De actualiteit van gisteren

7 januari 2018 - Het nieuwe jaar is begonnen ....

Voortaan ga ik mij, meer dan voorheen, interesseren in de vereniging, waar ik lid van ben. Zeker weten !!!

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
02-04-2018

Beste regioleden,


Jawel, in het nieuwe jaar komt er zo maar een nieuw lid bij:

R.v.d.Zwaag, Vaart Zuidzijde 122, Appelscha.

Ook dit nieuwe lid is weer van harte welkom in onze regio!
 


Ik wens u allen een heel goed 2018
met veel geluk en goede gezondheid.

Op deze begeleidende Nieuwjaarskaart uit omstreeks het jaar 1901 (van de vorige eeuw) wist men het destijds ook al pakkend samen te vatten; het rijmde net niet helemaal, maar een kniesoor die daar op let!

Onthoud van ’t oude jaar
Alleen de beste dagen
En ga met nieuwe moed
Het onbekende tegemoet.
Ik sluit mij daar graag bij aan!

Twaalf jaar ....

Het nieuwe jaar is begonnen, wij schrijven nu 2018 en dat betekent dat onze website, dat ding op het internet, waar u nu een bijdrage van bekijkt, intussen al 12 jaar bestaat; nog geen jubileum, maar wel echt elk jaar weer een mijlpaal. Ik zeg het waarschijnlijk weer ieder jaar, maar nu zijn Jan Eissens en ik al 12 jaar samen bezig om deze website gestalte te geven en door mij van tal van verschillende wetenswaardigheden te voorzien. We doen natuurlijk al wel wat langer samen, want voor de website bestond er jarenlang een papieren versie, de “Nieuwsbrief” van de 3 Noordelijke regio’s. Oudgedienden zullen dat nog wel weten!

Wasberen


We zijn dus nu in 2018 aanbeland, maar even eerder, in december van 2017 was er ergens in Limburg een wasbeer met drie jongen gezien. Wasberen leven vooral bij onze Oosterburen, er zijn er daar veel van, net zoals daar veel wolven zijn. Zo nu en dan komen ze de Nederlandse grens over, eveneens net zoals soms de wolven. Een wasbeer met jongen was echter nog nooit gespot, dus dit zou wel eens de allereerste geboorte van wasbeerjongen op Nederlandse bodem kunnen zijn en daar moeten we eigenlijk helemaal niet blij mee zijn, want we hebben zelf al genoeg predatoren/eierdieven in Nederland.

Bevers


In onze eigen regio leeft ergens al een tijdje een bever, maar sinds december van het vorige jaar is er een B2, een bever No.2 bijgekomen, want er is ergens op een heel andere plek in Fryslân een tweede exemplaar gespot. Men is nu natuurlijk wel benieuwd of die twee elkaar ooit zullen gaan ontmoeten en hoe of het dan verder gaat. Je moet dan natuurlijk ook nog maar afwachten of die twee van verschillend geslacht zijn en elkaar aardig gaan vinden. Voor een solitaire bever is onze provincie, met al zijn waterwegen een ideale biotoop, maar of het gaat lukken om over die grote afstanden tot elkaar te komen is en blijft een vraagteken.

 

Vuurwerk

Elk jaar, na Oud en Nieuw, ontstaat de vraag hoeveel de Nederlandse bevolking heeft uitgegeven aan vuurwerk. Deze keer bleek dat 68 miljoen euro te zijn, eigenlijk net zo veel als tijdens de laatste dagen van 2016. Schade, veroorzaakt als gevolg van het vuurwerk was 10-12 miljoen euro; vorig jaar was dat nog 15 miljoen. In Etten-Leur zijn door vuurwerk meerdere huizen afgebrand; in het Noord-Hollandse Berkhout brandde een boerderij af en in Zeist en Leeuwarden was ook schade door brand aan huizen. Omdat het Oudejaarsnacht soms stevig waaide viel er her en der vuurwerk om, wat dan weer schade opleverde. In Swifterbant is een man omgekomen na het aansteken van vermoedelijk illegaal zeer zwaar vuurwerk. De ziekenhuizen in Nederland hadden het over het algemeen minder druk dan het jaar er voor.

