De actualiteit van vandaag

19 maart 2018 - Speciale Paaslekkernijen     

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
02-04-2018

Beste regioleden,

Het zijn nog niet echt voorjaars-temperaturen, hoewel, er komt wel wat beweging in.
Steeds meer narcissen laten hun langzaam kleurende knoppen zien, of staan al helemaal in bloei. Dit ras hebben wij in de tuin, ook nog wel andere, maar van deze wordt ik altijd zo blij als ze gaan bloeien. Voor mij zijn dit de “vriendelijkste vrolijkste voorjaarsbloeiers”. Dat felle geel met dat oranje hart, dat maakt het direct al zo fleurig, zo’n goede voorbode van de naderende lente. De veel eerder bloeiende sneeuwklokjes hebben dat ook wel wat, vooral als het er heel veel zijn, maar deze kleuren zijn natuurlijk veel feller en tonen meer! Dit ras behoort tot de wat vroegere bloeiers; er zijn er ook die zich nu pas laten zien en zo tegen half april of nog later in bloei komen.

Vogelpark Avifauna in Alphen a./d. Rijn

Op donderdagavond van 22 maart had Aviornis regio Fryslân Dhr. Simon van der Luit op bezoek om ons mee te nemen met een tour door het vogelpark Avifauna in Alphen a./d. Rijn. Wel weer jammer dat er dan zo weinig leden gehoor geven aan de oproep om toch vooral te komen kijken en luisteren. Natuurlijk, je weet nooit wat het wordt, het kan mee-, of tegenvallen, maar als je niet komt, weet je het ook niet. Nou, het viel absoluut, ook deze keer, niet tegen! In dit mooie park leven heel veel vogels, waaronder ook heel veel bijzondere. Een flink aantal zult u nooit of te nimmer in eigen tuin hebben, laat staan kunnen houden. Soms simpelweg omdat ze een indrukwekkend grote ruime volière moeten hebben, of omdat ze zeer moeilijk te houden zijn.


 

 

Er zijn zo veel diverse vogels in Avifauna, dat de spreker wel vier verschillende lezingen zou kunnen vullen. Deze keer werd het verhaal nummer 1, met daarin een aantal soorten, waarvan ik een viertal foto’s heb geplaatst, maar er kwamen er veel meer voorbij. Bij elke soort vertelde Simon van der Luit uitgebreid over herkomst, voedsel in gevangenschap, hoe ze gehouden werden en gemakkelijk of moeilijk in de voortplanting. Sommigen waren wel of niet rustig in de omgang als er jongen waren. Voorbeeld: de Steller zeearenden maakten het niet veel uit wanneer de verzorgers bij het nest komen om de jongen te ringen, maar de Amerikaanse zeearend daarentegen verdedigd zijn nest woest tegen indringers. Er kwamen een paar ooievaar soorten voorbij, waaronder de zeldzame zwartsnavelooievaar, de wilde witte ooievaars, die her en der in het park hun nest op een paal hebben en de zwarte ooievaar werd genoemd. Daarnaast kwamen er nog een aantal ganzen aan bod. Ik kan ook echt niet alles op gaan noemen, want het waren er heel veel! Maar, kortom, al met al, een mooie, indrukwekkende en interessante lezing met mooie foto’s per soort.

Wolven

Kijk goed naar de foto en probeer ze maar eens te tellen, het zijn er in ieder geval méér dan 1. Was het misschien een jaar geleden nog wel boeiend om te schrijven over het feit, dat er een wilde wolf was gesignaleerd in het oosten van ons land. Of er was een dode wolf gevonden langs de kant van de weg, omdat het dier was geraakt door een motorvoertuig. Je kon er natuurlijk op wachten dat het anders zou gaan worden. De huidige generatie wordt geconfronteerd met steeds meer meldingen van wolven in Nederland. Was er o.m. vorig jaar nog slechts zo nu en dan sprake van één enkele melding per week van een gespotte wolf in ons land, tegenwoordig zijn dat er al tientallen per week en dat zullen er wel ook steeds meer worden. De roedels in ons buurland Duitsland worden alsmaar groter en dan gaan er af en toe met regelmaat exemplaren verkassen. Je kon er ook op wachten dat het hier en daar mis zou gaan en dat is ook gebeurd o.a. eerder in de afgelopen maand maart.

