De actualiteit van gisteren

2 oktober 2016 - Een rijke voedertafel

Voortaan ga ik mij, meer dan voorheen, interesseren in de vereniging, waar ik lid van ben. Zeker weten !!!

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
16-11-2016

Beste regioleden,

Zo zijn we dan in oktober aangekomen en u ziet het, er valt steeds meer blad, ook op het water. We gaan verder de herfst in, met gelukkig immer nog mooi en rustig najaarsweer. Het is al wat kouder en met af en toe een beetje regenwater, maar het is ook nog best te doen.

In onze tuin staan twee eikenbomen naast elkaar. Dat ze naast elkaar staan is toeval.
Elk najaar, net zoals nu, geven deze twee bomen een zee aan vruchten. Niemand doet daar wat mee, wij in ieder geval niet, want eikeltjesthee komt, geloof ik, uit een sprookje en varkens hebben we ook niet. Aan ons zijn die vruchten van de eikenboom dus niet besteed en het merendeel zal er af vallen en niet worden gebruikt. Destijds, toen er nog Mandarijn- en Carolina eenden in het perk er onder liepen werden er wel eens hele eikels door hen in één keer opgenomen en doorgeslikt. Hadden die eikels toen toch nog een functie.

Twee kilometer verderop is een grote roekenkolonie en deze vogels ontdekken de ruime voedselbron elk jaar weer opnieuw. Het is voor hen natuurlijk helemaal niet zo ver vliegen, hemelsbreed minder dan twee kilometer en ze komen dan ook massaal op dit prachtige maal af. Door het gedrang van de soms meer dan vijftig vogels tegelijk in, op en tussen de takken vallen er vele vruchten vroegtijdig naar beneden. De roeken zijn zo nu en dan ook wel eens zeer onhandig bezig, door de eikel aan het steeltje mee te nemen en er mee weg te vliegen, de landerijen in. Echter, dan valt veelal de eikel uit het kapje en kunnen ze terug, om een nieuwe te halen. Ik ben erg benieuwd waar volgend jaar in de buurt overal jonge eikenboompjes de kop opsteken.
Zo nu en dan, met een zekere regelmaat, komt er ook een Vlaamse gaai een kijkje nemen en neemt ook een eikel mee.
Deze vogels schijnen er ook verzot op te zijn. Op zich is de verschijning van een dergelijke vogel bij ons wel bijzonder te noemen, zo te midden van al die weilanden en omdat er nu nog wat blad aan de bomen zit, hoor je hem vaker meer dan dat je hem ziet. Voordat de roeken de eikenboom zijn gaan plunderen hadden ze eerst de appels van de appelboom iets verderop aangevallen. Ik heb dat vast al wel eens eerder verteld. Ze pikken dan een paar gaten in en gaan dan naar de volgende vrucht, welke dan ook weer wordt aangepikt.


 

 

Dat is nu zo goed als over, maar nu hebben een klein groepje spreeuwen ontdekt, dat de bijna rijpe appels best zijn te pruimen en ze pikken er ook verscheidene aan, net zoals dat de roeken dat eerst deden. Zo raak je als appelbomeneigenaar van de regen in de drup!


Het “Usutu-virus”, waar merels aan dood kunnen gaan, heeft in onze tuin gelukkig nog niet toegeslagen.
Regelmatig zie ik nu drie mannen met elkaar de strijd aangaan, waarbij het lijkt alsof ze nu al bezig zijn om een territorium af te gaan bakenen. Twee zullen misschien wel dit voorjaar op ons erf gebroed kunnen hebben en die derde zal wel een doortrekker kunnen zijn geweest, maar welke was welke? Dat weet je bij dergelijke vogels natuurlijk nooit zeker, omdat ze allemaal op elkaar lijken. Gaan we nog wat doen?

 

Bijeenkomst 24 november 2016 in Tijnje
Zeker, op 24 november kunt u terecht in de grote zaal van Overwijk in Tijnje voor een verslag van Wil Grond over de reis langs de Baltisch staten naar de Varangerfjord in Noorwegen en de Barentszee. De Baltische staten zijn landen aan de oostkust van de Oostzee. Estland, Letland en Litouwen zijn nou niet bepaald de landen waar wij regelmatig doorheen reizen en de Varangerfjord en de Barentszzee bezoeken we nou ook niet elke maand. Een reden te meer om eens op die avond te komen kijken en luisteren betreffende bijzonderheden uit die onbekende verre streken.

Komen dus op donderdagavond, 24 november a.s. Kom alstublieft met velen! Als u nu al vast aantekeningen maakt in uw agenda of op de kalender, kunt u die datum ook niet vergeten!

Bij de herfst horen ook typische herfstverschijnselen, zoals de bloemen die rond deze tijd in de tuinen gaan bloeien en in de handel worden aangeboden. De herfstaster is zo’n bloeier in de tuin, die meestal blauwpaars is, maar tegenwoordig ook wel in andere paarsachtige tinten te koop wordt aangeboden. De herfstchrysant, voorheen vooral met hele grote snijbloemen in een boeket met de grote bruine bladeren van de Amerikaanse eik aangeboden, is tegenwoordig ook als plant in bolvorm, met een heel groot aantal wat kleinere bloemen te verkrijgen. Niet alleen in de kleur zoals op de foto, maar ook in allerhande andere mooie kleuren.

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2015 J2-DC