De actualiteit van gisteren

19 februari 2018 - Pakken wat je pakken kan!!!

Voortaan ga ik mij, meer dan voorheen, interesseren in de vereniging, waar ik lid van ben. Zeker weten !!!

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
02-04-2018

Beste regioleden,

Geen idee waarom, maar dat maakt het altijd des te leuker: we hebben al weer een nieuw lid te melden, daar zijn we ook weer reuze blij mee. Deze keer:
F. Koldyk
Ald Dyk 12
8629 PB  Scharnegoutum.
Van harte welkom als lid bij onze vereniging!
 

Ik deze bijdrage eens compleet anders inkleden, ga ik het wat anders aanpakken. Ik ga met het wijsvingertje wijzen naar zaken die er fout zijn.

Ik ga mensen er op aanspreken dat ze fouten maken met hun huisdier. Dat doe ik anders nooit, want meestal is mijn schrijverij informatief. Dat is het nu ook wel een beetje, maar er zit een dubbele bodem in, er zit een gedachte achter. Die gedachte wordt ingegeven door het belang van de biodiversiteit in de natuur.

Waar gaat het over?

Deze keer gaat het over de huiskat!


 

 

Deze keer gaat het over de huiskat, Poekie, Mimi, Molly, Blacky, Minet , Poes, die Rooie, of hoe ze ook allemaal maar mogen heten. Zoals u op bijgaande plaatjes al wel kunt zien is dit huisdier op zijn best als die het ultieme plekje in de huiskamer heeft gevonden. Een heleboel mensen halen een kat in huis voor de gezelligheid, of om de eenzaamheid te verdrijven. “Er is dan ’s avonds iemand die op mij wacht als ik van mijn werk thuis kom, zo gezellig! Ik kan er ook alles aan kwijt, ik vertel hele verhalen!” Heel veel andere mensen vinden een kat maar niks en hebben liever een hond, maar daar zijn de kattenmensen het dan niet weer mee eens. Die vergeten echter, dat een hond een baas heeft en een kat personeel! Er zijn heel veel filmpje op het internet te vinden van katten die de grappigste capriolen uithalen en daardoor een geliefd huisdier zijn geworden. Katten + komkommers = hilarisch. Maar u leest het goed, er stond “huisdier”.

Elke aandoenlijke huiskat steekt zijn tong naar u uit, neemt met u een loopje, steekt u gewoon de gek aan, op het moment dat hij/zij buiten de deur komt en daar zijn gang mag gaan. De allerfoutste uitvinding is daarom het “kattenluikje” in de buitendeur! De brave huiskat ondergaat eenmaal buiten een gedaanteverwisseling en veranderd van een spinnende gezelligheid in een kille moordmachine. Een huiskat is géén inheemse diersoort en behoort altijd als huisdier gehouden te worden; moet als zodanig ook altijd herkenbaar zijn met bijvoorbeeld een halsbandje. Bovendien hoort zo’n dier geregistreerd en gechipt te zijn (van dat laatste zijn vele voorstanders in de Tweede Kamer te vinden) en voor honden geldt dat al lang, maar daarmee zijn nog lang niet alle problemen opgelost. Voordeel is wel dat weggelopen katten, eenmaal opgevangen, net als honden, dankzij hun chip wel heel snel bij hun eigenaar kunnen worden terugbezorgd.

Een huiskat mag dan u dan wel kopjes willen geven, het is en blijft een gecamoufleerd roofdier. Het nadeel van Felis catus is ook, dat deze zowel overdag als ook ’s nachts zijn prooien kan vangen en dat maakt het er allemaal niet mooier op. Het grote probleem zit hem in de momenten dat de huisgenoot zo nu en dan eens even buiten de woning verkeerd, want eenmaal buiten slaat het dier zijn slag! Het wordt echter echt gevaarlijk, als het huisdier een hele lange tijd niet meer in huis is. Er bestaan mensen die met een gerust geweten beweren dat het normaal is dat de kat overdag buiten moet zijn en ’s nachts binnen. Probeer daar maar eens tegen in te gaan! Op zulke momenten wordt het territorium van het gezellige huisdier steeds een beetje groter, beginnen ze te struinen, worden de tuinen van de buren geannexeerd en soms wordt het gebied wel zo groot, dat ook de overkant van de straat er toe gaat behoren. Dan duurt vaak het kattenleven niet zo lang meer, want verkeersregels en snelheid inschatten zijn nou niet bepaald hun sterkste kanten.

Nou simpel, pakken wat je pakken kan!

Op de keper beschouwd is de huiskat eigenlijk een invasieve soort, die (behalve dan het wegverkeer) geen enkele natuurlijke vijand te vrezen heeft, die de populatie zou kunnen verkleinen. Deze dieren doden per jaar miljoenen (beschermde) vogeltjes, daar is haast door de soorten niet tegenop te broeden. Ze lusten ook wel jonge eenden en die verdwijnen dan zo maar en vaak krijgen dan andere predatoren daarvan de schuld.
Maar het hele verhaal krijgt nog een andere wending, als blijkt dat een groot aantal van die lieve huisdieren door wat voor redenen uiteindelijk nooit meer thuis komt en een zelfstandig eigen leven is gaan leiden in de natuur. Dat kan heel goed, want ze zijn uitgerust met van alles en nog wat om zonder de gezelligheid, het comfort en de warmte van het huis en het gezin te kunnen overleven. Van nature carnivoren (kattenbrokjes en smeuïg voer uit blik bevatten altijd vlees!) zullen ze eenmaal blootgesteld en gewend aan de grilligheid van het klimaat zich uitstekend kunnen redden en heel lang kunnen overleven, zonder het huis en het gezin te missen. Waar leven ze dan van? Nou simpel, pakken wat je pakken kan!

Alles waar vlees aan zit wordt aangevallen en in de vrije natuur kan dat van alles zijn, denk aan muizen, ratten, wezels, jonge hazen, jonge konijnen, jonge (maar ook oudere) weidevogels en in tuinen en parken ook weer muizen, eekhoorns en ander gedierte als reptielen, amfibieën maar ook weer vogels, soms uit het nest en ga zo maar door. Zo’n huisdier is dan veranderd in een wild dier, de “verwilderde kat” en daar leven naar schatting in Nederland zo’n 165.000 van. Die gehele wilde populatie maakt elk jaar naar schatting meer dan veertig miljoen (40.000.000) slachtoffers. Verwilderde katten zijn dus een predatoren bovenop de inheemse predatoren, die er altijd al zijn geweest, maar die ook een steeds grotere groep gaat vormen. Doordat de mens niet zorgvuldig genoeg om gaat met het huisdier ontstaat er een steeds grotere aanslag op de biodiversiteit, m.a.w. de mens is verantwoordelijk voor die verminderde biodiversiteit.

T.N.R. (Trap=vangen, Neuter= ster./castr., Return=loslaten)
Er wordt wel wat gedaan om deze groep verwilderde dieren niet groter te laten groeien, namelijk door ze te vangen, te steriliseren/castreren en weer los te laten, men noemt dat in Engelse termen: T.N.R. (Trap=vangen, Neuter= ster./castr., Return=loslaten) maar daar is natuurlijk de biodiversiteit absoluut niet mee geholpen! Er zullen dan toch nog steeds slachtoffers onder beschermde diersoorten vallen in de natuur! Er is maar één goede manier en dat is (op)ruimen!

De natuur van het biotoop

In de uitgebreide natuur van Afrika kun je een dergelijk tafereel tegenkomen, een cheeta met een prooi, maar de cheeta was geen huisdier en moet om te (over)leven wel dergelijke prooien vangen. Bovendien hoort het, samen met de prooien, tot de natuur van dat biotoop. Poesje mauw hoort niet tot de biotoop van Nederland! Nu niet en vroeger ook niet; de huiskat is geen inheemse diersoort. We moeten er daarom van alles aan doen, om te voorkomen dat er verwilderde katten ontstaan, want eenmaal verwilderd wordt het een hele grote toer om ze ooit weer tot huisdier te maken, laat staan zindelijk.

Echte wilde katten
 


Er bestaan wel degelijk echte wilde katten, Felis silvestris silvestris, maar daar zijn er nog maar heel weinig in het wild gespot; ze zouden voornamelijk in het zuiden van Nederland te vinden zijn. Echte wilde katten zijn een beschermde diersoort, maar ze kunnen best wel kruisen met verwilderde exemplaren en dan is het alleen maar nog erger geworden, wordt de oorspronkelijke soort bedreigd en is de fauna vervalst!
 

De Moraal
Is er nog een moraal aan dit verhaal? Jazeker, houdt uw huiskat gewoon als huisdier, dus gewoon altijd binnen. Er zijn mensen, die hun achtertuin zo hebben aangekleed, dat de huispoes ook daar niet uit kan, door er een soort volière of kooi in te bouwen. Is heel erg handig, zo komt er nooit een vreemde buurtkat door het kattenluikje en poept uw eigen nooit meer bij de buren in de keurig aangeharkte border!

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2016 J2-DC