De actualiteit van gisteren

27 december 2016 - Het bestuur van Aviornis Fryslân wenst u allen een voorspoedig 2017 !!!

Voortaan ga ik mij, meer dan voorheen, interesseren in de vereniging, waar ik lid van ben. Zeker weten !!!

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
05-02-2017

Beste regioleden,
Ik hoop dat u goed bent bekomen van al die leuke en lekkere dingen tijdens de Kerstdagen. Helaas was het niet een traditionele “Witte Kerst”, maar gewoon Hollands, onstuimig en groen!

De vogelgriep heerst nog steeds heftig in een groot deel van Europa en in Nederland.
Op 13 december j.l. werd duidelijk dat een pluimveebedrijf in Abbega (Frl.) door de A(viaire).I(nfluenza). was getroffen en 63000 duizend leghennen moesten worden geruimd. Geen witte, zoals op de foto, maar het waren bruine.

Jagers mochten tot voor kort niet in de landerijen komen vanwege het gevaar het virus onnodig te verspreiden, echter bijna dagelijks waren wél werknemers van instanties in de landerijen om dode vogels te vinden en op te ruimen en die verstoren tegelijkertijd daarmee ook wilde watervogels. Er werden veel watervogels gevonden, vaak waren het smienten, die soms “zo maar uit de lucht vallen”, als je de opruimers mag geloven. Dat het een vervelende virusvariant van de Aviaire Influenza is, blijkt wel uit het feit dat er nu veel watervogels het loodje leggen, terwijl er ooit uit een onderzoek, geďnitieerd door Aviornis International Nederland, is gebleken dat vooral hoenderachtigen zeer gevoelig waren en allemaal stierven, terwijl watervogels er wat minder last van kregen.

Naar mijn idee zijn het nu vooral de “hutje mutje”-vogels, die er onder te lijden hebben.
Waren het eerst de kuif-, en tafeleenden, die in grote aantallen bij elkaar op de randmeren voorkomen, nu zijn het regelmatig ook smienten, die, zoals bekend, vaak in grote groepen bij elkaar klitten en gezamenlijk foerageren en slapen. Ik vond de mooie foto van een verstild winterlandschap met ondergaande zon treffend als illustratie voor de laatste dagen van het jaar, maar tevens laat dit plaatje zien hoeveel watervogels er soms ’s nachts op de meren en plassen samenkomen. Normaal is er niets aan de hand, maar nu blijkt dit gevaarlijker dan ooit.

Wat ik daarbij een ander vreemd fenomeen vind, is het feit dat er steeds gesproken wordt over dode wilde (water)vogels en dat zijn dan bijna allemaal eenden. Zo nu en dan een dode buizerd of futen, maar nooit en dat zou best even een geluk zijn voor de agrariërs die regelmatig met overlast hebben te kampen, nooit worden er hele kolonies dode wilde ganzen gevonden. Daarvan is ook wel bekend dat ze graag “hutje mutje” in grote hoeveelheden bij elkaar zitten foerageren en slapen. Bleef eerst de gevolgen van de A.I. beperkt tot gebieden rond Biddinghuizen, nu is er een gebied in onze provincie bij gekomen en er is een uitbraak in Kamperveen bij een bedrijf met 14000 vlees eenden, welke moesten worden geruimd.
In onze eigen provincie, in Hiaure, ten noordwesten van Dokkum heeft het griepvirus nu voor de tweede maal toegeslagen, waardoor opnieuw 28500 kippen werden geruimd.
Dit bedrijf werd amper 6 maanden geleden ook al getroffen toen er sprake was van een wat mildere vorm.
Het gaat maar door, nu werd het dodelijke virus vastgesteld in kippenstallen in Boven Leeuwen (48000 geruimd), 4 bedrijven daar in de buurt in een straal van 3 kilometer ook leeggemaakt, een totaal van 248.000 dood pluimvee. Enzovoort, enzovoort, je houdt je hart vast, want in dat gebied met een straal van 10 kilometer zijn wel zo’n 40 pluimveebedrijven te vinden en let wel, alle pluimvee is hier gewoon “opgehokt”.
In de gemeente Krimpenerwaard werd op 22 december bij een dierenhandelaar (die ook pluimvee verkoopt) de dodelijke variant van A.I. vastgesteld en alle 6600 dieren moesten hier worden gedood en geruimd en daar heeft niemand iets aan gehad. Alsof er geen Kerstgedachte bestaat, werd op 25 december een uitbraak geconstateerd van een H5-virustype bij een pluimveebedrijf in Zoeterwoude, Zuid-Holland en binnen een straal van een kilometer werd gelijk ook een ander bedrijf preventief geruimd, totaal
bijna 60000 kippen gedood waar weer niemand wat aan heeft gehad.

