De actualiteit van gisteren

8 mei 2016 - Afwisselend winter, zomer, winter??

Voortaan ga ik mij, meer dan voorheen, interesseren in de vereniging, waar ik lid van ben. Zeker weten !!!

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
18-09-2016

Beste regioleden,

Net als je dan denkt dat nu toch wel eindelijk het voorjaar zal aanbreken is het koud en guur met nu en dan nachtvorst. Het werd zelfs nog erger op 25 april j.l., toen in de namiddag gedurende een kleine 40 minuten een fikse hagelbui met forse donderslagen zorgde voor grote chaos op de weg en in de buurt van Grou voor slippartijen en forse blikschade aan diverse voertuigen op de snelweg aldaar.

Op de grond zag het er toen zo uit als op de foto en u begrijpt ook wel, dat wanneer je heel veel hagelkorrels bij elkaar hebt, dan vormt zich een tapijt. Aangezien de temperatuur van dien aard was, dat het nog niet eens snel dooide, lag er de volgende dag op plekken nog steeds hier en daar een hoopje wit materiaal.

Dit merelnest was gebouwd in de klimop, precies onder de dakgoot, dus de jonge vogels zijn gevrijwaard gebleven van hagelregen op hun kopjes. De temperaturen waren echter nog van dien aard, dat de moedervogel nog wel haar best deed om de 5 jongen bij te warmen. Veel ruimte hebben de inmiddels flink uit de kluiten gewassen jonge zwarte lijsters niet meer, want ze pasten nog maar nauwelijks in het nest.

Dat is goed te zien op bijgaande foto, het past allemaal nog maar net. Toch knap dat zo’n merelvrouwtje zo’n kunstig nest weet te bouwen waar de jongen dan bijna uitpuilen, totdat ze eigenlijk wel zo groot zijn, dat ze er wel uit moeten. En dat gebeurden dan ook twee dagen later, toen er 4 waren verdwenen en er nog eentje op het nest was achtergebleven. Die verdween de daaropvolgende dag ook en toen was het nest helemaal leeg, allemaal uitgevlogen.

U zag hem ook, een soortgelijke foto van twee vechtende fazantenhanen op een “centerfold” (middenpagina) van de Leeuwarder Courant van 29 april j.l. ? Je kon er ook niet omheen, zo’n prachtige foto, over de volle breedte afgedrukt. Bij het zien van de naam van de fotograaf, Marcel van Kammen, ging er bij u ook direkt een lichtje branden en een belletje rinkelen? Jazeker, dat was de natuurfotograaf, die tijdens de laatste bijeenkomst in Tijnje ons heel veel van zijn vogel-, en natuurfoto’s heeft laten zien.
Bijzonder dat dan nu weer een foto van hem de krant haalt!


Altijd, ieder jaar weer, bloeien zo rond het einde van de maand april de paardenbloemen. Deze plant, voor sommigen is het onkruid met zijn haast onuitroeibare penwortel, is voor heel veel pluimvee een delicatesse.
Konijnen zijn er verzot op, maar kippen vinden het ook geweldig en mijn ganzen waren niet te stuiten. Het schijnt dat het komt omdat dit gewas een beetje bitter smaakt, wat de betreffende dieren dan weer heel lekker vinden. Hetzelfde verhaal gaat ook op voor de witlof (wij eten altijd de bleke vorm) dit is dezelfde familie en ook wat bitter.

 

Als de paardenbloemen dan ook eenmaal massaal zijn gaan bloeien, kan het zo maar zijn, dat hele landerijen van groen naar geel verkleuren. De pluizenbollen, die daarna spontaan ontstaan zijn u natuurlijk wel bekend en als het er heel veel zijn en er staat wat wind, dan krijg je een hele wolk paardenbloemenzaadpluis door de lucht.

In mijn beleving bloeide de Japanse sierkers (Prunus serrulata) en dan vooral de “gevuld bloemige” altijd rond de 5e mei. Ook dit voorjaar is het weer het geval; zo zijn voor mij de bloei van de Prunus en de Bevrijdingsdag met elkaar verbonden. Helaas duurt de bloei nooit zo verschrikkelijk lang en ontstaat er dan later een behoorlijk tapijt aan roze bloemblaadjes, die overigens na verloop van tijd verschrompelen en tussen de gewassen verdwijnen.

De 5e mei 2016 schijnt nog nooit zo warm geweest te zijn. Het was dan ook vreemd gesteld met het weer; op het ene moment (25 april) kon je nog niet naar buiten zonder de warme winterjas en amper 10 dagen later sloeg je een wel heel bijzonder raar figuur met een dergelijke outfit en kon bijna alles wel uit. Dit heerlijke weer met zomerse temperaturen mag nog wel even zo door gaan, verveelt ook niet snel!

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2015 J2-DC