Regioarchief

Foto's Noordshow 2003 (2-4 januari 2003)

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2012

Dit keer door ons op een andere wijze opgezet als voorgaande jaren. Onder de vlag ‘Activiteiten Aviornis regio Noord’ werd in het samenwerkingsverband van onze regio’s Groningen-Drenthe en Fryslân de ideeën uitgewerkt en in de praktijk gebracht. Door de organisatoren van de Noordshow werd ons gevraagd, dit jaar twee kooien in te richten, één in de konijnenhal en zoals gewoonlijk, één in de kippenhal. 

Douwe Dam liet de tekening van de grote kooi door zijn dochter Lianne inkleuren en diverse leden van beide regio’s brachten het geheel tot leven. Met de onmisbare hulp van onze enige echte Nettenlijn die de kooien leverde en de onverwoestbare Harm Hovenkamp die voor een keur aan planten voor de inrichting zorgde werd het een sprankelend geheel. In de konijnenhal was de kooi gevuld met prachtige tropische duiven van Klaas Poort, die achteraf (helaas) vanwege de lagere temperatuur in die hal eigenlijk een winterjasje aan moesten hebben. Maar dat werd door Klaas ook opgelost en de duiven maken het weer prima. In de grote kooi had Hedde Hoornveld voor de collectie watervogels gezorgd. Prima in orde!

     

Veel Aviornisleden waren naar de Aviornisstand gekomen om daar hun exemplaar van het nieuwe Watervogelboek op te halen. Maar helaas….. Op het laatste moment werd bekend dat het boek nog wel een maandje op zich laat wachten. Een gemiste kans van Aviornis! Nu konden de belangstellenden alleen hun exemplaar reserveren, wat ook velen hebben gedaan. Als het boek er is en in onze regio’s gearriveerd, dan laten wij u dat onverwijld via deze Nieuwsbrief weten. Wij organiseren diverse ophaalpunten in het Noorden. Wie weet kunnen we het in de Nieuwsbrief van februari al melden, maar niets is zeker ……. We houden u op de hoogte!

Overigens was onze stand rijkelijk gevuld met de mooiste vogelboeken. Er werd uitgebreid in gekeken, over gepraat en heel veel boeken veranderden van eigenaar! Ook was de natuurlijk weer de belangstelling voor de onverwoestbare vangnetten van Annie Kiewiet. Zo hebben we weer veel bezoekers gelukkig gemaakt met zinvolle adviezen en aankopen voor hun hobby.

 

Anderen kwamen gewoon een praatje maken of de reis naar Walsrode vastleggen. En er werd weer geraden. In samenwerking met de Nettenlijn hadden we dit jaar een hele moeilijke opgave, namelijk het tellen van alle mazen in het net over de vogelkooi. Rekenmachines kwamen er aan te pas om een oplossing te verkrijgen. De verschillen waren groot: de laagste schatting was 5000, de hoogste ruim een 1.000.000. Maar er was er ook één heel dicht in de buurt: de heer H. Hamminga uit Kolham met een aantal van 46.500, terwijl het werkelijke aantal (op de maas nauwkeurig door Gerard van der Houven geteld) 46012 bedroeg. Klasse!! Was zijn tenslotte 500 mazen op zo’n groot net ….. Klaas Poort heeft hem intussen het gewonnen Watervogelboek al thuis gebracht. Gefeliciteerd! Na vieren was het weer gedaan en was het tijd voor de grote afbraak. Tot de volgende Noordshow, pas weer in 2005!

Alle medewerkers en sponsors hartelijk dank voor de geleverde prestatie. Een aardige opmaat voor de Europashow in November 2003.

Actieve leden zijn onmisbaar
Wil je je presenteren op een evenement als de Noordshow, dan heb je actieve leden nodig. Mensen die ideeën aanleveren en mensen die ze helpen uitvoeren. Het eerste kun je vanuit je luie stoel, voor het laatste moet je echt de handen uit de mouwen steken. Gelukkig hebben we ze in de vereniging in alle soorten. De mensen van de ideeën, de mensen van de opbouw, van de bemanning, van de afbraak en de afwerking. En alles wat daar nog om heen loopt. Hartelijk dank voor de mee- en samenwerking! Een aardige bijkomstigheid dit jaar was dat er soms kleine taalproblemen ontstonden. Zet twee Friezen bij elkaar en ze praten met elkaar in hun ‘moers’taal. Voor ‘normale’ mensen echt onnavolgbaar. Volgend jaar zorgen we voor een paar tolken of woordenboeken in de stand……

