De actualiteit van gisteren

19 maart 2018 - Waarom thuisblijven op 22 maart?     

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
02-04-2018

Beste regioleden,

Maart roert zijn staart en heeft de Siberische beer op sleeptouw, want we zitten zomaar weer in een winterdip, wederom met een harde, koude , gure wind, afkomstig uit de poolstreken. Het heeft de voorjaarsbloeiers echter niet weerhouden om hier en daar een mooi tapijt te laten ontstaan. Krokussen heb je in een aantal kleuren (geen rood), maar als je een groot oppervlak met heel veel paarse tegenkomt is dat een bijzonder fraai gezicht. Bovendien wordt dat elk jaar mooier, want er komen telkens weer bolletjes bij.
Ook de weidevogels hebben het er niet bij laten zitten en de fervente eierzoekers ook niet. Het eerste Nederlandse kievietsei werd op 14 maart gevonden bij Giessendam in de provincie Zuid-Holland en het eerste ei van de kieviet in onze provincie lag 17 maart op een maisakker nabij It Heidenskip, in de gemeente Zuidwest Fryslân en werd daar, ondanks het koude, gure winderige weer, gevonden.

Eendjes voeren

In bepaalde delen van onze hoofdstad Amsterdam kun je na 1 april a.s. (en dat schijnt geen grap te zijn) een boete van 70 euro oplopen als je de eendjes aan het voeren bent. Vanaf die datum is dat hier en daar verboden. Voor de ouders met hun kroost of de grootouders met hun kleinkinderen is dat vanaf die datum geen mogelijke attractie meer. De achter liggende reden van dat verbod is ook duidelijk gemaakt. Het voeren van de eendjes met brood trok ook heel veel ongedierte aan, want er bleef vaak genoeg nog veel te veel op de walkant liggen. Ratten hadden dit dan ook al heel snel door en daarvan kwamen er ook al vlug veel te veel. Even goed naar de foto kijken (ik heb er rode pijltjes bij gezet) dan is het duidelijk waarom het verboden is geworden!

Steenmarters

De steenmarter is nog steeds een beschermde diersoort, die niet mocht worden gedood. Daar is nu toch een klein beetje een verandering in gekomen, want o.a. in de buurt van Oldeboorn mag het voortaan nu wel. Er is toestemming gegeven om 10-15 van deze dieren daar te vangen en te doden. Uit onderzoek, met gebruikmaking van DNA, was namelijk gebleken dat deze dieren de grootste veroorzaker waren van het verlies van weidevogels in een gebied van zo’n 1100 hectare. De steenmarter was de grootste predator van zowel de eieren als ook de kuikens van de in dit gebied voor komende weidevogels. Er is echter wel een beperking opgelegd, want een gevangen zogende vrouwtjes van dit roofdiertje moet terstond weer worden losgelaten.

Vogelgriep

Het ziet er vast niet zo uit als op bijgevoegde foto. Hoewel, daarop zijn er ook wel heel veel te zien, maar op een eenden bedrijf in Kamperveen is voor de derde keer vogelgriep geconstateerd en al de daar levende eenden, 30.000 (dertigduizend!) moesten worden geruimd. Dat zijn er wel heel veel! Er zijn, zoals elke keer weer maatregelen afgekondigd en de landelijke ophokplicht voor grote pluimvee bedrijven is nog steeds van kracht. Dat is ook weer heel sneu voor al die pluimvee bedrijven die het van o.m. de paar centen duurdere scharreleieren moeten hebben. Dat gaat nu niet door, want ze mogen niet als zodanig verkocht worden en dat kon nog wel eens gaan duren tot na de Pasen!

Donderdag 22 maart a.s. mag u allemaal in grote getale in de grote zaal van Overwijk in Tijnje verschijnen.

Op die dag komt ’s avonds Dhr. S. v. d. Luit aan heel veel leden van regio Fryslân uitleggen hoe het is gesteld met het wel en wee van de vogels in het vogelpark Avifauna in Alphen aan de Rijn. Het welbekende mooie park huisvest heel veel vogelsoorten en het is vast heel boeiend om daar nog meer over te weten te komen. Tijdens het 35 jarig jubileumfeest van Aviornis International Nederland, in dit park georganiseerd in 2014, hebben veel leden al kennis kunnen nemen van de keur aan mooie vogels. Dus zeker een aanrader om op donderdagavond 22 maart a.s. eens te komen kijken en luisteren.

Als u dan toch al wel van plan was om op donderdagavond a.s. te komen, weet dan, dat u van het bestuur de koffie en thee krijgt aangeboden. Die hoeft u dan dus niet te betalen, dat scheelt weer! Bovendien is het al een traditie geworden om, vanwege het spekken van de kas, waar het bestuur weer leuke dingen mee kan doen, een kleine loterij te houden met weer leuke prijzen en wie weet, als u meedoet, wint u wel zo’n leuke prijs. Het is heus niet denkbeeldig om te kunnen winnen, want vorige keer viel ikzelf drie keer in de prijzen en daar hoef je jezelf echt niet voor in te spannen!

 A.L.V. van Aviornis International op 7 april

Hebt u zich al opgegeven voor deelname aan de A.L.V. van Aviornis International Nederland, die dit jaar wordt georganiseerd door regio Midden-Nederland te Beesd op zaterdag 7 april? U kunt nog opgeven tot 29 maart a.s. , dus wees er vlug bij! Kijk in het februarinummer van ons boekje op pagina 80 en 81 hoe e.e.a. in zijn werk gaat, maar wacht er niet te lang mee. Het zou toch sneu zijn, wanneer de organisatie u moet teleurstellen en u van deelname moet uitsluiten omdat de zaal helemaal is vol is. Dus vlug, vlug, aan de slag! Het middagprogramma in het uilen-, en dierenpark “De Paay” zou best nog eens een verassing kunnen zijn!

Met de Regio met de bus

Dan staat er nog een busreis gepland op zaterdag 26 mei a.s. Er wordt dan een bezoek gebracht aan Casteren en Overpelt (België). Dat is een andere locatie dan die er in het februarinummer van ons boekje is vermeld, maar eveneens wel in het zuiden des lands en nog zuidelijker. Kijk voor meer gegevens op de mail, die u ontvangen hebt van onze regiovoorzitter op 24 februari j.l. Opgaven, liefst ook per mail aan de regiosekretaris, staat er ook in en ook dat er opgegeven moet worden vóór 10 mei a.s. Voor nog meer interessante details, raadpleeg diezelfde e-mail! Let er wel op, dat wanneer de bus vol is, is die ook echt vol en kan er niemand meer bij!

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur

<<<<<  naar het Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2016 J2-DC