De actualiteit van gisteren

24 april 2017 - U wordt uitgenodigd ....

Voortaan ga ik mij, meer dan voorheen, interesseren in de vereniging, waar ik lid van ben. Zeker weten !!!

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
09-05-2017

Beste regioleden,

De ledenadministratie heeft het er maar druk mee, want er kan weer een nieuw lid worden bijgeschreven.
C.E.Nieuwenhuis,
Elingsloane 55,
Burgum
is lid geworden van onze Aviornis regio.
Hartelijk welkom!

 

Het voorjaarsweer laat ons deze weken wat in de steek, d.w.z. dat het best wel wat warmer had mogen zijn. De wind is soms stevig en komt heel vaak uit het noorden en noordwesten en daar komt nu eenmaal niet veel warmte vandaan. Maar desondanks wordt het toch wel langzamerhand als maar groener! Ook een raar fenomeen is het bloeien van de pinkersterbloem vér voordat het eigenlijk Pinksteren is. Deze plant is algemeen in België en Nederland (Cardamine pratensis) en is lid van de kruisbloemfamilie, waar o.a. ook veel koolsoorten toebehoren en planten als herderstasje, Judaspenning en Rucola. Op plekken in weilanden, maar ook in bermen en nu en dan in tuinen, zijn soms flinke plukken lichtpaars gekleurd.


Ook veel eerder bloeiend dan voorheen zijn de sierkersen (Prunus), die in mijn beleving altijd zo rond 5 mei in volle glorie stonden.
Maar tegenwoordig springen de roze bloemknoppen al drie weken eerder open en geven de boom na verloop van tijd het uiterlijk van een reusachtige roze suikerspin van de voorjaarskermis. De Prunussoorten behoren tot de Rozenfamilie.Daartoe behoren dan weer de pruimen, abrikoos, sleedoorn, vogelkers en laurierkers.
De bekendste roze bloeiende soort is wel de Japanse sierkers, die zowel met enkele bloemen als ook wel met dubbele bloemen te zien is.

 

Er is vlak vóór, tijdens en na 12 april j.l. door de media véél aandacht besteed aan de komst van twee reuzenpanda’s naar Nederland en hun verdere verblijf in Ouwehand’s Dierenpark in Rhenen. Deze vertegenwoordigers van een bijna uitgestorven diersoort en tegenwoordig het levende logo van het Wereldnatuurfonds zijn dan nu definitief op Nederlandse bodem voor een periode van 15 jaar. Daarna moeten ze weer terug, want ze worden geleased door het dierenpark voor 1 miljoen euro per jaar. Ze verblijven voorlopig nog een paar weken in quarantaine in hun verblijven, die ook de nodige miljoenen hebben gekost, maar daarna mag het gehele Nederlandse volk ze komen bewonderen. De Zoo hoopt op een recordaantal bezoekers en dan snijdt het mes aan twee kanten. Ik heb zelf de zwartwit getekende en bamboe knagende beren al eens kunnen bekijken in een Belgische dierentuin gelegen onder Brussel en heb daar kunnen zien dat ze in het echt wel wat kleiner zijn dan je zou denken van foto en film. Maar mooi en bijzonder zijn ze zeker en als u de kans krijgt moet u ze op een later tijdstip, als de hype een beetje voorbij is, (ze blijven hier dus heus nog wel een tijdje) zeker eens gaan bekijken. Ze zijn wel voortdurend zittend bezig met het eten van hun lievelingskost, maar daarnaast zijn ze af en toe absoluut niet saai!

Pasen hebben we weer achter de rug maar het werd zo langzamerhand steeds meer een hype. Als je de reclame van de supermarkten mocht geloven kon je niet meer zonder de door deze bedrijven in elkaar geknutselde Paasontbijten, Paaslunches, Paasbrunches en Paasdiners! Mocht je het zelf niet kunnen of niet willen geloven, dikke reclamefolders lieten zien hoe het wel degelijk gezellig zou moeten kunnen zijn!
Een kerstboom met ballen hoort bij de kerstversiering, voor bij de Paasdagen zijn er gekrulde takken met versierde eieren te krijgen, of u koopt ze gewoon los en hangt er van alles in. Er zijn zelfs al gekleurde eivormige ballen van glas (net als die in de kerstboom) te koop. De verkeersdrukte tijdens de Paasdagen bleek achteraf toch niet ze erg te zijn geworden als was gevreesd. De Keukenhof deed goede zaken en vreemd genoeg waren de temperaturen tijdens de Paasdagen overdag lager dan tijdens de Kerstdagen van 2016!

