De actualiteit van gisteren

17 september 2017 - Komt allen naar Uw Verenigingsavond !!!

Voortaan ga ik mij, meer dan voorheen, interesseren in de vereniging, waar ik lid van ben. Zeker weten !!!

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
03-10-2017

Beste regioleden,


Net zoals bij de vorige bijdrage aan deze site is er ook nu weer een nieuw lid te vermelden, altijd leuk!
Van harte welkom als lid van onze regio:
H.v.Houten van “De Vogelloods”, Het Helmhout 55 in Drachten.


 

De herfst is langzaamaan in aantocht maar om vast wat te wennen hebben we intussen al met een zware herfststorm te maken gehad en behoorlijk nat was het ook al. Door de grote druk van heel veel windkracht had deze grote, ongeveer 75-jarige, appelboom in onze tuin plotsklaps een heel andere houding aangenomen; stond hij ’s morgens nog fier overeind, ’s middags is deze fraaie boom, waar we al bijna 50 jaar tegenaan hebben gekeken, gewoon gaan liggen. Gelukkig zonder schade op te leveren, bovendien heeft “elk nadeel zijn voordeel”, het levert heel wat kachelhout van uitstekende kwaliteit op, maar sneu vind ik het wel!

Rondom het “schandaal” met de verboden stof “fipronil” in het spuitmiddel tegen bloedluis in pluimveestallen is het allerlaatste woord nog helemaal niet gevallen en deze zaak zal zeker ook nog wel een staartje krijgen. Zo zie je maar, dat wanneer er sprake is van “gaan voor het grote geld” en dat geldt voor alle partijen in deze zaak, dan kost dat steeds weer het pluimvee de kop, maar daarnaast maken ook veel eigenaren van pluimveebedrijven ook nu nog een zeer zware tijd door.
Vele miljoenen kostbare eieren en twee en een half miljoen ei-leggende hoenders (=2.500.000) zijn vernietigd en gedegradeerd tot nul en generlei waarde, omdat er de verboden stof in is aangetroffen. Hier is dus niemand wijzer van geworden. Nou ja, men heeft er in ieder geval een “leermoment” aan overgehouden. De overheid heeft in deze zaak ook zeker enkele steken laten vallen en zal er ook beslist wijze lessen voor de toekomst uit moeten gaan leren. De organisatie, belast met opsporing, handhaving en onderzoek krijgt er plotsklaps zo maar meer geld bij!

Verenigingsavond op donderdag 28 september 2017

Op donderdagavond 28 september roept het bestuur van regio Fryslân u op om in grote getale uw gezicht te laten zien in de grote zaal van café/restaurant Overwijk aan de Heawei 9 in Tijnje. Op deze avond zal de bekende dierenhandelaar Gerrit Vos een presentatie geven omtrent zijn bezigheden betreffende de handel in vogels en andere dieren over de gehele wereld. Dhr. Vos is twee jaar geleden ook al eens bij ons in de zaal geweest en de aankondiging dat hij toen een lezing over zijn werk zou gaan houden trok behoorlijk meer bezoekers dan op een normale regiobijeenkomst.

Niet wetend over welke diersoorten de verhalen deze keer zullen gaan, heb ik er zo maar lukraak een paar categorieën uitgekozen, maar voor hetzelfde geld (of iets minder) gaat het op die avond heel ergens anders over. Maar dat is nou juist het leuke, kom 28 september en laat u verrassen, ervaar het, beleef het mee !

Het Aviornis vogelmalaria-projekt

U hebt allemaal op 09.09 ‘17 een bericht in uw mailbox van onze voorzitter gekregen betreffende het Aviornis vogelmalaria-projekt. Om meer kennis over uitval bij zee-eendensoorten te verkrijgen roept Aviornis International Nederland u op om aan dit projekt mee te werken, voor zover het bij u van toepassing zou kunnen zijn. Allerlei soorten zee-eenden en andere zeevogels in gevangenschap, maar ook pinguïns, zijn gevoelig voor een malariaparasiet, die verspreid wordt door muggen. Een aantal jaren geleden bezocht ik Blijdorp, als begeleider van enkele leden van Jong Aviornis.
In het indrukwekkende verblijf van zeekoeten, alken en meeuwen, een nabootsing van Bass Rock, (een vogelrots aan de Britse westkust) was zeer regelmatig sterfte onder de vogels, werd ons verteld tijdens een rondleiding. Het verblijf heeft vier dichte, op rotsen gelijkende, zijkanten en is aan de voorkant te bekijken door grote etalageramen, maar is verder van boven open. Nadat de oorzaak vogelmalaria was vastgesteld, bleek de enige optie om het hele immense verblijf van boven af te sluiten met uiterst fijnmazig gaas (horrengaas) om de muggen tegen te kunnen houden.Dat heeft geholpen, maar kan helaas waarschijnlijk niet overal bij particulieren worden toegepast.

Gratis koffie (en thee) op donderdagavond 28 september

Als u komt op donderdagavond 28 september (aanvang 20.00 uur) dan krijgt u de koffie (en thee) gratis aangeboden. Dat is intussen al een traditie geworden.

Een andere traditie is het verloten van een aantal leuke prijzen onder de aanwezigen, die lootjes hebben gekocht. Het doel hiervan is de kas te spekken, zodat bij bijzondere gelegenheden de onkosten wat kunnen worden gedrukt. Mocht u graag een gokje willen wagen zo nu en dan, gewoon komen en meedoen, wie weet gaat u er met de hoofdprijs van tussen!

Nogmaals, om u nog even met de neus op de feiten te drukken: op 28 september a.s. geeft dhr. Gerrit Vos een presentatie over zijn werkzaamheden in de grote zaal van Overwijk aan de Heawei 9 in Tijnje, aanvang 20.00 uur en u mag allemaal komen.
Hebt u aanhang, vrienden, bekenden, ze zijn allemaal welkom en wees gerust, er kunnen héél véél bezoekers in die grote zaal!


Volgende keer gaat het o.a. over de (bijna) zéér geslaagde ruilbeurs van zaterdag 16september j.l.

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2016 J2-DC