Het wordt nu even tijd voor wat anders, want die vervelende “kippengriep” zal het dagelijkse leven best nog wel een tijd kunnen beďnvloeden, misschien zelfs vele maanden tot ver in het volgende jaar en ik hoop van ganser harte dat uw en mijn vogels er niet ook onderdoor zullen gaan. Er bestaat een gezegde dat aangeeft wanneer u te laat bent voor het eten, een bekend huisdier bezit heeft genomen van het voorwerp, waarin het voedsel is gemaakt: “De hond in de pot vinden”. Die uitdrukking was u vast wel bekend, maar wist u dat daar tegenwoordig door allerlei andere dieren, helemaal zelfstandig, helemaal zelf bedacht, een variant op is gemaakt?

Als u de plaatjes bekijkt ziet u de mogelijkheden, al zal het gezegde met de hond toch wel de meest gebruikte blijven. Op de Kerstmarkt in het Duitse Hannover hebben boze herders stapels dode schapen, runderen en herten voor de deuren van het parlement van de Duitse deelstaat Nedersaksen gedumpt.

Ze protesteren daarmee tegen de overlast van de steeds agressiever wordende wolven, die hun kuddes aanvallen, dieren doden, aan- en opvreten; de wolf is in Duitsland beschermd. Volgens de herders zouden de wolven ook steeds minder bang zijn voor de mens, de autoriteiten zeggen echter, dat de herders zich vooralsnog best beter zouden kunnen beschermen.

Eerste regiobijeenkomst in 2017 met Trienko en Janke van der Kaap
Als het jaar ten einde raakt en naadloos over gaat in 2017, begint het nieuwe jaar altijd weer met de maand januari, dat is nooit anders geweest. In die maand januari is er een bijeenkomst van onze regio gepland in de grote zaal van Overwijk in Tijnje, op donderdagavond 26 januari 2017! Die eerst bijeenkomst van 2017 staat altijd in het teken van jaaroverzichten (o.a. verplicht financieel), maar er is dan ook de gelegenheid om met elkaar te toasten op het Nieuwe Jaar, de traditionele Nieuwjaarsborrel!
Daar mag u allemaal op af komen, echt waar, allemaal !!
Bovendien komen dan Trienko en Janke van der Kaap (wie kent ze niet) ons alles vertellen over het ontstaan en andere wetenswaardigheden van hun met recht “imposante watervogeltuin”, met hier en daar wat andere dieren. Wie in de gelegenheid is geweest om al dat moois te aanschouwen, zal graag met hun nog eens willen terugblikken, maar voor anderen is het vast ook interessant om mee te maken hoe het ooit tot stand is gekomen. Er waren altijd veel bijzondere en ook vaak zeldzame
watervogels te zien!

Als dan de laatste dag van het jaar is aangebroken en we met z’n allen wachten tot de klok 12 uur aangeeft en 12 slagen laat horen, dan weten we dat er weer een jaar voorbij is en we aan een splinternieuw jaar zijn begonnen. Een jaar waar weer van alles op ons af komt, goede en verkeerde dingen, zaken waar we mee moeten omgaan, of zoals dat zo mooi heet: “voor-, en tegenspoed”.

Ik wens u en uw dierbaren, mede namens het bestuur van Aviornis regio Fryslân een fijn, veilig en gezellig uiteinde van het jaar 2016 (met vuurwerkbril) en een goede start in 2017!

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2016 J2-DC