De actualiteit van gisteren

16 november 2016 - Verboden

Voortaan ga ik mij, meer dan voorheen, interesseren in de vereniging, waar ik lid van ben. Zeker weten !!!

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
14-12-2016

Beste regioleden,

Daar hadden we zowaar in de nacht van 7 op 8 november j.l. een beetje een voorproefje van de winter. Er werd een paar graden onder het vriespunt gemeten en over de landerijen lag een witte waas. ’s Morgens viel er op 8 november sneeuwvlokken uit de lucht en dat werden er alsmaar meer, zodat het op een heuse sneeuwbui begon te lijken. Het bleef ook een tijdje liggen en het werd zelfs een ietsepietsie wit, maar dat heeft niet lang geduurd.

De dagen er voor werden er in onze provincie pestvogels gesignaleerd, soms waren ze zelfs in groepjes. De waarnemers zagen dat ze zich te goed deden aan de bessen van o.a. de meidoorn en die levert in deze maanden geliefd voedsel voor veel lijsterachtigen. In onze tuin hebben merels een tijdlang de bessen van de vlier geconsumeerd. Deze struik had laat gebloeid en de gevormde bessen hingen er al een tijd in volle glorie, niet ontdekt door de spreeuwen, maar nu wel door de zwarte lijsters.

Andere bessenliefhebbers zijn intussen ook in onze regio gearriveerd, namelijk de kramsvogels en de koperwieken. Deze trekvogels eten ook graag allerhande soorten bessen, maar zijn vaak ook te zien in grote groepen foeragerend in het weiland en ze gedragen zich dan net zo als onze inheemse lijsterachtigen. Deze trekkende vogels zijn afkomstig uit o.a.de Scandinavische landen en zoeken wat warmere oorden op gedurende het winterseizoen. Of zij nu, als trekvogels, de vogelgriep naar onze contreien hebben gebracht is natuurlijk niet duidelijk, het kunnen ook wel andere vogels geweest zijn, of op een andere manier zijn verspreid.

Zeker is wel dat er in de landen om ons heen als Duitsland, Polen, Oostenrijk, Zwitserland, Kroatië en Hongarije weer de gevaarlijke vogelgriep is geconstateerd en Nederland per 9 november wederom een ophokplicht is gaan gelden. Dit is voorlopig alleen op commerciële bedrijven van toepassing om geen uitbraken in ons land te krijgen; bovendien moeten zij ook uiterst waakzaam zijn om “insleep” van buitenaf absoluut te voorkomen. Particulieren hoeven nog niet aan de ophokplicht te voldoen, maar wel wordt geadviseerd pluimvee in een ren te houden en geen wilde watervogels bij de gehouden dieren toe te staan.

De Partij voor de Dieren heeft haar partijprogram gepresenteerd, want er staan verkiezingen aan te komen. Als partij geef je dan aan waar je voor staat en doe je ferme uitspraken, in de hoop dat er kiezers zullen zijn die er door geraakt worden en op deze partij gaan stemmen.


 

 

In dat verkiezingsprogramma doet deze partij veel stevige uitspraken en één daarvan is dat dierentuinen verboden moeten zullen gaan worden. Het is niet zo moeilijk te begrijpen dat in het verlengde van deze uitspraak particuliere houders van bijzondere en/of oorspronkelijke dieren op termijn ook onder zo’n verbod zullen gaan vallen.
Dat moeten we natuurlijk voorkomen en ik raad u dan ook met klem aan, met het voorgaande in uw achterhoofd, absoluut t.z.t. géén stem uit te brengen op de Partij voor de Dieren, maar dat was u toch al niet van plan.

Regiobijeenkomst in Tijnje donderdagavond 24 november

Je kunt natuurlijk niet in de toekomst kijken en ik heb nog steeds geen glazen bol, maar stiekem hoop ik dat op donderdagavond 24 november a.s. veel leden de regiobijeenkomst zullen gaan bezoeken. Het is tenslotte een regioavond, die speciaal is georganiseerd vóór de regioleden. Dhr. Wil Grond zal dan verslag doen van zijn reis langs de Baltische staten naar de Varangerfjord in Noorwegen en dan verder naar de Barentszzee. Dit zijn nou niet bepaald gebieden die wij als route hebben uitgekozen voor een vakantietrip, maar hij wel en dat kon nog best wel eens interessant worden.
Mocht u familieleden, vrienden of kennissen hebben die belangstelling hebben voor dit reisverslag en hier ook bij aanwezig zouden willen zijn, dan is dat helemaal geen probleem, allemaal welkom! Misschien wordt het dan toch nog druk!
Van het bestuur mag u gratis koffie gebruiken, dat is al een behoorlijke tijd gewoonte geworden en is ook nu niet veranderd. Alle overige consumpties zijn verder voor eigen
kosten, maar daar was u ook al van op de hoogte.
U bent ook op de hoogte van de gewoonte van de laatste keren om tijdens deze avond in de pauze een kleine verloting te organiseren om de kas te spekken.
Met het gegenereerde geld kan het bestuur weer andere dingen betalen bij zaken die alle leden ten goede komen.
Indien u een kansje waagt, gaat u mogelijk met een leuk prijsje weer huiswaarts!

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2016 J2-DC