De actualiteit van gisteren

30 oktober 2016 - Niet Missen:
Kom allemaal naar de Regioavond op 24 november !!!

Voortaan ga ik mij, meer dan voorheen, interesseren in de vereniging, waar ik lid van ben. Zeker weten !!!

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
16-11-2016

Beste regioleden,

Op 18 oktober j.l. werd door het K.N.M.I. code geel voor het hele land afgegeven i.v.m. de kans op zwaar weer in het hele land. Er zou veel wind komen en regen en onweer, mogelijk zelfs met hagel en zware windstoten. Nou, een gewaarschuwd mens telt voor twee, in onze provincie viel het allemaal wel mee, daar ging het niet zo extreem raar, maar in Noord Holland was het even anders. Daar richtte in Winkel een voorbijtrekkend windhoosachtig geval zware schade aan.

Dakpannen, complete daken en bomen moesten het ontgelden. In Landsmeer werd de kop van een oude poldermolen met wieken en al van de romp gescheiden en in andere plaatsen zoals o.m. Zaandam werd ook schade geleden.

Het gaat goed met de otter las ik in de krant van 17 oktober. Vorig jaar waren er 160 in Nederland, nu zijn het er al 185, echter er werden over het gehele jaar ook 50 doodgereden, het hadden er dus al meer kunnen zijn!

Daar moeten dus nog goede maatregelen worden genomen. Als leefgebieden van otters doorsneden worden door autowegen dan kun je er op wachten dat er sneuvelen.
Een goede onderdoorgang biedt in veel gevallen wel een oplossing. De meeste otters wonen in Overijssel en Fryslân; er duiken ook steeds meer otters op, die afkomstig zijn
uit Duitsland.


De herfst is niet mijn ding, ik heb er niets mee, dat vertelde ik vast wel meer dan één keer. Echter, er zijn toch ook wel zaken waar ik dan een beetje vrolijker van wordt en dat is het parelend geluid van de zang van het roodborstje, dat zich nu ergens in onze tuin bevindt. Roodborsten zijn trekkers, dus het kan ook zo maar gebeuren dat dit vogeltje verder trekt en er een ander voor in de plaats komt. Maakt niet uit, als die dan ook maar zingt!De meeste maďs zal nu wel geoogst zijn, neem ik aan. Wat er hier in de buurt stond is weg en dat geeft gelijk weer een ruimer zicht. Heel veel regen is er tot nu toe nog niet gevallen, dus om het te kunnen oogsten viel het alleszins mee. Het is ook wel eens anders geweest rond deze tijd; dan trokken de landbouwmachines diepe sporen in de natte ondergrond.

Hoe verder we de herfst in gaan, hoe meer het blad verkleurd.

Er valt ook meer, maar afgezien van de eerst najaarsstorm van die op 18 oktober gaat het allemaal nog vriendelijk. De nachten worden kouder, hier en daar in het midden van het land was er even al wat vorst aan de grond. Doordat er ook wat meer regen is gevallen dan de weken daarvoor kan het ook zo maar gebeuren dat de paddenstoelen de grond uit schieten (letterlijk, als paddenstoelen!). Maar wat zijn ze mooi die grote, “rood met witte stippen”.


Gaan we ook nog wat doen?
Ja, op donderdagavond 24 november a.s. in de grote zaal van Overwijk in Tijnje kunt u komen om te kijken en luisteren naar een verslag van Wil Grond van de reis langs de Baltische staten naar de Varangerfjord in Noorwegen en naar de Barentszee. Wordt erg interessant, dus probeer deze bijeenkomst niet te missen.
Maak een aantekening op kalender of in de agenda. Zorg dat u er bij bent!

De laatste jaren veranderd er veel in onze wereld en het gaat in een razendsnel tempo, kijk alleen maar naar de digitalisering rond om ons heen. Heel veel mensen kijken naar een scherm(pje) voor het verkrijgen van informatie en als ik goed ben ingelicht zit u dat nu ook te doen! Goede zaak. Ook dieren gaan met de tijd mee, gemak dient het dier!

Op 28 oktober wordt op een pluimveebedrijf in Deurne (NB) een vorm van een milde vogelgriep vastgesteld. Dan denk ik altijd gelijk: Nee hč, toch niet weer in Nederland; daar gaan we weer! Het zal wel weer moeilijk genoeg zijn voor zo’n bedrijf, want alle 11000 (elfduizend) kalkoenen, 3500 fazanten (vijfendertighonderd) en 2000 (tweeduizend) eenden moeten worden gedood en vernietigd (dat heet ruimen, zo zijn de regels). Ik houd mijn hart vast voor de drie bedrijven die in de naaste omgeving liggen. Hoe zo’n mild virus daar nou weer terecht komt is waarschijnlijk een raadsel, de “trekvogels” zullen wel de “schuldigen” zijn. Maar het is altijd weer bij die grote bedrijven waar het tot uiting komt en dat geeft te denken.

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2015 J2-DC