Her weer

Een afbeelding van een thermometer doe misschien het ergste al vermoeden, het zal wel over de temperatuur gaan en dat is ook het geval. In Limburg, net al genoemd vanwege de wasbeerjongen, was op de laatste dag van 2017 een warmterecord gebroken. Met een temperatuur van rond de 15 °C was het daar de warmste oudejaarsdag sinds 1901. Wel echt sneu natuurlijk, want zo met Kerst en Oud en Nieuw is een laag sneeuw als versiering van de omgeving voor de mooie plaatjes natuurlijk altijd wel welkom, zeker daar. Maar voor sneeuw moest men nu veel verder reizen, naar Zwitserland of Oostenrijk, daar kon in ieder geval wel even geskied worden.
 

Het jaar is nog fonkelnieuw, want nog slechts 3 dagen oud en toch krijgen we een fikse storm voor de kiezen. Vooral langs de westkust en op de wadden ging het even flink te keer bij windkracht 10. Eerder op de dag was het in het midden en zuiden van het land raak, met omgewaaide bomen op de weg en het spoor; heel veel vluchten vanaf luchthaven Schiphol werden afgelast en er viel op de snelweg een lege vrachtwagen om. Voor het gehele land werd door het KNMI code geel afgegeven. In onze eigen provincie ging het ook best wel te keer en er was ook weer veel schade. Aan de kust en op het strand kon je je beter even niet begeven, want daar gold code: “zandstralen”.

Feestelijke gratis Nieuwjaarsborrel

Zo na de feestelijke feestdagen en de knetterpret van de jaarwisseling zijn nu de ogen weer geopend en weten we weer wat voor ander weer het ook kan zijn in Nederland!

Gaan we nog wat doen deze maand? Jazeker, zet deze datum met dikke stift maar vast in uw agenda of kruis hem aan op uw kalender, in uw telefoonagenda zetten kan ook tegenwoordig. In het winterseizoen 2017/2018 zijn er nog twee data, waarop we als leden bij elkaar komen in de grote zaal van Overwijk in Tijnje.

De eerstvolgende is op donderdag 25 januari a.s.
en die mag u eigenlijk als enthousiast lid van Aviornis regio Fryslân natuurlijk niet overslaan.

De verplichte jaarvergadering wordt dan gehouden, maar ook is er de telkenmale terugkerende feestelijke gratis Nieuwjaarsborrel, waarmee het bestuur een toast uitbrengt, samen met de aanwezige leden, op het komende jaar 2018. Agenderen dus!!
Let op, deze Nieuwjaarsborrel is (net als de vorige trouwens) ook nog eens aangekleed!

Winterganzen

Het was mij ook al eens opgevallen, nou ja, eigenlijk had ik de indruk, dat er veel minder winterganzen waren dan in andere jaren. Nu blijkt dat ook te kloppen. Sinds jaren waren er niet zo weinig in onze contreien. Uit onderzoek blijkt dat veel van deze trekvogels dit jaar veel noordelijker zijn blijven hangen; ze zakken niet zo ver af naar bijvoorbeeld Nederland. Ook is uit het onderzoek gebleken dat het een slecht broedjaar was voor de ganzen die hier overwinteren. Bij heel veel koppels werden soms slechts 1 ŕ 2 jonge vogels gezien. Dat laatste zou alles te maken hebben met een laat voorjaar in hun broedgebieden, waardoor er voor de stellen te weinig tijd overbleef om hun jongen uit te broeden en groot te krijgen, voor dat ze weer naar het zuiden zouden moeten.

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2016 J2-DC