Regioarchief

Noordshow 2005 (6-8 januari 2005)

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Begin januari bestond de mogelijkheid de pluimveetentoonstelling in Zuidlaren te bezoeken. Niet iedereen is daar natuurlijk wezen kijken, dat is ook wel logisch, want niet iedereen heeft wat met andere dieren dan Aviornisdieren. De stand van Aviornis trok ook dit jaar weer veel bekijks.
Deze keer was eens aan de linkerkant een ook wat grotere vliegkooi opgetrokken, waarin een strandachtig biotoopje werd uitgebeeld. De bevolking bestond uit diverse kievitsoorten , klutensoorten en zomertalingen, wintertalingen en nonnetjes. Menig liefhebber, met een niet al te grote achtertuin, zou willen, dat het er bij hem/haar zo uit zou zien! Niet alle vogels konden het langskomende publiek en het vele lawaai van o.a. de luid schallende luidsprekers waarderen, maar de van nature nieuwsgierige nonnetjes trokken er zich in ieder geval niets van aan.
 

Die maakten af en toe onderwaterinspecties en dat was door het heldere water mooi te volgen. Ik ben en daar maak ik ook geen geheim van, geen voorstander van het ten toonstellen van watervogels in kleine kooien gedurende meer dan een aantal uurtjes. Twee en een halve dag in een kooi met slechts een drinkpotje en een bakje voer vind ik voor een watervogel geen goede plek. Gedomesticeerde dieren kunnen daar ongetwijfeld beter mee omgaan, maar voor watervogels geef ik de voorkeur aan een wat grotere ruimte met tenminste wat zwemwater, zeker als het zo lang duurt. Ik kan me best voor stellen, dat eigenaren van ten toon gestelde dieren soms ook dieren te veel hebben en die willen verkopen op zo'n show. Natuurlijk leven we in een vrij land en handel is handel, je kunt het altijd proberen, maar 90 euro voor een Europese pijlstaart man is een forse prijs en voor menig beginnende liefhebber een forse investering. Een voorstander van het kweken van kleurslagen of mutanten ben ik evenmin, al zullen de mensen, die er zich mee bezig houden, even gedreven zijn als wij. Het staat de mensen vrij om te doen wat ze willen, maar binnen de gelederen van Aviornis, waar de oorspronkelijke soorten belangrijk zijn, zouden we dit niet moeten willen.
Het wordt immers later veel en veel moeilijker om de soort, zoals die in de vrije natuur voor komt, weer terug te fokken, als we eerst alle factoren voor wit of een andere kleur weer kwijt moeten zien te geraken. Daarom, leuk om te zien, die witte wintertalingen, die in apart gedeelte op de show waren gepresenteerd om voor erkenning in aanmerking te komen, maar jammer dat het gebeurt. Volledigheidshalve moet ik er nog wel bij vermelden, dat de show wordt gevuld met dieren van leden van de NHDB en die mogen er natuurlijk best anders over denken.
Mijn mening is dat we er de vereniging Aviornis geen dienst mee bewijzen door maar allerhande mutaties te gaan creëren en die dan ook nog door elkaar te gaan fokken. U zult maar raszuivere roodschouders willen gaan fokken en er komen zo maar ineens roze exemplaren te voorschijn. Even leuk, maar niet op termijn! Zo, genoeg daarover, eerst maar weer even wat anders.
Mocht u het overigens niet mijn stellingen eens zijn en er andere meningen of ideeën op na houden, laat het eens weten.
Sytse Buursma, regiosecretaris Fryslân


<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC