De actualiteit van gisteren

26 November 2015 - We organiseren leuke dingen ...

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
07-12-2015

Beste regioleden,

 

Altijd leuk als er weer een nieuw lid is te melden!

Deze keer P.Weijer, Hegedyk 2 in Jellum

Welkom als lid in onze regio!

 

Na de harde winden, soms aanwakkerend tot stormkracht, zit er niet veel blad meer aan de bomen en als dat zo door gaat en er komt ook nog wat koude op ons af, zijn ze zo maar allemaal kaal. Ja zo gaat dat nu eenmaal in de winter.

Dit plaatje zegt genoeg toch, er kwam een hele zwarte lucht van uit het noordwesten op ons af! Dit zagen we toen we op zaterdagmorgen 21 november niet zo ver van ons huis in het veld liepen, zo rond de klok van twaalf. We waren bijna thuis en dan denk je dat het wel verstandig is om al vast maar naar binnen te gaan. Later kwam er gewoon wat fijne regen uit, helemaal geen geweldige plensbui of zo. Maar de dreiging was indrukwekkend en dat wilde ik u even laten zien.

Nog steeds is men alert op Aviaire Influenza (A.I.= vogelgriep). Al lang bestaat het vermoeden dat de A. I. afkomstig is uit Azië en door wilde trekvogels via Noord-Rusland naar West-Europa wordt meegenomen.
Van (wilde) watervogels is in middels al bekend dat ze het wel bij zich kunnen dragen en ook kunnen verspreiden, maar er zelf niet ziek van worden.
De pakkans is bijzonder klein, omdat het H5N8 virus slechts een week detecteerbaar zou zijn. Ook onderzoekt men de immuniteit van duizenden vogels, hebben ze antistoffen in hun bloed, dan hebben ze de ziekte wel gehad, maar zijn ze geen risico meer.

Naast de wilde eend, welke men al jaren onderzoekt, wordt ook speciale aandacht besteed aan knobbelzwanen, smienten en de wintertaling. Tijdens de uitbraak van vorig jaar in Nederland vond men 3 smienten met de griep, maar of die het toen hebben veroorzaakt is niet duidelijk.

Als u al half om half van plan was om donderdagavond 26 november naar Tijnje te komen, maar u wist het nog niet zeker, dan probeer ik u nu over de streep te trekken.
Dhr. H.Jonker komt twee door hem gemaakte films vertonen, welke met goud zijn bekroond. De ene gaat over Brazilië en de ander over Hongarije en me dunkt dat het best wel eens interessant zou kunnen worden. De avondvoorstelling begint om 20.00 uur.

U kunt en mag ook wel anderen meenemen, zoals familieleden, buren of mogelijk vrienden of uw vriendin, ze zijn allen welkom. Mocht u nog nooit op een regioavond zijn geweest, vooruit, doe eens gek, laat dit dan de eerste keer zijn, u komt daarna vast nog wel eens een tweede keer. Zoals gewoonlijk krijgt u deze avond de koffie en de thee geheel gratis, daar doet het bestuur al tijden niet meer moeilijk over.

Bovendien is er deze keer ook weer een loterij in de zaal en ook dit maal met, net zoals tijdens de vorige bijeenkomst, leuke prijzen.

Gebeurt er nog meer binnenkort? Jazeker, maar dat duurt nog wel even een paar weken. Eerst moet het jaar maar eens om zijn, want op 28 januari 2016 komt Trienko van der Kaap ons weer het een en ander over watervogels vertellen tijdens de jaarvergadering van onze regio.
Nog veel verder in de toekomst, namelijk op 21 mei 2016, (dat is nog een eind weg!) wordt er een busreis naar het “Weltvogelpark Walsrode” georganiseerd. Maar daarover vertellen we volgend jaar vast wel meer bijzonderheden!

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2015 J2-DC