De actualiteit van gisteren

21 februari 2016 - De natuur is +/- 6 weken te vroeg ....

Voortaan ga ik mij, meer dan voorheen, interesseren in de vereniging, waar ik lid van ben. Zeker weten !!!

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
07-03-2016

Beste regioleden,

Ondanks de zo nu en dan aanwezige nachtvorst is de natuur toch een week of zes vroeger dan andere jaren. Die paar dagen met vorst kunnen de meeste planten er niet van weerhouden om te doen alsof het al begin april is, want er zijn al narcissen en krokussen in de bloei gezien. Al zullen die soms wel op een wat beschut plekje staan, maar toch.

Dan kun je er zo nu en dan ook wel wat van plukken om in een bijzonder vaasje te zetten om daarmee alvast het voorjaar in de huiskamer te brengen. Het fleurt er binnen vast wel een beetje van op, want al hebben we dan geen echte winter, alle dagen nattigheid maakt het er in de tuin ook niet veel fleuriger op.

Bij deze tijd van het jaar, volkomen onafhankelijk wat voor weer het is, kun je overal wel de wilgenkatjes vinden, tenminste als er daar wilgen staan natuurlijk. Het prille stadium van de bloeiwijze van deze boom is ook zo’n voorbode voor het naderende voorjaar. Later, als de temperatuur is gaan oplopen, worden de katjes veel groter en gaan geel verkleuren als ze gaan bloeien.

Al lijken ze erg op knuffelberen, dit zullen toch ook wel geen katjes zijn om zonder handschoenen aan te pakken. Mooi zijn ze wel en ook uniek, omdat ze het logo zijn geworden van het Wereld Natuur Fonds. De reuzenpanda is een soort, waarmee het in de natuur niet zo geweldig goed ging, er schijnt echter intussen door allerhande beschermende maatregelen wel een gestage verbetering van de aantallen te zijn.
Nederland heeft er twee in bruikleen gekregen om ze aan wie ze maar wil zien tentoon te stellen, echter daar hangt wel een prijskaartje aan, 1 miljoen dollar per jaar voor twee reuzenpanda’s. Van de opbrengst worden veel goede dingen gedaan voor het behoud en vooruitgang van deze dieren in het wild. Ouwehands Dierenpark in Rhenen op de Grebbenberg gaat er dus twee krijgen in september van dit jaar en moet er dan een tijdje op passen. Verzorgers uit het dierenpark zijn nu naar China afgereisd om daar de nodige kennis en ervaring met deze dieren op te doen en als ze dan in Nederland komen worden ze bijgestaan door meegekomen verzorgers uit China.

Het winterseizoen van regio Fryslân is nog niet helemaal afgelopen, er is in ieder geval nog een bijeenkomst in Tijnje en wel op 31 maart a.s. Ik weet ook wel dat het nog even duurt voor het zo ver is, maar het kan helemaal geen kwaad deze datum alvast in uw agenda te zetten of op de kalender met rood te onderstrepen en er AVIORNIS bij te zetten! Het is tenslotte zo: “de tijd gaat snel, bedenk dat wel!”


Nog zo’n belangrijk item is de A.L.V., de Algemene Leden Vergadering, welke dit jaar wordt georganiseerd door de regio Holland en wordt gehouden op 9 april a.s. in Diergaarde Blijdorp in het EAUditorium.
U dient zich daarvoor wel van te voren op te geven (logisch, want men wil natuurlijk wel graag weten hoeveel er op af komen).
Hoe e.e.a. in zijn werk gaat kunt u lezen op bladzijde 82 en 83 van het februari nummer van het Aviornis tijdschrift ook wel “Ons Boekje” genoemd (nummer 247 jaargang 43).

 

 

Iets dergelijks zag ik laatst bij ons in de buurt in de weilanden gebeuren. In het hele vroege voorjaar, maar ook al daarvoor in december, is het weer de paringstijd van de hazen, waarbij er driftig achter de vrouwtjes wordt aangelopen. Soms is er een hele groep tegelijkertijd mee bezig en gaat het heftig tekeer; soms wel eens zo erg dat de plukken haar in het rond vliegen als de mannen het niet met elkaar eens zijn en bepalen wie de sterkste is. Zo ongeveer elke twee maanden vindt dit soort rituelen plaats en dat gaat dan door gedurende het gehele jaar. Het vrouwtje werpt in de wintermaanden slechts enkele jongen, vaak 1 ŕ 2, in de zomermaanden zijn dat er een paar meer, soms zo’n 4 ŕ 5.

Over het algemeen ben ik niet zo blij als biologen en andere natuurmensen heel erg tevreden zijn met de verschijning van wolven in Nederland. In maart 2015 heerste er een euforie rondom de rondwandeling van een enkele wolf in Drenthe en Groningen; de wolf was na 150 jaar terug in Nederland! Probleem is natuurlijk: waar moeten ze naar toe, waar moeten ze leven en in eerste instantie nog veel belangrijker waarvan? Als ik dan een plaatje tegenkom zoals deze kunt u zich natuurlijk wel voorstellen dat ik daar helemaal niet blij van wordt! Nu moet het niet gekker worden, wolven die zich gaan bezighouden met het opruimen van jachtwild! Laat ze achter de vossen aan gaan, daar hebben we er meer dan genoeg van!

Waar we er nu ook nog wel genoeg van hebben zijn de veldmuizen. Het zijn er zeker echt niet zo verschrikkelijk veel als het jaar hiervoor, maar elke keer als je op een boerenerf een kat zich tegoed ziet doen aan iets wat op een gehaktballetje lijkt, dan is het een veldmuis die ter plekke wordt geconsumeerd. Het is natuurlijk wel bijzonder milieuvriendelijk maar een erg fraai geheel is het natuurlijk niet. Dat er nog veel muizen waren gaf ik laatst ook al aan vanwege al die grote zilverreigers die een paar maanden geleden in de weilanden bij ons in de buurt te zien waren.

Zo nu en dan zie ik er nog wel eens eentje, maar van de blauwe reiger echter nu weer veel meer.
Vooral in een weiland waar schapen lopen tel ik er zo nu en dan zo maar meer dan 10.
Ook weer niet zo heel verwonderlijk als er een reigerkolonie slechts op twee kilometer afstand te vinden is.
Of de muizen door de schapenvoetjes verstoord, geplaagd en/of gedwongen worden om bovengronds te gaan is mij niet helemaal duidelijk, maar de reigers hebben steevast dagelijks een voorkeur voor dit perceel.

En dan nog even dit:

Het voorjaar is in aantocht en Pasen……

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2015 J2-DC