De actualiteit van gisteren

18 september 2016 - We zijn weer actueel !!!

Voortaan ga ik mij, meer dan voorheen, interesseren in de vereniging, waar ik lid van ben. Zeker weten !!!

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
16-10-2016

Beste regioleden,
Het is al weer enige tijd geleden dat u een bijdrage aan deze website hebt kunnen zien.
De laatste keer, vóór het zomerreces, was zondag 28 mei. Intussen is er vast al wel van alles gepasseerd, want wij allen zitten natuurlijk niet stil in de zomermaanden.Zo kwamen er in de tussentijd nieuwe leden binnen t.w.:
E.Hoekstra, Ljouwerterdyk 5, 9074 AA Hallum,
dat was nog in mei en begin september kwam er nog een lid bij, t.w.
J.Jongsma, Tjongervallei 7, Oude Horne.
Welkom als lid van Aviornis en binnen onze regio!

 

Het moet gezegd, over zomerweer hadden we niet te klagen. Er zullen vast wel genoeg leden zijn geweest die met gemak hun aanwas aan jonge dieren hebben zien opgroeien.
Het was er wel weer voor!

Als je, zoals ik, een vlinderstruik (Buddleja davidii) in de tuin hebt dan duurt het niet zo lang tot er tijdens de bloei een groot aantal vlinders op af komen. Het is heel boeiend om te zien hoe de bloemen van deze struik als een magneet rondfladderende vlinders aantrekken. Je ziet ze soms van ver aankomen en alsof ze aan een onzichtbaar elastisch touwtje zijn vastgemaakt, zo worden de vlinders door de geurende bloemen aangetrokken. Op de foto zijn meerdere vlinders te zien van meerdere soorten, het koolwitje was net even weg, maar die was er ook niet weg te slaan. Het is een beetje een zoekplaatje, maar kleine vos, atalanta (meerdere) en dagpauwoog zitten er op.

Het was dus bijzonder mooi weer deze zomer. Records werden er ook opnieuw gebroken.

Op 7 september 2016 was het de warmste septemberdag ooit, sinds het meten en registreren van gegevens van het weer. Temperaturen van boven de 30° C kwamen voor, niet alleen op die specifieke dag, ook nog later in deze maand werden deze broeierige temperaturen gehaald. Op donderdag 8 september werd het winterseizoen van onze regio weer geopend met een bijeenkomst in de grote zaal van Overwijk in Tijnje.

Hiervoor was Hans Wassenaar uitgenodigd, die een lezing zou geven over “de Nieuwe Generatie”, relaties tussen ouders en hun jongen. Voordat ik hier wat over uit ga leggen, moet mij eerst nog even wat van het hart! Het is uitermate diep triest, dat er bij zo’n mooie en boeiende lezing met uitermate fraaie foto’s slecht 14 bezoekers in de zaal zitten. (herhaal.. veertien!) O.K., je kunt wat anders te doen hebben, je wist van te voren ook niet hoe mooi het zou worden of anderszins, maar we hebben in onze regio rond de 200 leden en er komen er slechts 14! Dat is nog géén 10%! Ik zei het al: Diep triest!

De presentatie was voor onze leden speciaal gericht op de wisselwerking tussen vogels en hun jongen. Heel veel bijzonder mooie plaatjes van heel veel bijzondere vogelsoorten kwamen voorbij, ik heb mijn best gedaan om er een paar soortgelijke bij te vinden.
Ze lijken wel een beetje op de dia’s die Hans Wagenaar liet zien, maar die van hem waren stukken fraaier. Daarbij kwamen bekende maar ook meerdere onbekende soorten voorbij en de relaties tussen ouders en hun jongen werd meermaals uitvoerig besproken. Het verschil tussen nestblijvers en nestvlieders kwam aan de orde, evenals de spagaat waarin ouders van nestblijvers zich bevinden bij het moeten voeden van hun jongen; ze moeten veel voedsel zoeken (sommigen hebben vaak wel 10-12 jongen) en moeten zelf ook nog leven. Daarnaast komen er soms ook nog vervolglegsels, dus stel je dat maar eens voor! Ook was er aandacht voor de diversiteit in grootte en plaats van vele verschillende nesten, soms gemaakt met behulp van korstmossen en spinrag (o.a. kolibries) of wat grover materiaal als takken en twijgen (bij roofvogels of kraaiachtigen) Kortom, al met al, een hele mooie en boeiende lezing met hele mooie foto’s.

Verder nog wat?

Ja, de herfst is in aantocht, heel eenvoudig af te meten aan het feit, dat er zo nu en dan al blaadjes van de bomen beginnen te vallen. Persoonlijk ben ik daar helemaal niet blij mee, hoewel we nu al aardig aan het na-zomeren zijn geslagen, toch komen er op termijn lagere temperaturen en meer wind naar ons toe. Natuurlijk zullen er ook weer mensen zijn die zullen zeggen: “Who cares”!

De dagen worden korter, maar er komen ook mooie kleuren op ons af.
Zo zal het groen van de bladeren van de bomen en struiken langzamerhand gaan verkeuren in geel, oranje, rood of bruin. Dat heeft natuurlijk ook wel weer wat!

De eerstvolgende bijeenkomst van onze regio in de zaal van Overwijk in Tijnje is op donderdag 24 november a.s.

Dat duurt nog wel even, maar schrijf het maar wel al vast in de agenda of op de kalender, kunt u het zeker niet meer vergeten en hopelijk komen er dan wat meer dan 14!

Dan nog even dit:Tijden veranderen; vroeger vingen de katten muizen, tegenwoordig zoeken ze slechts op via internet!

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2015 J2-DC