Op donderdag 20 april mochten de vrije uitloopkippen van de grote bedrijven weer naar buiten, na een periode van +/- 5 maanden opgesloten te hebben gezeten. Sinds 9 november van het vorige jaar moesten deze dieren binnen blijven vanwege de dreiging van de vogelgriep, die toen even heel heftige vormen had aangenomen.
In de afgelopen maanden zijn 15 pluimveebedrijven geruimd en in totaal zo’n 727.000 dieren stuks pluimvee gedood. De schade, die de pluimveebedrijven hebben opgelopen, doordat ze hun eieren niet als vrije uitloopeieren mochten verkopen, maar als gewoon scharrelei, (+/- 2 cent per stuk minder opbrengst) ligt zo rond de 11 miljoen euro+ de rest.

Op zaterdag 1 juli a.s. viert Aviornis regio Fryslân het feit, dat deze regio dan 35 jaar bestaat.

U kunt daaraan deelnemen, door u op te geven vóór 20 juni a.s. bij de regiosecretaris, Bennie Ludema, Arsumerdyk 1, 9023 AN Jorwerd, tel. 058 2519307 (op werkdagen liefst na 18.00 uur), of per mail: giny@doraly.nl. Opgave is natuurlijk logisch, de organisatie moet het e.e.a. bestellen. Deelname is niet geheel gratis, tegen een geringe eigen bijdrage van 10 euro, voor elke deelnemer, ook introducé, die u ter plekke te kunt voldoen, neemt u vanaf 16.00 uur deel aan koffie met gebak en aansluitend een feestelijke barbecue. Opgave is nu al mogelijk, maar wacht niet te lang, want de belangstelling zou wel eens heel groot kunnen worden; het is immers een regionaal feestje, vanwege het 35 jaar bestaan van onze regio!

Aviornis regio Groningen/Drenthe heeft een busreis georganiseerd op 20 mei a.s. en ook leden van regio Fryslân kunnen daaraan deelnemen.

Deze busreis is bijzonder aantrekkelijk voor de liefhebbers van hoenderachtigen, want
de trip gaat éérst naar de fazanterie van de Stichting Galliformes in Schaarsbergen, alwaar u héél veel fazantensoorten kunt gaan bekijken (de naam zegt het al!). Vanaf deze locatie gaat de bus naar Burger’s Zoo bij Arnhem, waar een kleine lezing van 30 minuten door Christiaan Luttenberg zal worden gegeven over het werk achter de schermen in deze dierentuin. Na uitgebreid te hebben rondgezworven in deze fraaie Zoo, gaat de bus richting Tollebeek, waar er wordt gedineerd om na afloop weer naar huis te gaan. Wat kost het en hoe ziet het tijdsschema er uit?

De prijs per persoon bedraagt € 40,- per lid, 1e introducee betaalt ook € 40,-, de tweede en volgende introducees betalen € 55,-.

Opgeven voor deze busreis vóór 10 mei a.s. bij regiosekretaris Bennie Ludema 058 2519307 (op werkdagen liefst na 18.00 uur) of per mail giny@doraly.nl.
Betaling voor deze busreis op rekeningnummer: Aviornis NL 08 RABO 0320423018, o.v.v. naam en aantal personen.

Opstapplaatsen en tijdsstip zijn:
Kolham (carpoolplaats) 06.45 uur
Hoogkerk (carpoolplaats) 07.00 uur
Friese Palen (carpoolplaats) 07.45 uur
Heerenveen (Mac.Donalds) 08.15 uur
(Tijden zijn nog onder voorbehoud)

Aankomst bij Stichting Galliformes rond 10.00 uur, vertrek 12.00 uur, aankomst Burger’s Zoo rond 12.20, lezing 12.30-13.00 uur. Vertrek Burger’s Zoo rond 16.00 uur, diner in Tollebeek rond 17.30 uur.

Alles is geheel verzorgd, behalve de lunch, die zult u zelf mee moeten nemen.
Voor vragen over beide evenementen kunt u ook terecht bij onze regiosecretaris!

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2016 J2-DC