De actualiteit van gisteren
2 oktober 2016 - Inheems of Exoot ???

Voortaan ga ik mij, meer dan voorheen, interesseren in de vereniging, waar ik lid van ben. Zeker weten !!!

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
16-10-2016

Beste regioleden,

Héél langzaam glijden we de herfst in. Dat gaat gelukkig geleidelijk, want met het uitzonderlijke mooie weer van de laatste tijd merk je er eigenlijk nauwelijks wat van, maar toch! Er verkleurt wat blad, het waait ietsje meer, er valt al wel eens wat meer blad naar de grond, het regent al wel eens wat meer en de dagen worden merkbaar korter.

Mocht het zo zijn dat u hier en daar wat vruchtdragende bomen op uw erf hebt, dan is de herfst ook zo’n moment dat er zo nu en dan ook wat meer dan alleen maar blad naar beneden komt. Mooi meegenomen, voor de appelmoes of pruimenjam, maar misschien ook wel om zo op te kunnen eten.

Eerder deze maand werd in Beuningen in Overijssel (achter Oldenzaal, niet ver van de Duitse grens) weer een eenzaam wolfachtig dier gesignaleerd. Uit DNA-testen van de ontlasting van het dier is komen vast te staan dat het inderdaad een wolf is geweest, die daar op Nederlands grondgebied een tijdlang heeft rond gestruind. In Duitsland, aan de andere kant van de grens, wonen al een lang een aantal roedels wolven en het is voor die dieren slechts een dagmars om bij ons te komen rondneuzen. Er zullen nu wel weer mensen zijn die euforisch rondbazuinen hoe geweldig het zou zijn: “De wolf terug in Nederland!”. Daar zult u mij nooit over horen!

Het “Usutu-virus” is dodelijk voor merels (zwarte lijsters), Lapland uilen en mogelijk ook voor mussen. Sinds enkele weken worden er dode merels gevonden in Gelderland, Brabant en Limburg. Het virus is afkomstig uit Afrika, wordt door muggen overgebracht.
Trekvogels zijn mogelijk de oorzaak van de verspreiding in Europa; in 2001 al vastgesteld in Oostenrijk en nu via Duitsland ook over de Nederlandse grens. Bij onze oosterburen ging het extreem, er vielen al meer dan 300.000 vogels aan het virus ten prooi. Gelukkig schijnt het virus niet zeer gevaarlijk voor de mens te zijn, al kan men er wel door besmet raken en ziek worden. Het vermaledijde “ophokken van pluimvee” is vooralsnog niet aan de orde, geloof ik.

Op 22 september j.l. vloog een zwerm van deze vogels, zoals op de foto’s, een beddenwinkel in Leeuwarden binnen. Je zou denken dat het op zich natuurlijk niet zo erg zou zijn, ware het niet, dat je ze er maar moeilijk uit kon krijgen en vogels horen nou eenmaal niet in een winkel vol met bedden. Bovendien en dat is al helemaal niet zo fijn, de ontlasting van spreeuwen is meestal nogal dun en eenmaal in het nauw poepen ze ook nog eens extra veel. De bedden werden er dus nou niet bepaald schoner op; gelukkig zijn ze met behulp van medewerkers van de Dierenambulance na een dag en een nacht weer uit de winkel verdreven. Op twee na, die hebben dit avontuur niet overleefd.

De twee reuzenpanda’s, die rond deze tijd in Ouwehands Dierenpark zouden zijn gearriveerd, komen een half jaar later. De Chinese eigenaars hebben nog al wat eisen gesteld aan hun toekomstige verblijf, zodat er hier in Nederland nog het een en ander aan aanpassingen moesten worden gedaan. Al met al is het een dure grap dat leasen van deze dieren; ze moeten er wel 1 miljoen aan huur voor betalen (per twee per jaar!.

Op 24 september werd bekend dat er naast de eerste bever, die al een tijdje in onze provincie bivakkeert, er nu ook een tweede is gesignaleerd. Niet direkt in de buurt van de ander, maar via al dat water van Fryslân, zou het toch mogelijk moeten zijn dat ze elkaar op den duur eens tegen komen. Of het dan een stel wordt is natuurlijk ongewis, want van beide dieren zijn de geslachten niet bekend. Hoe het dan verder gaat met de populatie, mocht er onverhoopt zich toch een span gaan vormen, je weet het maar nooit. Feit is dat er elders in Nederland al gebieden zijn waar men zich zorgen begint te maken over de aantallen aanwezige bevers! Dat er daar al te veel zijn dus.

Gaan we nog wat doen?

Ja, op donderdag 24 november bent u weer welkom in Tijnje. Dat is nog wel een eindje verder, we moeten eerst ook nog oktober door, maar noteer het maar vast. Kunt u het ook niet vergeten zo in de stijl van: “och ja, dat was ook zo, ik was wel van plan om er naar toe te gaan maar helemaal vergeten; nog net op tijd, goed dat ik het had genoteerd!” Let wel: Het bestuur van Aviornis regio Fryslân organiseert zo’n avond speciaal voor de leden, het is dus niet andersom! U bent allemaal welkom, of u nou al lang lid bent of slechts kort, u mag allemaal komen!Buurman of buurvrouw (als u die leuker vindt) mag ook meekomen!

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2015 J2-DC