De actualiteit van gisteren

5 februari 2017 - Van Watervogel tot Wallaby, van 1987 tot 2016 ...

Voortaan ga ik mij, meer dan voorheen, interesseren in de vereniging, waar ik lid van ben. Zeker weten !!!

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
10-04-2017

Beste regioleden,

Zo rond 26 januari kon er nog volop geschaatst worden (en gevallen) op plekken die daarvoor geschikt waren of waren gemaakt, zoals een ijsbaan hier en daar. Maar vrij snel daarna was het uit met de pret, de vorst verdween, ook in de nacht en soms waren er overdag al dubbele cijfers op de thermometer af te lezen. Ondanks de eerst wat lagere temperaturen, steken diverse bloembollen nu hier en daar hun neuzen al boven de grond en traditioneel zullen de sneeuwklokjes straks zo rond half februari al wel in bloei staan.

Onze eerste bijeenkomst in 2017
Op 26 januari hieven wij ook met elkaar het glas, tijdens de eerste bijeenkomst (tevens jaarvergadering) van regio Fryslân in de grote zaal van Overwijk in Tijnje. Op dit gebeuren waren 25 bezoekers afgekomen; dat is mooi en zoals uit het jaaroverzicht bleek, zitten we nu wel iets onder de tweehonderd regioleden, maar daarvan hadden er wel wat meer in de zaal kunnen zitten!

Zo’n jaarvergadering heeft een aantal standaard zaken, zoals jaarverslag sekretaris, jaarverslag ledenadministratie en overzicht van de financiën. Bij dit laatste item ging het echter helaas helemaal mis. De kascommissie kon niet uit de voeten met de overlegde gegevens, de penningmeester was zelf niet aanwezig om e.e.a. te kunnen verduidelijken en het bestuur was ook niet helemaal op de hoogte van de hoed en de rand en dat alles had natuurlijk wel gemoeten. Als regioleden zit je dan wat raar te kijken, want normaal gesproken is het financieel bij de regio jarenlang altijd in orde geweest en was dat aan de hand van overzichten goed te controleren. Het regiobestuur heeft nu, samen met de penningmeester, de uiterst belangrijke taak om deze omissie dusdanig om te buigen, dat de jaarcijfers kloppend zijn en goed te beoordelen door de kascommissie, zodat ze op termijn door de verzamelde leden goedgekeurd kunnen worden.

Er stond gelukkig ook nog wel wat leuks op het programma, want zoals was aangekondigd zouden Janke en Trienko van der Kaap een uiteenzetting geven over het ontstaan van hun watervogeltuin. Dat gebeurde dus ook; eerst zou Trienko het verhaal gaan houden, maar omdat Janke eigenlijk alle foto’s had verzameld en per jaar op volgorde had gezet, mocht zij het vertellen.
De titel van hun verhaal was: “Van Watervogel tot Wallaby, van 1987 tot 2016” en daarin kwam van alles voorbij. We zagen de eerste vijvertjes voor watervogels, daarna de wat grotere vijvers, daarna de nog weer wat grotere en uiteindelijk was er al een hele grote vijver in een vliegkooi gebouwd. Niets werd verzwegen, ook niet de vele tegenslagen die ze kregen te verduren, zoals verlies van vogels door allerhande ongewenst ongedierte en het instorten van het dak (net) van de vliegkooi door te veel druk van de sneeuw. Hoe dat laatste uiteindelijk werd opgelost kregen we ook te zien.

Hoewel de tuin vooral in het begin veel (water) vogels waren te zien, kwamen er ook o.a. pauwen, parelhoenders, kippen en kraanvogels voorbij. Al vrij snel kwamen er toen zoogdieren bij zoals de wallaby’s in de jaren 90 van de vorige eeuw en stokstaartjes in 2016. Janke ging zich op een gegeven moment specialiseren in het verzorgen en grootbrengen van jonge verweesde wallaby’s; sommigen waren soms zelfs nog onbehaard. Maar ze kreeg ze allemaal groot en de dieren werden veelal handtam en kropen, als ze de kans kregen, nog heel graag bij haar op schoot, ook al waren ze al volwassen.
Voor Trienko was het houden van watervogels destijds dermate interessant, dat ze vaak gezamenlijk er op uit trokken om bij veraf wonende liefhebbers op zoek te gaan naar soorten, die nog niet op hun terrein (van meer dan een hectare) of in hun vijvers waren te zien. Daarnaast en dat manifesteerde zich in de loop van de jaren steeds meer, moest Trienko vaak nieuwe, soortgeschikte verblijven gaan bouwen voor de steeds maar uitdijende hoeveelheid verschillende diersoorten van hun dierentuin.

Ik heb voor u een aantal soorten er uit gelicht, maar er waren nog wel meer zoals hangbuikvarkentjes, Dexter koe, guanaco’s etc. De oorspronkelijke gedeeltes in de tuin (je kunt eigenlijk beter van een park spreken) zijn in de loop der jaren, zoals wij aan de hand van de vele foto’s konden zien, vaak weer van vorm en gebruik veranderd.
Zo verdween jaren later de oorspronkelijk aangelegde “Engelse tuin” met veel plantensoorten om plaats te maken voor een heel andere bestemming. Samenvattend: een mooi verhaal met véél komische anekdotes, véél uitleg en véél wisselwerking met de toehoorders!

Nu nog even iets volledig en totaal wat anders!
U weet vast nog wel dat onze website regelmatig door onze onvolprezen webmaster Jan Eissens elke twee weken wordt onderhouden en bijgewerkt. Wat zou het mooi zijn als u ook eens ging kijken op die andere website, die bijna dagelijks eveneens door hem wordt onderhouden en bijgewerkt. Ga eens naar www.ssrp.nl; dat is de indrukwekkende website van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten. Jazeker, dit gaat niet over vogels, maar over bootjes met ronde en platte bodems (veel Fries!) en daar dan weer een Stamboek van en dat houdt hij allemaal en helemaal bij! Er is op deze site van alles te zien en te beleven, maar het leuke is nou, dat u daarop kunt stemmen, als u deze website mooi vindt.
Er dingen meer websites mee, die allen iets met geschiedenis te maken hebben, kijk maar eens bij de diverse kandidaten. Ze kunnen allemaal misschien wel de Geschiedenis Online Prijs gaan winnen; deze prijs wordt al sinds 2006 uitgereikt.
Er zijn twee jury’s, de beroepsjury en de publieksjury en in het overzicht van die laatste categorie staat de website van de Ronde en Platbodems al bij de bovenste 15!
Steek onze webmaster Jan Eissens een hart onder de riem en geef hem een steun in de rug,
breng uw stem uit, dat kan nog t/m 9 februari a.s. (www.ssrp.nl) en klik op stem!

En dan nog even dit:
 


De schaatskoorts sloeg soms ook over op sommige watervogels,
voor zover ze niet de griep hadden!

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2016 J2-DC