De actualiteit van gisteren

19 december 2017 - Over en uit, op is op en boem is ho!

Voortaan ga ik mij, meer dan voorheen, interesseren in de vereniging, waar ik lid van ben. Zeker weten !!!

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-02-2018

Beste regioleden,

Wat is het toch geweldig dat zich zo nu en dan, met onregelmatige regelmaat, nieuwe leden aanmelden.
Deze keer

J. Weenings, Ds. Pelstraat 17, Suawoude en
jeugdlid: T. S. Hilbers, Riesven 1, 9302 EL Roden.

Van harte welkom in onze regio!

In de nacht van 30 november naar 1 december heeft nachtvorst de landerijen opnieuw eventjes wit gekleurd en dat is heel normaal in de wintermaand, want ook de daaropvolgende nacht vroor het ook licht. Strooivoertuigen deden ’s avonds hun rondes en ’s morgens (maar ook al in de avond) moesten autoruiten van ijs worden ontdaan.
Koning Winter deelt zo nu een dan een speldenprik uit, maar of het menens wordt is vooralsnog nog lang niet duidelijk, maar nadat Sint Nikolaas het land had verlaten, lijkt het wel degelijk anders te gaan worden. Regen, harde wind, hagelbuien en soms natte sneeuw, allemaal zaken die het een beetje meer op winter laten lijken. Zo rond 12 december wordt het dan eigenlijk even serieus, met hier en daar veel sneeuw, chaos op de wegen, op het spoor en op vliegvelden, o.a. in Engeland. Bovendien gaat in ons land via code geel en code oranje een tijd lang code rood gelden, vanwege algemene chaos door voortdurende sneeuwval, waardoor heel veel fileleed.

De Kerstgedachte

Nu we eenmaal in de decembermaand zijn aanbeland, kan het ook bijna niet anders of er moet zo langzamerhand in menig huisgezin de “kerstgedachte” gaan ontstaan. De mijter van Sinterklaas is nog niet eens achter de toppen van de kerstbomen verdwenen of op diverse boerenerven en in menige tuin brandt de kerstverlichting al volop. Er zijn hier en daar ook installaties te zien, waarvan ik mij in alle eerlijkheid af vraag of ze ooit wel na de kerst van hun stek zijn verwijderd, want sommige verlichtingen zijn ook al aan in de avonden en nachten van september! Dat er dan straks ook een heuse kerstboom moet gaan verschijnen moge duidelijk zijn, al zijn er al lange tijd kunstexemplaren in de winkels verkrijgbaar, die niet van echt zijn te onderscheiden en inderdaad veel langer meegaan dan slechts een seizoen. Het is maar waar je voor kiest! Op deze ludieke manier(zoals op de foto) aan de Kerst beginnen, kan natuurlijk ook; bovendien een beetje aandacht schenken aan deze vogelsoort kan geen kwaad, want de totale mussenpopulatie staat onder druk.

Wolven

Gemeten vanaf 2016 zijn er in Duitsland, dat natuurlijk een veel groter oppervlakte heeft dan Nederland, al 65 roedels wolven geteld. Als elke roedel nou eens gemiddeld 10 dieren telt, dan zouden er dus al gauw 650 wolven bij onze oosterburen bivakkeren; het zijn er hopelijk wat minder, laat het maar de helft zijn, maar van die aantallen schrik je toch wel! Al die dieren moeten ook eten en dat moet er ook maar telkens zijn! Geen wonder dat er dan zo nu en dan eentje op eigen kracht de omgeving gaat verkennen, want zo werkt dat in een wolvengemeenschap; op zoek naar voedsel en een partner om een eigen roedel te gaan beginnen in een eigen territorium. Sinds 2015 zijn er bij onze oosterburen al 200 geregistreerde dodelijke aanvallen van wolven geweest, waarbij schapen, geiten en runderen, maar ook dieren in wildparken, zijn gedood. In Duitsland is de wolf ook beschermd, maar als het uit de hand loopt, omdat sommige dieren te vertrouwelijk worden, te tam, met alle gevaren van dien, dan mogen ze worden gedood.

Ernstig bedreigde vogelsoorten in Nederland

Er bestaat een lijst met ernstig bedreigde vogelsoorten in Nederland, de zogenaamde “Rode Lijst”. Daarop staan nu 87 soorten en dat is 44% van alle broedvogels in ons land. Nieuw op de lijst zijn de torenvalk en de wulp, terwijl er al 9 soorten op staan, die in Nederland als broedvogel zijn uitgestorven zoals de ortolaan en de klapekster. Tot de 10 meest ernstig bedreigde vogelsoorten hier ten lande behoren intussen de velduil en het woudaapje.

Vos op Terschelling

Rond 02-12 j.l. werd er op het eiland Terschelling een unieke vondst gedaan. Er lag namelijk langs de kant van de weg een dode vos en dat is een groot raadsel, want zo ver bekend zijn er op dat eiland nog nooit vossen geweest. Het zou kunnen dat het hier om een (beetje lugubere) grap gaat want de afstanden van de vaste wal tot aan de kusten van de Waddeneilanden is eigenlijk altijd te groot voor zoogdieren, om die zwemmend af te kunnen leggen. Een aantal jaren geleden werden er wel levende edelherten op hetzelfde eiland gesignaleerd, maar die bleken toen afkomstig te zijn van grappenmakers, die ze daar hadden uitgezet. Hetgeen toen niet in dank werd afgenomen en alle tien dieren moesten worden opgespoord en gedood door de plaatselijke jagers en alle bedenkers van die vreemde grap draaiden toen voor de kosten op! Bij mijn weten is er op het eiland Texel ook al eens een soortgelijke poets met een dode vos uitgehaald.