Bij al onze ontmoetingen met de ‘echte’ watervogelfokkers de afgelopen jaren tijdens onze excursies en bezoeken komen we steevast de ‘professionele’ polyester opfokbakken tegen. Onze leden tonen daar ook steeds meer belangstelling voor en sommige wilden ze aan gaan schaffen. Voor Trienko van der Kaap reden om eens te onderzoeken of het mogelijk is ze heel dicht bij huis te laten maken. 

En jawel hoor. Vlak voor de Noordshow liet hij ons weten het eerste exemplaar gereed te hebben. Een hele fraaie polyester opfokbak die zeker niet onder doet voor alle bakken die wij de afgelopen jaren hebben gezien. Er worden er meerdere van gemaakt, waarvan al een deel is verkocht. Op de Noordshow hebben ook meerdere bezoekers hun belangstelling getoond. Heeft u ook belangstelling?? Neem maar even contact op met het secretariaat!!!!

Uitvinders zijn onmisbaar
Al jaren droomde hij er van. Al jaren discussieerde hij er over met Gerard van der Houven van de nettenlijn en andere bestuursleden. Volgens hem was dit de oplossing voor het sneeuw en ijzel probleem wat in het verleden toch menige vliegkooi (tijdelijk) deed sneuvelen. Dia’s en verhalen uit verre sneeuwrijke landen inspireerden hem. 

 

En toen was daar op de Noordshow opeens de paal van Geert Groeneveld, door Gerard van der Houven ‘Sneeuwpaal’ gedoopt, door Sytse Buursma gekscherend de ‘erectie’ (Fries ????) van Geert genoemd. Maar iedereen was het er over eens: het was een indrukwekkende paal. Een paal die inderdaad kan voorkomen dat een kooi bezwijkt onder het gewicht van sneeuw of ijzel omdat deze wordt gecompenseerd door het tegengewicht in de paal. Een groots en stevig stuk denkwerk en een kwalitatief hoogwaardige uitvoering. Waar blijven de weersomstandigheden die de paal eens stevig aan de tand voelen??Wij hebben er alle vertrouwen in!

Kooien zijn onmisbaar
Op een show als de Noordshow, de grootste kleindierenshow van Nederland, met meer dan 12.500 duizend bezoekers, is een perfecte vogelkooi van het grootste belang voor een indrukwekkende presentatie. Al jaren werken we daarvoor samen met Gerard van der Houven van de Nettenlijn. Geen moeite is hem teveel. Ook dit jaar heeft hij weer een prachtige kooi voor ons gebouwd. 

Dit keer zeskantig, één die veel bewondering oogstte. Een vorm die zich fraai liet inrichten door onze Aviornis-opbouwers. Gerard liet op zijn stand nog voorbeelden zien van de vele indrukwekkende kooien die hij onderhand in Nederland (ook bij veel Aviornisleden), maar ook daarbuiten heeft gebouwd. Heeft u belangstelling? Een bezoekje aan zijn website http://www.nettenlijn.com is de moeite waard!

Boeken zijn onmisbaar
Onze "boekenkist" is samengesteld in samenwerking met één van onze sponsors: het Internationale Vogelboeken Verzendhuis. Op een prachtig landgoed in Wezep hebben zij een collectie van minstens 2500 titels op vogelgebied verzameld. Iets niet vinden is daar haast onmogelijk. 

Zoekt u iets? Neem even contact met ons of met hen op en vertel even dat wij u op het spoor hebben gezet. Of kijk even op hun website http://www.birdbooks.nl. Ze zijn een bezoek waard!

 

 

 

Vogels zijn onmisbaar
Naast de duiven van ‘particulier’ Klaas Poort werd dit jaar de watervogelcollectie in de grote kooi verzorgd door Hedde Hoornveld uit Houtigehage.  Hij regelt de in- en verkoop van sierwatervogels (zwanen, ganzen en eenden) en allerlei ander kleinvee. Halen en brengen??? Geen probleem!!

Jan Eissens

Voor de foto's van de Noordshow: Klik hier!

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC