De actualiteit van vandaag

27 februari 2017 - Veel roofdieren zijn uitermate beschermd ...

Voortaan ga ik mij, meer dan voorheen, interesseren in de vereniging, waar ik lid van ben. Zeker weten !!!

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
10-04-2017

 

Informatie van en via onze regioredactie

Ouder Nieuws Zie ons Regioarchief
   
Alle activiteiten Zie onze agenda

 
Beste regioleden,

Er is een nieuw lid aangemeld bij onze regio en dat is elke keer weer geweldig om te vernemen.
Deze keer is het:
E. Boezerooij
Wiekslag 7
Roden
Welkom als lid in onze regio!


Ondanks dat het de laatst enige tijd best wel behoorlijk winters koud en schraal weer was, gaan nu de temperaturen wel wat omhoog en dat houdt de sneeuwklokjes wel bezig! Ze doen nu druk hun best om massaal hun witte belletjes te gaan laten zien.

In onze tuin zijn ze zo ver nog niet, maar als ze een beetje beschut staan, uit de wind en in de zon, dan kunnen ze nu al wel eens het uiterlijk hebben zoals op de foto. Ook de ander voorjaarbloembollen doen hun best om boven de grond uit te komen, maar die hebben even pas op de plaats gemaakt vanwege koude dagen die we gehad hebben. Als het weer echter omslaat, zullen ze hun best wel gaan doen om flink door te groeien en ons op termijn hun kleuren te gaan tonen.

Het “eieren zoeken”, het traditiegetrouw zoeken en rapen van kievietseieren loopt op zijn laatste benen, want ook dit jaar komt er zeer hoogstwaarschijnlijk geen vergunning meer om dat mogelijk te maken. Wat men nog wel wil is het zoeken en aanwijzen van het eerste eitje in de provincie of gemeentes, waarbij dan de commissaris en/of de burgemeester mag komen kijken waar het ligt. Maar meenemen is uit den boze; wel jammer dat zo’n traditie zo aan zijn einde komt. Maar geheel onlogisch is dat nu natuurlijk niet meer.

 

Het gaat slecht met de kieviet en eigenlijk gaat het elk jaar wat slechter. De oorzaak van de achteruitgang is divers en het zoeken, vinden en beschermen zou misschien nog de allerbeste remedie tegen de achteruitgang zijn, ware het niet, dat het animo om dat te gaan doen alsmaar minder wordt als men de gevonden eitjes niet meer mag meenemen. Al waren het er slechts enkele! Zo komt er langzamerhand een einde een traditie die al jaren een hele normale gang van zaken was, maar als gevolg van vele veranderingen door de jaren heen is het nu bijna “over en uit”.

Voor andere weidevogels, zoals de grutto, staat het er nog slechter voor.
De aanwas van jonge vogels is zo langzamerhand niet meer genoeg om de totale populatie op peil te houden; er worden kort gezegd steeds vaker te weinig jongen groot. Dat is op zich heel erg, want het overgrootste deel van de wereldpopulatie grutto’s broedt in Nederland. Er zijn ook hier weer meerdere oorzaken aan te wijzen, maar één belangrijke daarvan is predatie. In speciaal voor grutto’s geschikt gemaakte biotopen leven in het voorjaar veel van deze vogels. Ze trekken er graag naar toe, omdat het precies goed is om er alles te vinden wat ze nodig hebben. Dan zou je natuurlijk zeggen dat het goed moet gaan komen met die broedresultaten en uitgekomen en groot gegroeide jongen en zo.


 

 

Maar dan gaat het helaas maar al te vaak radicaal de verkeerde kant op, het gaat heel vaak helemaal fout. Als er in dat ideale gruttobiotoop ook een havik zijn territorium is gaan vestigen of af en toe met regelmaat een buizerd een kijkje komt nemen, vinden weidevogels dat absoluut niet fijn en gaan een andere stek zoeken. Hebben ze dan elders wat gevonden, worden de eieren en jonge vogels steevast geroofd door kraaien, bunzing en ander roofgespuis. Dan komt er natuurlijk al veel minder van de broedresultaten terecht. Veel van die roofdieren, als wezel, bunzing, hermelijn en steenmarter zijn uitermate beschermd en veel kan en mag je er niet tegen doen. Zo wordt het grootbrengen van nog een aantal kuikens al wel een hele klus!

Als het dan uiteindelijk nog wel lukt om, al spitsroeden lopend, jonge weidevogels bijna vlieg vlug af te leveren, komt de vos en ruimt alles wat nog is overgebleven uiteindelijk ook maar op, als dat al niet veel eerder is gebeurd. Gelukkig is de mogelijkheid om in weidevogelrijke gebieden ’s nachts met geweer en felle lampen de vos te bestrijden weer mogelijk geworden; dat kan misschien helpen zodat er toch nog wat meer vogels groot kunnen worden. Maar eigenlijk zou het niet moeten kunnen dat we aan de ene kant héél veel geld spenderen aan heel geschikte weidevogelbiotopen, opdat de condities om aanwas te kunnen creëren voor veel vogels optimaal zullen zijn en aan de andere kant wordt dat, volkomen absurd, afgebroken door beschermde predatoren.
Is dát dan optimaal beschermen of gewoon dweilen met de kraan open en geld
weggooien?


Nu nog even wat anders.


Gaan we nog wat doen, gaat er nog wat gebeuren? Jazeker, maar dat is nog wel een eind weg.

Op donderdag 30 maart a.s. is er in Tijnje weer een bijeenkomst en komt Dick Hamer een uiteenzetting houden over fazanten.

U mag dat nu al in de agenda zetten of op de kalender, geen bezwaar tegen. Ik kom er vast nog wel een paar keer op terug, want fazantenliefhebbers zijn vaak wel graag van de partij en komen natuurlijk naar zijn verhaal kijken en luisteren!

Dus,
nu al vast: 30 maart a.s. in Tijnje!


 


En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2016 J2-DC