De actualiteit van gisteren

27 maart 2017 - Fazanten zijn ook interessante vogels!

Voortaan ga ik mij, meer dan voorheen, interesseren in de vereniging, waar ik lid van ben. Zeker weten !!!

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
09-05-2017

Beste regioleden,
Er is Op 1 maart begon de meteorologische lente en tussen de bedrijven door schijnt dat er nu toch ook echt van te gaan komen. Officieel begint het lenteseizoen op 20 maart. De eerste (vroege)narcissen staan bij ons al in bloei en er zullen er nog wel veel meer volgen. Het weer zal wel niet zo blijven, want meestal “roert maart zo nu en dan nog eens zijn staart”, maar zoals het nu gaat, met temperaturen al boven de 13 graden is dat vooral mooi meegenomen.

Het is al weer een tijdje geleden, om precies te zijn zo rond 3 maart j.l., dat er in Drenthe een wolfachtig dier dood werd gevonden langs de snelweg A28, tussen Hoogeveen en Meppel. Het op een grote hond lijkend dier werd overgebracht naar Pim Lollinga van de stichting Faunavisie Wildcare in het Groningse Westernieland. Volgens hem was het zeker een wolf, maar uit onderzoek bij de faculteit diergeneeskunde van de universiteit in Utrecht zou moeten blijken of dat het geval is. (Deze Pim Lollinga heeft voor onze regio in Tijnje enige tijd geleden eens een avondvullende lezing gehouden, maar dat terzijde). Intussen is komen vast te staan, dat het inderdaad een wolf was, een reu van +/- 1 ½ jaar oud en afkomstig uit Duitsland van een roedel wolven, die de naam “Cuxhaven” heeft gekregen en die ten noorden van Bremen leeft.
Het dier zou de hele route van ongeveer 200 kilometer zelfstandig hebben afgelegd, totdat hij de dood vond door een aanrijding met een (vracht)auto op de snelweg A28.
Het verkeer zal in Nederland, mocht een roedel wolven zich hier willen vestigen, wel altijd een levensgroot gevaar voor die dieren blijken te zijn.

Nieuwe penningmeester
Onze penningmeester is gestopt met deze functie, dus is die plek was vacant. Het is het regiobestuur gelukkig gelukt om voor deze belangrijke bestuursfunctie iemand te vinden, die op het gebied van de regio-financiën zijn steentje bij zal willen dragen.

Het is altijd mooi om te ontdekken dat er voor deze pittige functie dan toch weer een vrijwilliger opstaat en wil proberen de regio te helpen. Net als in alle verenigingen zijn “pecunia” van groot belang en het is zeer belangrijk dat die “verenigingskas” goed beheerd wordt. Erg benieuwd wie zich voor die belangrijke functie heeft aangemeld!
Dat zullen we te horen krijgen op de bijeenkomst van 30 maart a.s.

Stemmen als een Wijze
Zou het geholpen hebben, die stemwijzer van de Stichting Verantwoord Huisdierbezit als hulp bij het kiezen van volksvertegenwoordigers voor de Tweede Kamer ?

Het is niet mijn gewoonte om politiek op deze website ter sprake te brengen, maar nu die stemwijzer in beeld was gekomen kan ik het niet laten om er nog even op terug te komen. Er is in de aanloop naar de verkiezingen heel veel gezegd en misschien nog wel meer gejokt, u hebt in ieder geval wel heel veel blah-blah moeten lezen en aanhoren.
Zoals de uitslagen van de verkiezingen aangeven, zijn er een paar partijen die ons gunstig gezind zijn, groot uit de strijd gekomen en dat is alleen maar mooi. Nou ook nog in de regering, dan is het nog mooier. Wat wel zorgen baart is de groei van aantallen leden in de Kamer van partijen, die een hekel hebben aan particulieren die het houden van dieren belangrijk vinden. Ik hoop van ganser harte dat er straks in de Kamers goed tegengas tegen deze oppositiepartijen kan worden gegeven.

Staat er nog wat gebeuren? Gaan we nog wat doen?
Jazeker, op donderdag 30 maart a.s. is Dick Hamer uitgenodigd om ons in de grote zaal van Overwijk in Tijnje bij te praten over fazanten.

Daar mag u natuurlijk allemaal op af komen en de fazantenliefhebbers onder ons laten die avond zeker niet voorbij gaan. Leden van Aviornis zijn over het algemeen best wel geïnteresseerd in allerlei vogelsoorten; de een heeft meer belangstelling voor fazanten dan de ander. Het is echter voor het bestuur vaak moeilijk om iemand te vinden die een lezing over fazanten kan gaan houden, dus een reden te meer om op die avond eens te komen kijken en luisteren!
Zoals altijd is op deze avond het gebruik van koffie of thee voor rekening van het regiobestuur.
Mocht u wat anders willen gebruiken, dan is dat natuurlijk altijd mogelijk, echter dat zult u zelf na afloop moeten afrekenen, maar dat is ook al een hele tijd een goede gewoonte. Mocht u daarnaast anderen willen meenemen naar deze avond, zoals buren, familieleden, vrienden of vriendinnen, schroom niet, ze zijn altijd allemaal welkom!

De laatste tijd is het ook gewoonte geworden om gedurende de pauze een loterij te houden om de kas wat te spekken, zodat het bestuur met het ontvangen geld weer leuke dingen kan organiseren voor de regioleden. Net zo als al die andere keren zijn er ook nu ongetwijfeld weer leuke prijzen te winnen. Houdt u van een klein gokje, kunt u gerust meespelen, alle prijzen gaan er gegarandeerd uit!

Om u nog maar eens echt enthousiast te maken voor de bijeenkomst in de grote zaal van Overwijk in Tijnje op donderdagavond 30 maart a.s. ga ik u er nogmaals op attenderen. Voor liefhebbers van fazanten een uitgelezen moment om eens te komen kijken en luisteren! Voor al die andere vogelliefhebbers is het ook nooit weg om deze bijeenkomst eens te bezoeken, want hoe je het ook wendt of keert, je steekt er altijd wel wat van op en dat is voor alle Aviornisleden natuurlijk mooi meegenomen; dat heet kennis delen! Alle leden van onze vereniging hebben dezelfde interesse, de een wat meer in fazanten dan de ander maar vogels zullen wel altijd de hoofdrol blijven spelen in hun belangstelling.

Kom op 30 maart a.s., laat uw gezicht daar in de zaal eens zien; het is voor iemand die een uiteenzetting houdt een stuk leuker te vertellen voor een goed gevulde zaal i.p.v. voor slechts een tiental aanwezigen! Dus: komt in grote getale!!

Tot midden februari j.l. werd er in Duitsland nog steeds pluimvee gedood i.v.m. de vogelgriep. Sinds november 2016 zijn er in dat land bij 89 bedrijven al meer dan 1 miljoen (1.000.000) dieren gedood. Omdat er geen uitbraken van vogelgriep in grote pluimveestallen in Nederland meer zijn geweest, want daarover is niets meer in de kranten verschenen, denk je dat het virus is verdwenen. Maar het blijkt er toch nog wel te zijn, maar dan op veel kleinere schaal en steekt hier en daar de kop op. Er is wel nog steeds een ophokplicht van kracht voor grote vrije uitloop bedrijven, i.v.m. kleinere uitbraken van de vogelgriep bij veelal particulieren en kleinere instellingen. Eigenlijk geldt de ophokplicht niet meer voor particuliere pluimveehouders, maar het is toch goed om hun vogels goed in de gaten te houden. Blijkbaar vliegen er nog steeds besmette vogels rond die bij iemand in de achtertuin zo maar een groepje pluimvee ziek kunnen maken.

 

Laatste nieuws: Het duurt nog wel even, maar het 35 jarig jubileum van onze regio wordt gevierd in Jorwerd, ten huize van onze regiosecretaris en daar mag u dan allemaal op af komen.
 

Zet 1 juli 2017 vetgedrukt of in rode letters in uw agenda of in uw telefoon.
Maak ook geen plannen voor die dag, want een feestje is nooit weg en zeker niet vanwege zo’n belangrijk jubileum!
 

Een specifiek programma is nog niet rond, maar daarover later meer!
Houdt t.z.t. uw mailbox in de gaten!

 

 

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2016 J2-DC