Op drie plaatsen in Limburg zijn nu enkele schapen dood gebeten en dat het door wolven is gebeurd is bewezen. Schapenhouders worden wel door de staat gecompenseerd als de wolf de schuldige is gebleken, maar zullen op den duur toch voor hoge kosten komen te staan. In Nederland zijn we niet aan dergelijke roofdieren gewend, al tijden niet, maar de schapenweide zal voortaan een onneembare vesting moeten worden, hoge hekken omgeven door oneindig veel schrikdraad! Was het nou maar zo, dat de jonge hongerige wolven zich te goed doen aan damhertjes, edelhertjes en reetjes in het bos en veld en de duinen, of op zijn minst wat vegetarisch gedrag vertonen. Helaas zijn de schapen in ons land een stuk eenvoudiger te benaderen, ze lopen immers overal, daar zullen ze wel steeds weer hun slag gaan slaan!

Busreis op 26 mei

Op zaterdag 26 mei a.s. heeft Aviornis regio Fryslân een reis met de bus georganiseerd, in samenwerking met onze buurregio Groningen/Drenthe. De reis gaat naar twee liefhebbers, een in Casteren in Brabant en eentje in Overpelt en dat ligt wat verder, namelijk in België. U hiervoor opgeven kan nog tot 10 mei a.s. bij de regiosekretaris. Kijk even in de mail die u van onze voorzitter, René de Velde Harsenhorst, hebt ontvangen op 24 februari j.l. Mocht u nog mee willen, is het echt wel verstandig om die mail nog eens te raadplegen, ook wat betreft de kosten en het eten enz. Tijdens de onlangs gehouden bijeenkomst in Tijnje op 22 maart j.l. bleek er goed animo voor de reis, want er hadden zich al 40 leden aangemeld. Het totaal is maximaal 64, dus wees er snel bij!

Pasen

Als u dit leest hebben we Pasen al weer achter de rug, hebben we zaken, zoals “The Passion”, het lijdensverhaal op een moderne manier in beeld gebracht op de televisie, al weer gehad. Je kon ook geen folder, krantenadvertentie of supermarkmagazine opslaan of er werd wel aanbevelingen gedaan om toch maar vooral te gaan profiteren van al die Paaskortingen en speciale Paaslekkernijen. Mocht u zich op de tweede Paasdag vervelen, dan kon u altijd nog traditiegetrouw met de auto er op uit om een rondje langs de meubelboulevards te gaan shoppen. Want daar waren ook wel allerhande Paasaanbiedingen te verkrijgen! Pasen is van oorsprong een belangrijk religieus en christelijk feest en wordt al tijden gevierd op twee verschillende dagen, eerste Paasdag en tweede Paasdag. In de loop der tijden zijn er symbolieken van oude feesten in opgenomen, zoals het feest van de lente, waarbij het ontwaken van de natuur na de winter wordt gevierd. Paasvuren zouden de demonen van de afgelopen winter moeten verjagen. In het oosten van ons land en het daaraan grenzende westen van Duitsland is het verbranden van veel hout, snoeiafval e.d. nog steeds een levendige traditie. Zoals wie maakt de allergrootste Paasbult? Het is soms wel voorgekomen, dat wij in o.a. onze provincie de geuren van de Paasvuren ver oostelijk hier nog konden ruiken. Maar dat kon natuurlijk alleen maar bij een oostelijke wind!

Een ander fenomeen in de van oorsprong christelijke viering is het verschijnen van de eieren in de christelijke gebruiken. Een al oude Germaanse traditie was het ophangen van eieren in bomen en in de loop der jaren zijn gewoon gekleurde eieren niet meer kleurrijk genoeg geworden. Men is de eieren gaan verven, van de fraaiste afbeeldingen gaan voorzien, heel kunstig zijn er uitgezaagde figuurtjes in gemaakt en vooral uit o.a. Rusland zijn bijzonder mooi versierde eieren te bewonderen, gevat in goud of zilver. Er zijn heel veel kunstenaars, die zich ongelimiteerd zijn gaan uitleven in het kleuren en/of versieren van de traditionele Paaseieren.

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur

<<<<<  naar het Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2016 J2-DC