De actualiteit van gisteren

7 December 2015 - Funest voor het enthousiasme ....

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
07-02-2016

 
Beste regioleden,


We hebben er weer een nieuw lid bij!

Deze keer is dat G.Sponger, Skeperloane 2, 9263 TR in Garijp, tel 0511-521652.

Welkom als lid in onze regio en daar dit lid geen internet heeft, staat het tel.nr. er gewoon bij, kunt u eens bellen als dat nodig mocht zijn.We hebben het zo nu en dan al wel weer voor onze kiezen gekregen, de afgelopen weken. Qua temperatuur nog niks te klagen, maar veel regen en de wind ging soms heftig te keer! Maar dat hoort allemaal bij de winter? Jazeker, vooral als het niet wintert!

Was het mooi tijdens de bijeenkomst op donderdagavond 26 november j.l.?

Ja, meer dan mooi, echt geweldig mooi! Wat hebt u wat gemist die avond, want de met goud bekroonde films van dhr. H. Jonker uit Oosterwolde waren beslist net zo mooi als de natuurdocumentaires die we allemaal wel eens op onze breedbeeld tv kunnen aanschouwen. Begeleid door passende muziek, gebruik makend van passend commentaar, ingesproken door een warme stem en dat alles op een groot scherm met aan weerszijden grote geluidsboxen, het kon niet meer kapot.

Als je dan bedenkt dat Hans Jonker alles zelf heeft gedaan, het filmen op locatie, een mooi filmverhaal maken, de teksten bedenken, de muziek uitzoeken en dan ook nog de juiste naam bij de gefilmde vogels presenteren, petje af. Een jury, die allemaal diverse films krijgt te beoordelen, was ook dermate onder de indruk, dat beide films eertijds genoeg punten scoorden om goud te verdienen. Een indrukwekkend mooie film over het leven in de Pantanal in Brazilië en een eveneens mooie film over het leven in Hongarije!
Jammer dat er maar zo weinig bezoekers waren, slechts 15 in totaal en dat is zorgwekkend. Misschien was het deze keer een beetje begrijpelijk, omdat er van onze “vaste” bezoekers een paar wegens ziekte of anderszins niet in staat waren om te komen. Op termijn is een dergelijk laag aantal aanwezigen natuurlijk sneu en op den duur funest voor het enthousiasme van het bestuur om nog regioavonden te gaan organiseren.

Deze vogel, iets groter dan de blauwe reiger, de grote zilverreiger,( Ardea alba alba europa) is flink bezig met een opmars in Nederland. Er zijn 4 ondersoorten, maar die lijken allemaal op elkaar; het verschil zit in de delen van de wereld waar ze voor komen.
Zo is er een in Noord-, en Zuid-Amerika, een in Afrika en eentje in Indië, Zuidoost-Azië en Oceanië. U zult nu waarschijnlijk zeggen: “Nou die hebben we hier al een hele tijd in de buurt” en dat zal dan best wel mogelijk zijn, maar waar u woont woon ik niet.

Het is nu voor mij zo bijzonder, omdat wanneer ik ’s middags de krant zit te lezen, ik deze grote witte vogel (soms zijn het er wel 6) al weken zo maar in de weilanden kan zien lopen. Wat doen ze daar? Ze zijn op zoek naar veldmuizen en die zitten er ook dit jaar weer veel, al is het niet meer zo’n plaag als vorig jaar.

Wat is er dan verder nog zo bijzonder aan? Welnu, ik woon nu op deze plek al meer dan 40 jaar en nog nooit waren er grote zilverreigers in onze omgeving te zien, dus best wel apart! Het is intussen al december geworden en nog even dan is het jaar weer op zijn eind.

Sinterklaas is nu het land al weer uit op het moment als u dit leest, maar deze Goedheiligman heeft het beslist niet gemakkelijk gehad dit jaar.

Allereerst vanwege de discussie rondom zijn altijd goedlachse helpers /stunters/ dakartiesten.

Dan nog vanwege de harde winden en stormen die moest trotseren gedurende zijn drukke werkzaamheden en dan moet je als grote kindervriend ook nog eens alle verlanglijstjes uit elkaar kunnen houden.

Niet weten wat voor wie is kan ook problemen geven en dan gaat het soms mis!


 

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2015 J2-DC