De actualiteit van gisteren

10 april 2016 - Wie gaat 21 mei mee naar Walsrode?

Voortaan ga ik mij, meer dan voorheen, interesseren in de vereniging, waar ik lid van ben. Zeker weten !!!

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
18-09-2016

Beste regioleden,

Opnieuw een heugelijke gebeurtenis, er heeft zich al weer een nieuw lid aangemeld!

A.J.Talsma
Doniawei 36
Damwoude.

Welkom in onze regio!

Toen was het zo maar Pasen, met niet eens zo heel slecht weer, behalve op de tweede Paasdag, toen kreeg heel Nederland het weer voor zijn kiezen, met de nodige schade hier en daar tot gevolg. Maar ondanks wat slechtere dagen, komen we toch wel langzaam in de echte lente!

Zo rond 11 maart las ik in de krant en twee weken later zag ik het op TV, dat een rechter heeft toegestaan dat er eindelijk ruimte gemaakt mag worden in de damhertenpopulatie in de Waterleidingduinen en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.
Daar lopen er nog al wat los rond, in het jaar 2000 zo’n 150, nu wel 4000, met alle gevolgen van dien. Natuurlijke vijanden, zoals wolven, hebben de damherten in Nederland niet, dus er komen alleen maar meer bij. Je zal er ’s avonds laat of gedurende de nacht onverwachts maar eentje voor de auto krijgen, ben je mooi de pineut; er waren al 61 aanrijdingen in 2014!

De populatie damherten groeide langzamerhand uit tot een plaag voor de bevolking aldaar, want de dieren lopen niet in een park, maar overal! Het systematisch vernielen, vertrappen en opeten van gewassen van akkerbouwers maakt de mensen daar nou niet bepaald blij. Er is in deze gebieden weinig meer van de biodiversiteit over en een oorspronkelijke bewoner zoals het ree is daar ook al verdreven vanwege geen voedsel meer. Daarnaast het plunderen van de koffieautomaat in de supermarkt (grapje!) en het regelmatig kaal vreten van de bloemperken en andere aanplant in tuinen van particulieren. De Stichting Faunabescherming windt zich weer op, omdat het gemaakte rapport, wat de rechter heeft doen besluiten om de populatie wat uit te mogen dunnen, tot totaal uiteindelijk 1000 stuks, volgens hen aan alle kanten rammelt, maar ze zullen de plaatselijk bevolking wel niet hebben gevraagd en met een oplossing komen ze zelf ook niet. Bovendien vinden ze dat er absoluut niet op de herten mag worden gejaagd, want dan worden ze schuw!

Op zaterdag 21 mei heeft het bestuur van regio Fryslân een busreis naar het vogelpark Walsrode gepland.
U hebt allemaal op 18 maart j.l. een mail in uw mailbox gekregen, verstuurd door de voorzitter.
Hier in staat precies vermeld hoe en waar u zich kunt opgeven, wat de opstapplaatsen zijn, (let op, het zijn er slechts 2) en de kosten voor deze mooie en interessante dagtrip.
Zoek die mail nog even op in uw mailbox als u nog mee wilt. Er staat in dat schrijven niet bij tot wanneer u zich uiterlijk op kunt geven, maar wacht er niet te lang meer mee, want “vol is vol”, misschien is de beller nog wel sneller!

Op donderdag 31 maart was de laatste bijeenkomst van dit winterseizoen van onze regio in de grote zaal van Overwijk in Tijnje.
De vogelfotograaf Marcel van Kammen was te gast om heel veel van zijn sublieme vogelfoto’s te laten zien. We kregen ze uit heel veel landen en verre werelddelen te zien en ze waren allemaal prachtig en alle getoonde vogels lieten wel een of andere actie zien.

Dit is een foto van een waterral, een vogel die men maar zeer weinig ziet, omdat zijn levenswijze zich vooral in de rietmoerassen en brede rietkragen afspeelt. Het toeval wilde, dat ik deze foto al jaren op mijn computer in de verzameling watervogels heb opgeslagen. Ooit deze opname van het internet geplukt van een “wallpaper-site”, omdat ik hem mooi en bijzonder vond en naar nu bleek was deze foto van hem en ooit verkocht aan een dergelijke website.

Al op 22 maart j.l. zag ik hier de eerste broedende wilde eenden bij ons in de buurt.
Misschien waren ze bij u of op andere lokatie ’s nog wel eerder. Als het weer zo blijft en er komt nog geen kroos en ander leven in de sloten dan komt er van deze ronde eendenkuikens straks heel weinig groot. Moeten ze het later nog maar eens proberen, nieuwe ronde, nieuwe kansen, maar dan zijn de vooruitzichten op overleving een stuk gunstiger!

En dan nog even dit:


 
Spreekt voor zich.

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2015 J2-DC