De actualiteit van gisteren

24 januari 2017 - Het ontstaan van een Watervogeltuin ...

Voortaan ga ik mij, meer dan voorheen, interesseren in de vereniging, waar ik lid van ben. Zeker weten !!!

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
10-04-2017

Beste regioleden,
Het is zo nu en dan winter, het gaat wat op en af en het kwakkelt af en toe. De laatste dagen vorst en dan kan er heel even geschaatst worden door de jeugd op een ondergelopen weiland of door marathonschaatsers op een besproeide betonbaan. Daarnaast was er af en toe wat regen, sneeuw, hagel en ijzel en als je dan niet op lette, als je op de weg was, dan lag je er zo maar naast! Dat gebeurde dan ook menigmaal, ondanks dat er al behoorlijk veel zout is gestrooid, in totaal wel meer dan 4 miljoen kilogram!

 


Het “vogelgriepspook” houdt zich, na huis gehouden te hebben in een aantal grote kippenschuren in den lande, ineens rustig. Er worden plotseling geen uitbraken gemeld en je hoort en leest ook niet meer dat er forse aantallen dode wilde watervogels (of andere soorten) worden gevonden.
Zo successievelijk worden verboden in 10-kilometergebieden officieel opgeheven; dat is mooi. Maar ik vind het maar raar dat er niet meer duidelijke informatie gedeeld wordt met het Nederlandse volk; welke vogels waren er bijvoorbeeld dit jaar verantwoordelijk voor de diverse uitbraken in de grote bedrijven? Hoe zijn die uitbraken ontstaan, waait zo’n spook gewoon door openslaande deuren naar binnen, glipt het door kieren en naden of lift het mee met ongedierte de schuren in? De aantallen dood gevonden vogels waren dit jaar veel kuifeenden, tafeleenden, smienten, wat futen en een enkele buizerd.
Op een Franse site (er waren meer landen met dezelfde problemen!) vond ik melding van andere dood gevonden soorten, naast de vele soorten watervogels, zoals krakeend, wilde eend, brilduiker, eidereend, bergeend en krooneend. Zo werden er ook knobbelzwaan, blauwe reiger, witgatje, waterhoen en veel meeuwensoorten dood gevonden en was daarbij de griep vastgesteld. Vlees-, en aaseters als slechtvalk en ekster waren ook slachtoffers van de griep geworden. De hoofdmoot van de dood gevonden vogelgriepslachtoffers hebben blijkbaar allemaal iets met water!

Ondanks dat ganzen op veel plaatsen in Nederland in hele grote aantallen voor komen, ze vaak dicht bij elkaar te vinden zijn, in grote groepen op meren en plassen overnachten, zijn er geen meldingen geweest van forse aantallen door het “griepvirusspook” gevelde grauwe, of andere soorten ganzen. Voor menig agrariër, die stelselmatig geplaagd wordt door soms enorme hoeveelheden van deze watervogels, zou het een opluchting zijn wanneer er een flink aantal minder hun landerijen plunderden! Maar helaas, de grotere watervogelsoorten schijnen niet zo erg vatbaar te zijn voor het griepvirus. Ik heb eigenlijk geen idee of dit nou positief of negatief is voor de hele pluimveehouderij.U hebt het vast al een beetje gemerkt, zo richting eind januari. Het blijft al weer een beetje langer licht; dat merk je vooral wanneer het mooi zonnig weer is. Was het vóór de jaarwisseling om 15.30 uur al redelijk donker en moest binnenshuis de verlichting worden aangeknipt, nu is het soms al wel een uur later dat daar sprake van is. We gaan dus weer de goede kant op!

 


Op donderdagavond, rond de klok van 20.00 uur start de bijeenkomst van Aviornis regio Fryslân in de grote zaal van Overwijk in Tijnje. U kunt nu zeggen: “zal wel” en vervolgens gewoon thuisblijven, maar het regiobestuur organiseert zo’n avond niet voor de thuisblijvers! Het regiobestuur doet er deze keer, anders dan andere jaren, ook nog een schepje bovenop! U krijgt (helaas alléén als u aanwezig bent!) gratis koffie, gratis Nieuwjaarsborrel en gratis borrelhapjes! Als u nu een héél goed voornemen wilt uitvoeren, moet u komen en als u het regiobestuur eens flink wil pesten moet u in grote getale komen.

Deze bijeenkomst op 24 januari is de reguliere jaarvergadering met diverse jaaroverzichten, precies zo als al die andere jaarvergaderingen. Zo zal er een financieel overzicht zijn, overzicht van ledenadministratie enz. Een overzicht over het geld van de regio is een jaarlijks verplicht nummer, daar komt het regiobestuur niet onderuit. Maar heel erg lang zal dat overigens niet gaan duren want er moet tijd ingeruimd worden voor de gasten van deze avond.
 

Trienko van der Kaap, ooit eens regiosecretaris van onze regio, komt samen met zijn vrouw Janke het ontstaan van hun imposante watervogeltuin, verluchtigd met vele foto’s, aan ons uitleggen. Wat zijn de drijfveren geweest, hoe is het zo geworden als het is geworden en waarom was het zo groot? Waarom is er gekozen voor die specifieke opzet, hoe was het om jongen groot te krijgen etc. etc. Vele zaken zullen de revue passeren, voor diegenen die de tuin kennen is het een mooi weerzien, voor anderen valt er nog héél veel op te steken. Hier wordt ongetwijfeld veel watervogelkennis gedeeld.

In de jaren ’90 van de vorige eeuw was er al veel over watervogels bekend, maar lang niet iedereen had toen de soorten die er bij hun al te zien waren.

Tegenwoordig is het al wel wat meer gewoon om bijvoorbeeld Orinoco-ganzen en brons vleugel-eenden te hebben. In die tijd was de watervogeltuin van de fam. van der Kaap ver zijn tijd vooruit. Knobbelpronkeenden, meerdere soorten fluiteenden, eidereenden en wilde zwanen kon je daar tegenkomen, maar ook harlekijn-eenden en meer van dat moois, zoals koekoeks-eenden waren er al te bewonderen. Daarnaast natuurlijk de wallaby’s en de guanaco’s, die je ook niet bij elke liefhebber tegenkwam. Kortom, laat u verrassen door dit boeiende verslag met ongetwijfeld af en toe een komisch noot!

Als het dan pauze is, kunt u een gratis Nieuwjaarsborrel bestellen (één) en het regiobestuur geeft daar borrelhapjes op toe! In dezelfde pauze start ook weer de “loterij met leuke prijzen” voor diegenen die een gokje willen wagen. Mocht u na mijn uiteenzetting tot de conclusie zijn gekomen: “Jeetje, wat doen ze veel voor de regioleden op zo’n avond”, dan hebt u gelijk.

Een regioavond voor de leden (van 20.00 uur tot hooguit tegen 23.00 uur) is altijd de moeite van het bezoeken meer dan waard! Komen dus!!

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2016 J2-DC