De actualiteit van gisteren
3 oktober 2017 - “Voor elck wat wils”

Voortaan ga ik mij, meer dan voorheen, interesseren in de vereniging, waar ik lid van ben. Zeker weten !!!

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
07-11-2017

Beste regioleden,

De herfst heeft zijn intrede gedaan; ik ben er helemaal niet blij mee, want er ligt al heel veel blad op het gras en de appels vallen niet ver van de boom. Dat moet straks natuurlijk allemaal wel opgeruimd worden en ik ga er voor het gemak maar weer van uit dat er nog veel meer zal vallen!

De ruilbeurs op zaterdag 16 september

Het gaat beter in Nederland, de conjunctuur trekt aan; er is weer meer te besteden, men durft meer geld uit te geven. Dat kon je merken aan het aantal vogels in de kooien tijdens de ruilbeurs, georganiseerd door ons regiobestuur op zaterdag 16 september j.l. in Burgum-West. Er waren ook flink meer geïnteresseerde bezoekers, zelfs zo veel, dat degene die de koffie moest gaan maken het af en toe amper kon bijbenen.

Onze regiovoorzitter, René de Velde Harsenhorst, is op de foto te zien tijdens zijn openingswoorden van de beurs en hij vertelde daarbij het e.e.a. over het verdere verloop. Pas om 10.30 uur werd het rood/witte lint voorlangs de kooien verwijderd en kon men het geheel gaan bezichtigen. Het schriklint heeft een nuttige functie, vóór die tijd namelijk mag het publiek niet tussen de kooien komen om te voorkomen dat er vliegensvlug wordt geruild en razendsnel een heel aantal kooien leeg wordt achtergelaten. Voor bezoekers, die later komen, is dat absoluut niet leuk.

Tijdens deze ruilbeurs was er “voor elck wat wils”. Zo waren er fazanten, patrijzen, kwartels, eenden, ganzen, kieviten en kluten. Voor alle soorten was wel animo. Er was veel publiek, er werd veel koffie verkocht en de lekkere soep en broodjes vonden gretig aftrek; soms was het ook daar aanpoten; kortom het was gezellig druk. Er was ook wat anders te zien, als opfokbakken van polyester, een preparateur, die graag onze dode vogels wilde hebben om er verder mee te kunnen oefenen; eenden-korven van pakjestouw waren er ook en daarnaast aluminium volières.

Van dit soort vogels, de zogenaamde kleurmutanten, waren 15 exemplaren te bekijken.
Naast de rond 350 ingebrachte dieren lijkt het niet veel, maar miskleuren als witte mandarijneend of lichtblauwe Carolina eend zijn géén Aviornisvogels en horen eigenlijk niet op een Aviornis-beurs te verschijnen. Als er dan ook nog een kaartje op de kooi is bevestigd waar op staat welke kleur het is, dan wordt het wel helemaal absurd en gaat het absoluut totaal de verkeerde kant op! Ik kan alleen maar zeggen: “Alstublieft nooit meer doen”!

Onze voorzitter heeft tijdens de bijenkomst op donderdagavond 28 september j.l. aangegeven zijn best te zullen doen, om samen met de andere ruilbeurs organiserende regio’s, dit verkeerd gebruik van een Aviornis-ruilbeurs aan banden te zullen leggen.
Nogmaals, kijk even goed naar de plaatjes, het verschil is echt duidelijk te zien!

Stoppen met het schieten van ganzen

Iemand van de Partij voor de Dieren liet in de Leeuwarder Courant weten dat men nu wel kon stoppen met het schieten van ganzen (er moeten er z.s.m. 200.000 minder zijn) omdat er op dit moment méér dan genoeg gras is. Veeboeren zouden niet meer weten waar naar toe met hun gras, dus die hoeven ook niet gecompenseerd te worden vanwege te weinig of geen opbrengst en dat scheelt de Staat weer geld! Ik denk in alle eerlijkheid dat deze persoon nog maar eens een paar klassen van de Lagere School moet overdoen en dan vooral goed opletten bij het vak rekenen!
Een ieder die een beetje kan rekenen weet, dat als er nu 200.000 te veel zijn en er gebeurt niets, dan zijn er volgend voorjaar nog steeds 200.000 te veel. Als de veehouder dan zijn eerste verse gras wil oogsten, is het er niet, want….., dat hoef ik toch zeker niet uit te leggen? Man, man, wat een idee!

Wat beleeft een dierenhandelaar

 
De bijeenkomst op donderdag 28 september j.l. is al even genoemd en toen kwam Gerrit Vos ons uitgebreid met behulp van allerlei foto’s laten zien wat hij zoal als dierenhandelaar allemaal heeft beleefd. Niet alleen dat, waar hij is geweest kwam ook ter sprake. Zuid-Amerika, Canada, Noorwegen, Finland, Rusland e.v.a. kwamen voorbij.
Ooit begonnen met de handel in verzamelde eieren van o.a. rotganzen en brileidereenden, maar er waren meer soorten en watervogels verhandelde en exporteerde hij ook. De handel in knobbelzwanen was voorheen heel groot, want daar was veel vraag naar, maar is tegenwoordig niet meer mogelijk.

Van de vele soorten, waarmee Dhr. Vos zich heeft bemoeit, heb ik slechts een plaatje van alpaca’s gebruikt, maar u mag mij geloven, er kwamen heel veel andere soorten voorbij. Kamelen, dwergpaardjes, zebra’s, damherten, leeuwen(witte), tijgers, paarden, wilde flamingo’s, wilde zeeleeuwen, rendieren, tapirs, ibissen, cheeta’s, Shetlanders, struisvogels, bizons, wallaby’s, kangoeroes, kraanvogels en ook apen als bavianen en mandrils. Het zou best kunnen dat ik nog een paar soorten ben vergeten te noemen.
Als dierenhandelaar moet je alle wet-, en regelgeving van alle landen kennen, weten welke vergunningen er nodig zijn, wat de maten zijn van de veelal zelfgebouwde transportkisten voor welk transportmiddel, of de dieren individueel of met meerdere per kist getransporteerd kunnen en mogen worden, hoeveel lagen er in een vliegtuig passen, of dieren soms los in de vrachtwagen kunnen en zo waren er nog een heleboel zaken die hij behandelde.

Van de enkelingen waarin hij heeft bemiddeld werden o.a. een giraffe en een kruising tussen een zebra en een paard genoemd. Daar had ik even geen foto van, maar dit exemplaar van een kruising tussen een ezel en een zebra is minstens net zo mooi.
Gerrit Vos vertelde dat er vooral heel veel dieren naar China werden geëxporteerd, omdat er daar veel mensen woonden die over veel geld beschikten en graag bijzondere en mooie dieren wilden hebben. Uit de beelden van zijn eigen volières bleek dat zijn hobby bestond uit het houden van papegaaiachtigen; waren het eerst rose kakatoe’s, tegenwoordig hadden Inca kakatoe’s de voorkeur. De dierenhandelaar heeft ons met zijn vertelsels een mooie avond bezorgd.
Het eerste drankje werd door hem aangeboden, tezamen met een borrelhapje.
Het regiobestuur gaf hem als dank voor zijn presentatie een rijkbloeiende orchidee cadeau.

De eerstvolgende bijeenkomst is op donderdag 23 november met natuurfotograaf Marcel van Kammen.

En dan nog even dit:
 

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2016 J2-DC