Plunderaars

Menig lid van onze vereniging kan verhalen vertellen over hoe hun geliefde pluimvee van de ene op de andere nacht spoorloos uit het perk verdween, of hoeveel exemplaren er de volgende ochtend levenloos in het perk werden aangetroffen, soms zonder kop. Heel vaak was uiteindelijk de bunzing of steenmarter de dader, maar andere moordenaars als vos en verwilderde katten kunnen er soms ook wat van. Met een zekere regelmaat werd bij een liefhebber van Koikarpers in Giethoorn ’s nachts de vijver geplunderd en na het plaatsen van een camera kon de visdief, zijnde een otter, ontmaskerd worden. De vijver bleek voor de otter een prettige voerbak te zijn, want het dier kwam telkens terug. Ooit zijn er in deze buurt otters uitgezet en die doen het blijkbaar zo goed, dat ze zich zijn gaan verplaatsen naar andere delen van de omgeving. Toen kwam daar een exemplaar de vijver met grote dure vissen tegen; weet zo’n otter veel! Volgens het artikel in de Leeuwarder Courant van 02-12 zijn Koikarpers soms veel geld waard, met prijzen variërend van 100 euro of soms wel meer dan 1000 euro, per stuk wel te verstaan. De prijs is geheel afhankelijk van het kleurpatroon op de schubben van de betreffende vis en het kan aardig in de papieren lopen als je dan elke nacht zo’n peperdure schoonheid verliest. Gelukkig, dank zij de opgestelde camera, weet de eigenaar nu wie hem dit kunstje heeft geflikt en hij zal dus nu maatregelen moeten gaan nemen, om te gaan voorkomen dat dit beschermde dier uiteindelijk zijn hele vijver leegrooft.

Vogelgriep

Je weet natuurlijk nooit hoe het loopt, maar nu er op 08-12 de gevaarlijke variant van de vogelgriep is geconstateerd opnieuw op een vlees-eenden-bedrijf nabij Biddinghuizen wordt het wel weer spannend, te meer daar er rond dat bedrijf in een cirkel van 3 kilometer nog 4 pluimveebedrijven zijn. Daarnaast zijn er binnen de 10 kilometerzone in totaal nog 23 bedrijven met pluimvee. Op het eerstgenoemde bedrijf zijn alle 16000 dieren geruimd uit veiligheidsoverwegingen. De veroorzakers van deze uitbraak zijn waarschijnlijk trekvogels uit Rusland, die aanwezig zijn in de waterrijke omgeving. Meegebrachte restanten van uitwerpselen aan schoeisel van bezoekers aan het eenden bedrijf kan gemakkelijk de oorzaak zijn van het daar opnieuw uitbreken van de vogelgriep. Het vogelgriepdraaiboek is weer tevoorschijn gehaald en er zijn weer allerhande beperkende maatregelen aangekondigd. Zo mag binnen een cirkel van 10 kilometer o.a. niet op wilde watervogels gejaagd worden om deze niet onnodig te verontrusten.

De donkere dagen voor de Kerst

De donkere dagen voor de Kerst zijn er al en uiteindelijk wordt het dan ook Kerst.
Ik hoop en wens, dat die voor u vooral warm, feestelijk en gezellig mogen zijn. Veel mensen nodigen vrienden of familie uit om deze feestdagen samen te vieren, of gaan juist omgekeerd deze mensen bezoeken. Anderen trekken er op uit, naar andere oorden, met warmte of met sneeuw, maar gaan ook wel wat minder ver bijvoorbeeld naar de Waddeneilanden, vakantiepark of camping. Sommigen doen dat om de drukte even te vergeten en tot rust te komen op een compleet andere plek, anderen genieten misschien wel van de drukte in de skigebieden tijdens de Kerstdagen.
Hoe dan ook, waar u ook bent, uit of thuis, veraf of dichtbij, ik wens u, samen met allen die u dierbaar zijn, nogmaals namens het regiobestuur van regio Fryslân, waar u ook al een mail van kreeg, heel fijne feestdagen.

“Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens”.

Maar als dat klokje, op de allerlaatste dag van het oude jaar 2017, ’s avonds heel geleidelijk in de buurt van 12 uur gaat komen en het dan uiteindelijk ook gaat aanwijzen, dan weet u, net zoals miljoenen andere mensen, overal op de gehele wereld, dat het jaar 2017 is afgelopen. Over en uit, op is op en boem is ho!

De overgang naar het nieuwe jaar 2018, zal ook deze keer weer traditiegetrouw gepaard gaan met heel veel vuurwerk en ik hoop, dat er tijdens die jaarwisseling nu eens niet zo veel slachtoffers van dat consumentenvuurwerk zullen zijn te betreuren, zoals dat in voorgaande jaren het geval is geweest. Laten we eerlijk zijn, is een wisseling van het jaar nu echt zo veel leed en schade waard? Hoe dan ook, gebruik in ieder geval een veiligheidsbril, als u toch wat wilt laten knallen of het luchtruim in wil laten vliegen en doe het veilig, want u hebt maar 1 linkeroog en ook maar 1 rechter!

Ik wens u allemaal een goede jaarwisseling!

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2016 J2-DC