De actualiteit van gisteren

30 november 2017 - Lekker knus “cocoonen”

Voortaan ga ik mij, meer dan voorheen, interesseren in de vereniging, waar ik lid van ben. Zeker weten !!!

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
19-12-2017

Beste regioleden,

Altijd mooi en zeer welkom wanneer er nieuwe leden bij komen.

Deze keer zijn het er twee, namelijk:
E.Duvert, Kerkeweg 34, 8484 KC Langelille, en
B.Sijbrandij, Tramstrjitte 37 9034 GS Marsum.

Deze kersverse leden zijn natuurlijk weer van harte welkom!


Presentatie van Marcel van Kammen in Tijnje

Op donderdagavond 23 november gaf Marcel van Kammen tijdens een regiobijeenkomst in Tijnje een presentatie over zijn werk als o.a. vogelfotograaf. Heel veel prachtige opnames kwamen voorbij, want vogels fotograferen kan hij als geen ander. We hebben allemaal wel eens kieviten zien baltsen, daarbij capriolen uitvoerend in de lucht, maar dat vastleggen op foto’s is een heel ander verhaal en dergelijke plaatjes kregen wij te zien. Via veel reigersoorten, ibissen, (ja ook die uit de Leeuwarder Courant van 25 november j.l.) pelikanen, flamingo’s en sterns en vele andere meer kwamen we uiteindelijk bij de “anseriformes”, de eenden, ganzen en zwanen terecht. Niet alleen Europese soorten konden we bekijken, vaak was er ook een Amerikaanse variant gefotografeerd en liet de presentator de onderscheidende verschillen duidelijk zien.
Heel boeiend allemaal, zo was bijvoorbeeld de Amerikaanse blauwe reiger qua kleur nagenoeg gelijk, maar de Amerikaan was beduidend groter.

Herfst


 

 

De vogels op bovenstaande plaatjes, staand, liggend of zwemmend tussen de afgevallen blaadjes, zoals ik ze vond op het web, kwamen ook aan de orde.
Ja, het herfstblad. Dat is nu zo langzamerhand wel ongeveer van de bomen afgevallen, al zal er her en der nog wel wat hangen, maar nu het langzamerhand ook wat kouder wordt, zal het wel gebeurd zijn met de pret!

Zeehonden

Sinds 1975 zijn er nog nooit zo veel zeehonden in de Waddenzee geweest als nu.
Er zijn er intussen in totaal zo’n 38000 geteld, daarvan zijn ongeveer 2250 jonge dieren.
De onderzoekers stelden vast dat er nu een gezonde en stabiele populatie is en vindt dat de maximale capaciteit wel is bereikt. Vooral jonge dieren zullen in de toekomst door voedselgebrek eerder doodgaan, zo is de verwachting.

Een tijdje geleden was er nog ophef omtrent het vermeend ongeoorloofd en verstorend “zeehondjes kijken”, maar de bedrijven, die speciale vaartochten daarvoor organiseren, troffen geen blaam, omdat er zeer gecontroleerd en zorgvuldig werd gevaren. Dat is ook wel logisch natuurlijk, ga je te grof te werk dan zijn de zeehonden weg en komen niet meer terug!

De Wolf

Bij Kloosterhaar in de gemeente Hardenberg, vlak bij de Duitse grens, werd zo rond half november een dode wolf langs de kant van de weg gevonden. Het zou natuurlijk best dezelfde geweest kunnen zijn, die op de Veluwe was gespot, maar dat weet je natuurlijk nooit zeker. Wat je ook niet helemaal zeker weet of dit dier daar “ter plaatse” door het verkeer aan zijn eind is gekomen, of op een andere plek en dan elders langs de weg is gelegd, want je hebt er grappenmakers bij ! Wat wel zeker is dat het gaat om een mannelijk exemplaar van ongeveer 3 jaar oud. Er zal vast nog wel meer onderzoek naar het beest worden gedaan, om o.m. aan te kunnen tonen van welke Duitse roedel dit dier afkomstig is. Gezien de verwondingen lijkt het er op dat deze mannetjes wolf op slag dood was na een aanrijding met een auto.

In het afgelopen jaar waren er al 4 meldingen van wolven in Nederland en daar komt nu bijna nog eentje bij, want er is op 19 november een exemplaar gesignaleerd in Duitsland, vlak in de buurt van Vreden, nabij Winterswijk. Deze keer aan de andere kant van de Duitse grens dus, maar wel dicht in de buurt van ons land. Leuke bijkomstigheid: de nu levende generatie Nederlanders maakt mee dat er zo nu en dan wolven in Nederland verschijnen en dank zij het gebruik van het alom aanwezige mobieltje ook te zien krijgt, terwijl een generatie voor ons er mogelijk misschien wel eens van had gehoord, maar nog nooit gezien. Let op: “de wolven komen over ons!”

Sinterklaas en de stoere Friezen

Sinds 18 november j.l. is de Goedheiligman weer in Nederland. In de Elfsteden stad Dokkum heeft hij toen voet aan wal gezet, door duizenden belangstellende ouderen en kinderen gadegeslagen en verwelkomt. Organisaties, die van plan waren om daar te gaan protesteren tegen de kleur van de traditionele hulpen van Sint Nicolaas, werden al heel ver van te voren, heel ludiek, door stoere Friezen via blokkades op snelwegen in de omgeving, het op tijd de stad binnen komen onmogelijk gemaakt. Daar was soms ook weer niet iedereen blij mee, maar het kinderfeest op zich werd niet verstoord. Wel jammer dat dit jaarlijks terugkerend flauwe gezeur rondom een aloude traditie ieder jaar maar blijft door etteren, omdat onvolwassen volwassenen toch steeds maar weer gelijk willen krijgen over de ruggen van nietsvermoedende kleine kinderen. Het is veel verstandiger om de pittige discussie, rondom de kleur van de enthousiaste helpers van de Sint, te gaan houden en tot een goed einde te brengen in de maand mei, heel ver van de emoties in december! Mocht u, ’s avonds heel laat, de hond nog uitlatend, dit illustere trio, zoals afgebeeld op bijgaand plaatje, onverwacht tegenkomen, groet dan beleefd en zwaai vriendelijk terug, want ze zijn niet meer zo lang in Nederland. Bovendien zijn zij onderweg om kleine kinderen geluksmomenten te bezorgen en S.P.P. (Sint, Piet en Paard) kunnen er ook niks aan doen dat het jaarlijks steeds maar weer uit de hand loopt!

Lekker knus “cocoonen”

De wintermaand december, met een paar feestdagen hier en daar is intussen aangebroken en dat betekent nog eerder donker en soms ook koud en guur. Dan is het nergens beter ’s avonds toeven dan thuis bij de haard, gordijnen dicht, de boze buitenwereld even buiten sluiten en lekker knus “cocoonen”. Dat laatste betekent gewoon thuis blijven en het je naar de zin maken (met elkaar). “Gezelligheid kent geen tijd”, of “Oost West, thuis best” en meer van dergelijke kneuterigheden, die prima passen bij de wintermaanden. Gezelligheid ten top is dat alles met een beker warme chocolademelk, met een glas lekkere wijn, maar zonder alcohol kan het ook heus best gezellig zijn.

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2016 J2-DC