De actualiteit van gisteren

10 januari 2016 - Een goed voornemen voor 2016:
Voortaan ga ik mij, meer dan voorheen, interesseren in de vereniging, waar ik lid van ben !!!

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
07-02-2016

Beste regioleden,

Het is een goed oud gebruik om iedereen aan het begin van een nieuw jaar de allerbeste wensen mee te geven. Daarbij wil ik niet achterblijven en doe dat aan de hand van een stokoude nieuwjaarskaart, een ding wat men vroeger aan elkaar verstuurde i.p.v. een wens per e-mail of anderszins. Aangezien e.e.a. op deze verkleinde kaart wat moeilijk is te lezen, hierbij de tekst:

Nu het Nieuwe Jaar zijn intree heeft gedaan
en het Oude Jaar is heengegaan,
wensen wij u op al uw wegen
Veel geluk, voorspoed en zegen!Elke keer wanneer er een nieuw jaar is begonnen, is onze website een jaartje ouder geworden en deze keer een lustrum!
Al 10 jaar achter elkaar zijn de webmaster Jan Eissens en ik bezig u van allerhande informatie te voorzien.
U kunt dan kijken of er weer een bijeenkomst is in Tijnje en meer van dergelijke wetenswaardigheden.
Of u nu de moeite neemt om op zo’n bijeenkomst, uw regioavond, te komen bepaalt u natuurlijk helemaal zelf, maar het zou helemaal geweldig zijn wanneer meer leden de stoute schoenen eens aantrokken en de avond bezochten, die speciaal voor hen op touw is gezet.
Het is erg triest te moeten zien dat er iemand is uitgenodigd om op zo’n avond iets te komen vertellen of anderszins een bijdrage te komen leveren en er zitten van de tweehonderd regioleden helaas maar 15 in de zaal!

 

Het consumentenvuurwerk, dat traditiegetrouw, tijdens elke jaarwisseling de lucht in gaat, heeft eind 2015 65 miljoen euro gekost, althans, dat vertelde men in het journaal.
Dat is een heleboel geld, daar had men ook vele andere mooie dingen van kunnen doen.
Ondanks dat het natuurlijk wel een mooi gezicht is, al dat spetterspul in de lucht, heeft het ook deze jaarwisseling weer vele slachtoffers gebracht, zoals in het Rotterdamse oogziekenhuis, waar 14 patiënten werden binnengebracht, waarvan drie jonger dan 12 jaar. In het Beverwijkse ziekenhuis, waar tevens het brandwondencentrum is, kwamen 27 slachtoffers van vuurwerk binnen. Heel veel vogels en dieren hebben helemaal niets met vuurwerk, zijn er zelfs soms panisch bang voor en slaan in blinde paniek op de vlucht.

Het wilde vorig jaar maar geen winter worden, iets waar ik overigens niet over klaag, maar het leverde dan wel andere zaken op die, op zijn zachtst gezegd, heel bijzonder waren.
In krant en op TV waren nog veel meer voorbeelden te zien van dingen die nu al te zien zijn terwijl de lente nog een heel eind weg is.
Tijdens de Kerstdagen hadden we niets te klagen, die waren het warmst sinds 1901.
Op tweede Kerstdag waren er op verschillende plaatsen in het zuiden van Nederland diverse vlinders gespot, maar die krijgen het nog moeilijk, want het is nog lang geen lente.
Voorlopig was het de warmste decembermaand sinds de instrumentele waarneming in 1706.Uitzonderingen bevestigen dan natuurlijk ineens weer de regel: in de nacht van zondag op maandag 4 januari viel er ineens zomaar wat sneeuw het daarna begon het nog wat te vriezen ook.
In gebieden in Groningen ging het even heftig met sneeuw, ijzel en gladheid en slippartijen en vlot daarna was het in onze provincie ook raak.

 

Trouwens in het hele noorden ging men op 5 januari vrij snel over op “code rood”.
Dat was ook wel nodig, want het ging steeds gekker. Eerst was het nog wat onduidelijk, maar zo nu en dan leek het wel of er een hele korte stroomstoringen waren, want voortdurend flikkerde de verlichting. Later bleek dat te zijn veroorzaakt door de hoogspanningsdraden, die extra zwaar geworden door de ijzel, waren gaan doorzakken en vanwege de harde wind raakten die draden, al zwaaiend, elkaar soms.

Doordat er maar steeds weer wat ijzel bij kwam, werd het er niet beter op. Er waren veel glijpartijen met gelukkig “slechts” blikschade, er raakten veel auto’s (ook vrachtauto’s) van de weg en een groot gedeelte van het openbare leven kwam tot stilstand, want het was op erg veel plaatsen spiegelglad; de totale schade loopt in de tientallen miljoenen. Er werd geen post rondgebracht en de krant hebben we ook al 3 dagen niet gezien. Op de afdelingen van de eerste hulp in ziekenhuizen in het hele noorden kwamen veel mensen binnen met gebroken polsen, armen en enkels etc., totaal wel een paar honderd. Er reden weinig treinen, zeer weinig bussen en er was mondjesmaat autoverkeer, hoewel er heel veel werd gestrooid, maar dat had heel weinig effect. Veel scholen bleven gesloten en dat gaf kinderen de gelegenheid de schaatsen aan te trekken om op het ijs in de straten te gaan rijden.

U las het waarschijnlijk ook wel in de krant, of u hebt het over het hoofd gezien, dat kan ook. Men gaat proberen jonge kieviten in de maanden april en mei te voorzien van een ringetje met een blauw vlaggetje er aan om te kijken waar ze blijven. Daarmee is het misschien een stuk eenvoudiger na te gaan waardoor ze soms zo rap verdwijnen.
Voorzien van een dergelijk duidelijk kenmerk kan men mogelijk de kuikens beter in het vizier houden, want dank zij hun camouflagekleuren zijn ze moeilijk terug te vinden.
Ik hoop natuurlijk wel, dat men ringetjes neemt, die tijdens de groei er weer af vallen, want anders komt het niet goed. Hopelijk zijn de oorzaken van de achteruitgang, na afloop van het onderzoek, dan eensluidend: “predatie op grote schaal!”

Ik schreef het net ook al, de bezoeken aan de regioavond lopen terug en dat heeft vast diverse oorzaken, maar zou het niet een geweldig goed voornemen zijn als u in het nieuwe jaar 2016 (het jaar waarin alles anders zal gaan worden), tegen uzelf zou zeggen: ”Voortaan ga ik mij, meer dan voorheen, interesseren in de vereniging waar ik lid van ben”. Uw regiobestuur zou dat geweldig vinden!

De eerstvolgende bijeenkomst is op donderdag 28 januari a.s. in de grote zaal van Overwijk in Tijnje, meteen een heel goede gelegenheid daar dan uw gezicht eens te laten zien! 

Deze bijeenkomst staat traditioneel en reglementair in het teken van jaaroverzichten, ook financieel, maar daar gaat de meeste tijd niet in zitten.
Ook leuk deze keer dat Trienko van der Kaap ons het e.e.a. over (zijn) watervogels zal komen vertellen en dat wilt u vast niet missen.
Al met al wordt het weer een gezellige avond, want de “nieuwjaarsborrel” krijgt u deze keer, net als andere jaren, traditioneel van het bestuur, net als de koffie overigens!
U komt toch ook?

 

 


En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2015 J2-DC