze vogels te zien vliegen met de snavel vol nestmateriaal vlak boven je hoofd!
De kroonkraanvogels, waarvan er ook een flink aantal rondlopen, vonden ons bezoek machtig interessant, want ze bleven maar voor het hek paraderen. Wat velen ongetwijfeld ook is bijgebleven, is de fraaie aanleg, die er voor zorgt, dat alle dieren zich er bijzonder op hun gemak voelen.
Er werd een heerlijk kopje koffie geschonken en er was voldoende uitleg en tijd om allerlei vragen te stellen. We hebben de fam. Maarssen met een attentie bedankt voor deze prachtige mogelijkheid om hun hobby van dichtbij mee te mogen maken.
Mocht u geïnteresseerd zijn geraakt en op eigen houtje, zonder de drukte van al die Aviornis-mensen om u heen, de ooievaars eens willen bekijken, dat kan in de maanden, mei, juni en juli op de eerste en derde zaterdag van de maand van 11.00 uur tot 17.00 uur en in dezelfde maanden de eerste zondag van de maand van 14.00 uur tot 17.00 uur. Ooievaars Buitenstation Spanga, Spangahoekweg 14 in Spanga.
Kort na elven vertrokken we in een lange file naar de fam. Pruim in Scherpenzeel, maar dat is er niet zo ver vandaan, ongeveer een kleine 2 kilometer.
Ook daar hing de Aviornisvlag te wapperen en was al van verre te zien! Het was intussen prachtig voorjaarsweer geworden en dat maakte de aanblik van de reusachtige vijver alleen maar mooier. Wat is het toch fijn als gezegend bent met een flink oppervlak aan tuin. Alles was prachtig aangelegd en bijna elke eendensoort was er wel te vinden en als je dan dacht dat je er was, dan kwam er weer een andere vijver in het zicht.
Het terrein en de vijver is wel zo groot, dat er nu en dan een aalscholver visjes uit vijver komt vangen, want daarvan waren er genoeg. Ook hele grote brasems zag ik zo nu en dan uit het water springen. En dan het idyllische tuinhuisje, gebouwd op een steiger boven het water!

Kun je in alle rust genieten van de vogels met alles bij de hand, ver van huis en toch thuis. Intussen was het aantal bezoekers aangegroeid tot 36, die allen in groepjes al keuvelend het terrein verkenden, zich steeds verbazend over al die mooie vogels die ze onderweg tegen kwamen.
Het was al na twaalf uur, dat allen een plaatsje hadden gevonden op het reeds klaar staande tuinmeubilair en andere zitgelegenheden( want waar vind je zo gauw zoveel stoelen voor zo veel mensen) op een heerlijk plekje uit de wind en in de zon.
Telkens vlogen er een drietal ooievaars rondjes boven de tuin van Pruim, alsof ze ons weer op kwamen zoeken om zich van hun mooiste kant te laten zien en hun zweefkunst te tonen.
Het was tijd voor de lunch, heerlijke soep en fijne broodjes en er was genoeg voor iedereen en het was allemaal heel lekker!
Tijdens deze lunch, (bedankt Fam.Pruim!), komen de verhalen los! Het ene verhaal haalt het andere uit en vragen leveren weer antwoorden en zo werd het heel gezellig en heel leerzaam. We waren 13.00 uur al gepasseerd, toen langzamerhand de bezoekers huiswaarts gingen, ongetwijfeld nog lang nagenietend van deze, mede dank zij het mooie weer, schitterende Aviornis-happening!
Vanaf deze plaats: familie Maarssen en familie Pruim, heel hartelijk bedankt voor de genomen moeite en inspanning om deze “Open Dag” tot een zeer geslaagd evenement te maken!!


<<<<<  terug naar Verslagen

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC