De actualiteit van gisteren

20 november 2017 - Vlieg er eens uit ...

Voortaan ga ik mij, meer dan voorheen, interesseren in de vereniging, waar ik lid van ben. Zeker weten !!!

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
19-12-2017

Beste regioleden,

 
Wij zouden er natuurlijk wel om heen kunnen draaien, maar dat helpt toch niet.
We zullen het er mee moeten doen, dat er nu steeds meer blad van boom en struik verdwijnt. Het gaat bovendien ook nog sneller als het even wat heeft gevroren, zoals in de nacht van 6 op 7 november j.l. Menig automobilist heeft ’s morgens de ramen van zijn voertuig van een dun laagje ijs moeten bevrijden en in sommige delen van het land hebben de strooiwagens, die zout over de wegen verspreiden, voor het eerst weer moeten rijden.

In herinnering Herre Hoornveld

Op 1 november j.l. is op 72 jarige leeftijd Herre Hoornveld uit Houtigehage overleden.
Hoewel hij de laatste tijd het niet meer was, is Herre jarenlang trouw lid van onze vereniging geweest en bij zeer velen, zowel regionaal als landelijk, bekend. Voor heel veel leden en liefhebbers heeft hij een belangrijke rol gespeeld vanwege de in-, en verkoop van siereenden, ganzen, zwanen, fazanten en diverse andere soorten. Vaak werden beginnende leden door hem voorzien van mooie vogelsoorten, doorgewinterde leden konden bij hem hun overtollige vogels kwijt; bovendien was goede raad bij hem niet duur. Hij was soms niet voor iedereen even gemakkelijk, was een sterke persoonlijkheid, maar recht door zee en hij hield absoluut niet van poespas!

Mede dankzij hem hebben veel liefhebbers hun hobby jarenlang kunnen uitoefenen.
Wij zullen hem blijven herinneren als een bevlogen iemand met een grote liefde voor de natuur en al die vogelsoorten, die onze liefhebberij zo mooi maken. Aangezien zijn naasten een foto van een mandarijneend in de rouwadvertentie hadden verwerkt, kan ik niet achterblijven om ook een plaatje van een van de allermooiste, kleurrijkste en meeste kenmerkende vertegenwoordiger van onze hobby op deze site te plaatsen, om hem mede daardoor in onze herinnering te laten voortbestaan.

Kievitten

Het plan van de BFVW, (Friese Bond Van Vogelwachten) leek in eerste instantie zo gek nog niet. Verzamel heel veel eieren van weidevogels, zoals de kieviet, broedt ze uit in broedmachines, fok ze handmatig op en laat ze los in de natuur, als ze daar groot genoeg voor zijn. Op een dergelijke manier zouden de aantallen, die nu aan het slinken zijn, een flinke “boost” moeten kunnen krijgen. Er zitten nog wel een paar haken en ogen aan het plan, zo zal hier en daar de wet moeten worden aangepast, want het e.e.a. mag zo maar niet. Dat het eerste deel van het plan wel zou kunnen slagen hebben Aviornisleden al wel bewezen, je kunt o.a. kieviten kunstmatig uitbroeden en opfokken. Het tweede deel van het plan is vooralsnog behoorlijk omstreden, want als het biotoop, waarin de vogels worden losgelaten, niet in een optimale vorm is, want er zijn bijvoorbeeld al bijna geen insecten meer, dan ziet het er voor de jonge vogels absoluut niet goed uit en dan kun je het eigenlijk net zo goed laten!

Regiobijeenkomst 23 november in de grote zaal van Overwijk in Tijnje

Op 23 november a.s. komt op onze regiobijeenkomst in de grote zaal van Overwijk in Tijnje vogel-, en natuurfotograaf Marcel van Kammen een presentatie geven over zijn werk. Hij is deze keer net terug uit Florida en heeft daar prachtige opnames gemaakt.
We hebben hem al wel eens eerder in Tijnje mogen meemaken en deze fotograaf maakt werkelijk hele mooie (natuur) opnames. Een van zijn prachtige foto’s (een hele mooie waterral) circuleert op het internet en een ander plaatje stond laatst twee pagina’s breed in de Leeuwarder Courant.

Waarmee ik maar wil aangeven dat het beslist niet zo maar wat kiekjes zijn, maar met recht schitterende momentopnames. Nu kunt u natuurlijk gaan zitten wachten tot al die prachtige foto’s op uitklapformaat in de krant verschijnen, maar dan zult u zeker heel lang moet wachten om er zo veel te zien te krijgen als op deze avond. Bovendien krijgen we er veel tekst en uitleg bij, dat krijg je nou ook niet direkt in een dagblad, dat is een reden te meer om naar onze verenigingsavond te komen. Ook niet leden, zoals daar zijn familie en vrienden, vriendinnen en buren mogen ook mee, kortom maak het gezellig en komt massaal! Wilt u alvast een voorproefje van het werk van de natuurfotograaf Marcel van Kammen, kijk dan op www.natuurfotografie.nl.

“Leuker kan ik het niet maken”, zo noemden ze het ooit in een reclamespotje van de Belastingdienst! Mocht u nou denken: “Ik ben al zo lang lid en ben daar nog nooit geweest, daar in de grote zaal van café/restaurant Overwijk aan de Heawei in Tijnje, ik zou daar best wel eens een avond willen bijwonen”, dan zou ik daarop willen zeggen: “Schroom niet, vooral doen, we beginnen om 20.00 uur!”

Regiobijeenkomsten

Aviornis regio Fryslân organiseert vier maal in het winterseizoen een avond/bijeenkomst, heel vaak met een gast, die een uiteenzetting geeft over een onderwerp, dat eveneens voor veel leden interessant zal blijken te zijn. Niet alleen de vogels, behorende bij onze hobby zijn boeiend, ook zaken daaromheen, zoals plant en dier in de natuur en zo zijn er diverse interessante onderwerpen aan te halen, waarover specialisten een avondvullende presentatie kunnen houden. Daarnaast organiseert het regiobestuur 1 ŕ 2 maal per jaar een dagactiviteit (bijv. een busreis) voor de leden met aanhang, waar u ook aan deel kunt nemen, als het u leuk lijkt.

Net zoals op alle eerdere bijeenkomsten is de koffie/thee voor rekening van het bestuur, dus dat is altijd mooi meegenomen! Daarnaast wordt er de laatste keren een kleine verloting gehouden, om met de opbrengst daarvan weer leuke dingen voor de leden te kunnen organiseren. Er zijn altijd leuke prijzen en mocht u soms een gokje willen wagen, dan krijgt u op zo’n bijeenkomst de kans om mogelijk de hoofdprijs mee naar huis te mogen nemen!

Tenslotte nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2016 J2-DC